Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BABALAR GERİ PLANDA KALMAYIN!

BABALAR GERİ PLANDA KALMAYIN!

Uzman Psikolog Yüksel Artar, “Aile üçgeninin iki bacağından biri olan baba, çocuğun yaşamında etkin olmadığında bu üçgen bozulur ve çocuğun güven duygusu eksik kalır. Baba çocuğuna sevgi verebilmeli, destek olmalı, hoşgörülü davranmalı, onun zorlandığı her durumda yanında olabilmeli, çocuğuyla ortak zevkleri paylaşmalı” diyerek babalara önerilerde bulundu.


Aile üçgeninin bir bacağında anne, bir bacağında ise babanın var. Çocuk bu üçgenin iki ayağının varlığıyla kendini güvende hisseder. Güven duygusu ise çocuğun kişiliğinin oluşması ve sağlıklı gelişmesinde çok etkilidir. Baba çocuğun yaşamında yeterince etkin olmadığında bu üçgen bozulur ve çocuğun güven duygusu eksik kalır. Çocukların zihinsel gelişimleri ve akademik başarılarında babanın ilgisi çok önemli bir faktördür.

İlk aylardan itibaren babalarının yakın ilgi ve bakımıyla büyüyen bebekler, sevgi ile güven açısından doyum sağladıkları için çevreleriyle iletişim kurmada daha istekli olurlar ve ileri yaşlarda daha fazla sorumluluk üstlenirler. Anne nasıl bir çocuğun iç dünyasını besliyor ve temsil ediyorsa baba da çocuk için dış dünyanın temsilcisidir. Babanın toplumsal yaşam içindeki duruşu, tavır alışı çocuğun örnek aldığı tutumlardır.

Çoğu kişi, baba olmanın anneliğin yanında genelde geri planda kaldığını, çocuğun yaşamını tamamen annenin etkileyeceğini düşünür. Ama çocuğun hayatında babanın rolü en az anne kadar önemlidir. Babaların çocuklarıyla iletişim kurması, onlara zaman ayırması, hayatı onlarla paylaşması çok önemlidir. Baba çocuğuna sevgi verebilmeli, destek olmalı, hoşgörülü davranmalı, onun zorlandığı her durumda yanında olabilmeli, varlığını hissettirmelidir. Ortak zevkleri paylaşabilmeli beraber hoş ve keyifli bir zaman geçirebilmelidir. Çocuk babasına kolayca ulaşabileceğini bilmelidir.

MÜKEMMEL OLMAK İÇİN KENDİNİZİ ZORLAMAYIN!
-Babalar kendilerini “mükemmel olacağım” diye zorlamamalıdır. Özellikle ilk defa bebek sahibi olan babaların duygularındaki değişimleri korkmadan yaşaması gerekir.

-Baba adayları doğum öncesi kontrollerde doktora eşleriyle birlikte gitmelidir. Bu sayede eşi ile bebeğinin sağlığını ve gelişimini yakından takip etme olanağını bulabilir.

-Ailedeki diğer babalarla konuşarak ve neler yaşadıklarını dinleyerek kendilerini babalığa alıştırabilirler. Bu yüzden diğer babalarla konuşmaya zaman ayırmalıdırlar. Endişeleri ve korkuları paylaşma aynı duyguları yaşayan bir babanın önerileri ile azalabilir.

EBEVEYNLER BİRBİRLERİNE VAKİT AYIRMALI!
Anne ve babaların çocuklarını büyütürken birbirlerine de vakit ayırmaları önemlidir. Ebeveynler bebeklerini hayatlarının tek odak noktası haline getirmemeli ve işler düzene girmeye başladığı andan itibaren birbirlerine daha fazla vakit ayırmalı. Bebeği aile büyüklerine bırakarak yalnız kalabilecekleri ortamlar yaratmak her iki taraf için de rahatlatıcı ve birleştirici olacaktır. Yeni hayatları ile ilgili ortak endişeler ve sıkıntılar üzerine konuşmak ancak böyle anlarda mümkün olabilir. Bebek sahibi olmakla ilk dönemlerde zorlayıcı koşullar yaşansa da hayatta oldukça güçlü ve değerli bir değişim yaşandığının farkında olunmalı ve baba olmanın keyfi çıkarılmalıdır.

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.