Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AÇEV’İN BABA DESTEK PROGRAMINA KATILIN!

AÇEV’İN BABA DESTEK PROGRAMINA KATILIN!

Babalar da anneler kadar önemli! Bu gerçekten yola çıkan Açev, başlattığı Baba Destek Programı (BADEP) ile babanın çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda daha bilgili olmasını, bu bilgilerini hayata geçirmesini, çocuğuyla, eşiyle ve yakın çevresiyle iletişimini geliştirmesini ve daha demokratik bir tutum benimsemesini sağlıyor.


Çocuğun gelişiminde, baba da anne kadar etkili. Buna rağmen ülkemizde ve dünyada, sadece babalara yönelik programlar yok denecek kadar az. Oysa, çocuk gelişiminde, babalar da desteğe ihtiyaç duyuyor ve fırsat bulduğunda hem kendileri hem de yakın çevrelerinde olumlu değişimler gerçekleştiriyor.

BADEP, Türkiye'de babaların çocuklarının gelişiminde daha etkin ve olumlu bir rol oynamaları için geliştirilmiş, bilimsel temelli bir eğitim programı. Katılımcı babalar; çocuk gelişimiyle ilgili bilgi düzeylerini yükselten, iletişim becerisi kazandıran ve bunun sonucunda daha demokratik bir tutum benimsemelerine yol açan eğitimler alıyor.

TALEP ANNELERDEN, KATILMAK BABALARDAN
Babalara özel bu programın mimarı ise anneler. Çocuk bakımında ve gelişiminde eşinden yeterli desteği alamayan anneler bu konuda eşlerinin istekli olduğunu ancak yeterli donanıma sahip olmadıklarına karar vererek böyle bir prıogramın çok gerekli olduğunu düşünmüşler. Anne Çocuk Eğitim Programı'na katılan annelerden gelen talep doğrultusunda hazırlanan bu program, 1996 yılında Prof. Dr. Sevda Bekman, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın danışmanlığında AÇEV uzmanları Kadir Akbulut, Erçin Kimmet ve Serkan Kahyaoğlu tarafından geliştirilmiş ve 1997 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış.

SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜM
Özellikle, 2-10 yaş arası çocukları olan ve okuma yazma bilen babaları hedefleyen program
grup uygulamasından oluşan 3'er saatlik 13 oturum olarak planlanmış. AÇEV tarafından düzenlenen seminerlerle eğitilen gönüllü öğretmenlerin ya da sosyal hizmet uzmanlarının verdiği kurslarda, katılımcı bir eğitim modeli izleniyor. Babalar, deneyimlerini grupla paylaşmaya özendirilerek sorunlara birlikte çözüm arıyor. Sınıflar 15 kişi ile sınırlı tutuluyor.

Gönüllü öğretmenler ya da Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde rehber öğretmenler tarafından uygulanan programlar, çoğunlukla, bu öğretmenlerin çalıştığı ilköğretim okullarında düzenleniyor. Ayrıca, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile işbirliği çerçevesinde, bu uzmanların görev yaptığı Toplum Merkezleri'nde de uygulamalar mevcut.

Baba Destek Programı'nda, babanın rolü, önemi ve çocuğa etkisi; aile tutumları, çocuğun davranışlarını kabul etme ve etkin dinleme, beden dili, olumlu disiplin yöntemleri, çatışma çözme yöntemleri, çocuğun gelişim özellikleri, bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimi, çocuğa kitap okuma ve çocukla geçirilen zamanın önemi, çocukla oyun gibi konular ele alınıyor.

BABA DESTEK PROGRAMINA NASIL BAŞVURULUR?
Tamamen ücretsiz olan Baba Destek Programı kurslarına 2-10 yaş arası çocuğu olan ve okuma yazma bilen her baba katılabilir. Ayrıca, bu program, ücret karşılığı, özel sektöre ait kuruluşlarda çalışanlarla ya da özel okullarda velilerle de uygulanıyor.

Öte yandan, Baba Destek Programı kapsamında, daha geniş kitlelere ulaşmak ve babanın çocuk gelişimindeki önemini vurgulayarak bu konudaki duyarlılığı artırmak amacıyla daha kısa süreli eğitim programlarından oluşan seminerler de düzenlenmekte. Bu seminerlerde katılımcıların, çocuklarıyla ve eşleriyle iletişim kurarken demokratik yöntemler kullanması amaçlanmakta.


 
 

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.