Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ZAMANIN FARKLI BABALARINDAN BİRİ

ZAMANIN FARKLI BABALARINDAN BİRİ

Bazı babalar vardır. Gözlerinde taşırlar babalığın sevgi dolu pırıltılarını. Her hallerinde nice anneyi kıskandıracak bir şefkat, bir ilgi saklıdır. İşte onlardan biri: Levent Üzümcü! Ve kendisiyle yaptığımız, sıcacık bir röportaj...


Kendisini çok önce tanıma şansım oldu. Üstelik hocam olarak... Tiyatro eğitimimin ilk yılında kesişti yollarımız. O günlere ve Levent Üzümcü’nün babalığına dair çok hoş bir anı kaldı aklımda. İlk dersimizdi... Tanışma, konuşma hatta bir parça tartışma... Derken telefonu çaldı. Bize dönüp özür dileyerek şöyle bir açıklama yaptı: “Asla telefonum açık olmaz derslerde. Ama minicik bir bebeğimiz var. Ve biraz rahatsız...” Telefonu açtı ve bir anda yüzünü endişe bürüdü. Hepimiz o an karşımızdakinin gerçekten bir “baba” olduğunu hissettik. Telefonda eşine öneriler sunuyor ama telaşını da gizleyemiyordu. Ve çok önem verdiği dersini bitirip koşar adımlarla ayrıldı aramızdan. Minik Ada çok şanslıydı!

Şimdi Ada büyüdü, hatta bir de kardeşi oldu; adı Batu. Ebru ve Levent Üzümcü mutlu bir birlikteliği iki güzel erkek çocukla pekiştirdiler. İşte bir babanın baba olmaya dair en en içten cevapları...

- Baba olmadan önceki ve baba olduktan sonraki babalık tanımınız?...
Aslında baba olmadan önce kafanızdaki kurmacalar ve tahmin etmeler tümüyle olmasa da çoğunlukla yanlıştır. Tanımlayamadığınız ama çok net gördüğünüz bir duygu vardır içinizde. Sanki her gün yaşadığınız ve her yerini santim santim bildiğiniz hayatınız içinde bilinmeyen bir nokta gibidir, baba olmadan önceki durumunuz. Sonra, o korunaklı ve bilinen hayatınızın her santimi yeniden şekillenir baba olduğunuzda. Tam bir yeniden yapılanma denilebilir buna.

BATU LİSANS ÜSTÜ EĞİTİM VERMEYE GELMİŞ...
- İlk kez oğlunuz Ada ile babalığı tattınız. Peki, Batu hayatınıza girince farklı duygular yaşadınız mı? Neler değişti, taşlar yerine nasıl oturdu?
Nispeten daha iyi biliyordum başıma gelecekleri, daha hazırlıklı, daha donanımlıydım. Bir de tabii ki Ada tarafından babalık eğitimi almıştım. O yüzden en sert durumlara hazırlıklıydım. Ancak Batu sakin bir bebek. Bize lisans üstü eğitim vermeye gelmiş gibi... Doktoramızı önceden yaptığımız için atladıklarımızı, kaçırdıklarımızı öğreniyoruz kendisinden.

- Babalar genelllikle annelerin gölgesinde kalıyor. Oysa baba, çocuğun gelişimi ve mutluluğu için çok önemli bir figür. Hiç gölgede kaldığınızı hissettiniz mi?
Her baba bir noktada çaresiz kalıyor. Acemiyiz, nedeni bu sanırım. Kadınlar gibi genlerimizde saklı ve her an çıkmayı bekleyen bir güdümüz yok. Bunun eksikliği var. Belki bu nedenle arada zayıf, etkisiz ve çaresiz hissediyoruz o sevgili egolarımızı.

EVDEN SADECE PARA KAZANMAK İÇİN ÇIKIYORUM
- Çok yoğun bir iş temponuz var. Ancak çocuklarınıza ve ailenize çok düşkün olduğunuzu da biliyoruz. Çocuklarınızla birebir zaman geçirmek için nasıl organize oluyor, onlarla ne gibi paylaşımlarda bulunuyorsunuz?
Sadece para kazanmak için çıkıyorum evden. Diğer zamanlarda hep evdeyim. Bazen yalnız kalıyoruz evde üçümüz... Ebru’nun danışanları oluyor bazen geç saatlerde... İşte o vakitler ben evdeysem üçümüz vakit geçiriyoruz. Gayet zevkli oluyor. Bir makine gibi hissediyorsunuz kendinizi o zamanlar; kurulu bir makine gibi, tıkır tıkır işleyen... En ufak hatayı bile önnceden sezme ve bertaraf etme gibi yeteneklerinizi geliştiriyor böyle zamanlar.

- Özgürlükçü ve demokratik aile yapısına inanan ve bunu yaşatan bir babasınız. Ataerkil baba figüründen “farklı” olmanızda kimin ya da kimlerin payı var? Sergilediğiniz baba modelini nasıl inşa ettiniz?
Sağolsun, bizi yönetenler sayesinde kazandım bu yeteneğimi... Bir de kendi anne babam son derece demokrat insanlardı. Bunda onların da payı büyük. Tarihte kendisine muhafazakar diyen insanlardan kendi yaşadıkları toplumlara en ufak bir fayda gelmemiştir. Ancak, ne yazık ki benim çocuklarımla yaşadığım ülkede bizim payımıza düşen zaman dilimi, çaresiz feodallerin muhafazakarlığının çok popüler olduğu bir dönem.

- Babalar günü vesilesi ile buradan tüm babalara önerileriniz ve eklemek istedikleriniz?..
Babanızdan gördüğünüz sorgulanmazsa bir anlamı yok; aile olmanın ya da birilerine baba olmanın... O yüzden sorgulayan çocuklar yetiştirmeliyiz. Sorgulamayan, olduğu gibi kabul eden, değişmeyi ve gelişmeyi babasından öğrenememiş çocukların yönettiği her şey başarısız olur. Buna aile de dahil, devlet de...

 

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.