Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BABALARI TARAFINDAN İLGİ GÖREN BEBEKLERİN FARKI

BABALARI TARAFINDAN İLGİ GÖREN BEBEKLERİN FARKI

Babanın bebekle iletişimi çocuğun ruh ve beden sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu iletişime anne karnında başlanılabilir. Baba ve bebek arasındaki iletişimin püf noktalarını ve özen gösterilmesi gereken hassas konuları bu yazıda bulacaksınız.


Baba ve bebek arasındaki iletişim bebek henüz anne karnındayken başlar. Annenin karnına dokunan ve onunla konuşan baba hem doğacak çocuğuna karşı olan bağını güçlendirir hem de onunla konuşurken ya da eşinin karnını okşarken bebek de babanın varlığını hisseder. Anne karnındaki bebek, sesleri duyar ve depolar. Böylece annesinin olduğu kadar babasının sesini de tanır. Bebeğinize kendinizi tanıtın ve sevginizi anlatın. Bu iletişim için bebeğin en hareketli olduğu 20.00-24.00 saatlerini tercih edin. Anne ile kurulan bağ dışında baba ile  kurulan bağ da bebeklerin büyüme ve güven duymaları için gereklidir.

DOĞUM SONRASI BAĞ İÇİN BABALARA ÖNERİLER
Doğumdan sonra tüm bakımı annelere bırakmayın. Babalar da pekala emzirmek hariç, her türlü bakımı bebeklerine verebilişrler. Altlarını değiştirebilirler, uykuya geçmelerine eşlik edebilirler... Bebeğin bakımında aktif olan babalar olmayanlara göre daha çabuk ve köklü bir bağ kuruyor. Babalar bebekleri çıplak olarak göğüslerine yatırabilir, sallanan koltukta onlara hikaye okuyabilirler. Onunla konuşmaya, dokunmaya ve küçük oyunlar oynamaya devam edin.

BABANIN İLGİSİ İLETİŞİM YETENEĞİ KAZANDIRIYOR
• İlk aylarda baba tarafından yoğun ilgi ve bakım gören bebeklerin çevreleriyle iletişim kurmada daha istekli olduğu biliniyor.
• Babanın çocuğun bakımıyla yakından ilgili olması özellikle erkek çocuklarda, ileriki yaşlarda karşı cinse şiddet uygulama eğilimini düşürüyor. Tek başına bir anne tarafından yetiştirilen çocuklar büyüme süreçlerinde sadece anneyle beraber oldukları için en ufak mutsuzluklarını ya da sorunlarını bile direk anneye bağlayabilir ve ileriki yaşlarda anneye, dolayısıyla karşı cinse karşı olumsuz tepkiler geliştirebilirler. Babanın çocuğun büyüme sürecindeki aktif rolü ise bu olasılığı düşürmektedir.
• Yapılan araştırmalar babalarının yakın ilgisiyle büyüyen çocukların genelde kendilerini ifade etme ve iletişim kurabilme konusunda daha becerikli olduğunu gösteriyor.
• Babanın, çocuğun bireyselleşmeyi öğrenmesi üzerindeki rolü büyüktür. Çünkü anneler çocuk bakımında çok daha korumacı, denetleyici bir yaklaşım sergilerken babalar çocuğun çevreyi ve hayatı keşfetme aşamasında ona daha fazla özgür alan bırakmayı tercih eder.
• Yetişme sürecinde babanın aktif rol oynadığı çocukların içgüdülerini kontrol etmede ve sosyal adaptasyonda daha başarılı oldukları da biliniyor.

 

 

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.