Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BABALAR BİRAZ UZAKTAN SEVER

BABALAR BİRAZ UZAKTAN SEVER

Anneler Günü’nün aksine hep daha silik ve daha cansız geçer Babalar Günü. Tıpkı, annenin gölgesinde kalan babaların bıraktığı iz gibi… Anneler Günü’nün daha önce, Babalar Günü’nün daha sonra olması birçok kişide, “Haksızlık olmasın diye böyle bir gün olmuş” düşüncesi uyandırsa da aslında bu günün de bir tarihi var.


Canımız yandığında ilk “Anne” deriz. Şefkati ilk anneden bekleriz. Öfkemizin soğuk yüzünü bile ilk analarımıza gösteririz çoğu zaman. Çoğumuz için baba daha dipte, biraz daha uzakta ama sevgisinden şüphe duymadığımız koruyucu kalkandır. Anneler hep bir adım önde olduklarından çoğu zaman içimiz sızlayarak keşkeli cümleler ederiz babalarımıza dair. “Keşke dizinde daha fazla uyusaydım.” “Keşke onun bana sormasını beklemeden ben anlatsaydım. Keşke keşke keşke…” Bu Babalar Günü’nde babanıza aslında ne kadar önemli olduğunu bu kez gerçekten hissettirin.

BABALAR GÜNÜ TARİHİ
Tarihçiler bile Babalar Günü’nün tarihi konusunda henüz hem fikir olamadılar. Bazı tarihçiler, Babalar Günü’nün Antik Roma'da bile kutlandığını söylerken, diğer bir kısmı Babalar Günü’nün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunuyor. Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmak istediği savunuluyor. Bir başka tarih yorumu ise; 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd adındaki adam, 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek istemesi.

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlandı. Daha sonra diğer eyaletlere yayıldı. Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.

Bir de bu günün dini boyutu var. Katoliklerin Babalar Günü'ne getirdikleri yorum bambaşka… Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Peygamberleri Hazreti İsa'nın babası anısına, Mart ayının 19'unu St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan ediyorlar. Babalar Günü ülkemizde ise 80'li yılların sonlarına doğru kutlanmaya başlandı.

 

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.