Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EV VE İŞ YAŞAMININ DENGELENEMEMESİ KADINI HASTA EDİYOR!

EV VE İŞ YAŞAMININ DENGELENEMEMESİ KADINI HASTA EDİYOR!

Çağın hızlı iş hayatı, iş ve ev hayatının hala uzlaştırılmamış olması nedeniyle arada kalan, kariyer için gece gündüz çalışan, iş stresi ile bunalan, geç anne olan, dengesiz beslenen ve kapalı ortamlarda gününü geçiren kadınlar kanser riski ile karşı karşıya! Yaşanan bu zorlu süreçte kadınların birçok kanserojen etkenle kuşatıldığını söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Teoman Yanmaz; kariyer kadınlarının neden daha çok kanser riski altında olduğunu anlattı.


Modern dünyada tıp, kadın sağlığı açısından önemli ilerlemeler kaydetti. Bunların en önemlisi; doğum sırasında anne kaybının minimum düzeye çekilmesidir. Son yıllarda çağın hastalığı olarak tanımlanan ve hayatı tehdit eden hastalıkların başında yer alan kanser, kadınlar için özel bir öneme sahip konuma geldi. Kadına özgü meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele modern tıbbın önemli hedeflerinden biri durumunda. Bununla ilgili yıllardır sürdürülen tarama ve takip programlarına son yıllarda rahim ağzı kanserine yönelik geliştirilen aşılar da eklenince, kanserle savaşta önemli bir aşamaya ulaşmış olduk.

Şimdi geri dönüp bakıldığında modern hayatın bu nimetlerinin yanında kadınlardan alıp götürdüğü şeyleri de konuşmak gerekiyor. Bunlardan biri de kariyer yapan, çalışan kadının kanser riskinde artış olması. Peki, çalışan kadın ya da kariyer yapan kadın neden diğer kadınlara göre daha fazla kanser riskine maruz kalır? Bunları birkaç başlıkta sınıflayabiliriz:
 
GEÇ DOĞUM MEME KANSERİ NEDENİ
Birincisi çalışan kadının kariyere başlamadan önceki yaşantısından kaynaklanan riskler. Burada kastettiğimiz uzun eğitim hayatı nedeniyle evlilikte ve çocuk sahibi olmakta gecikme ya da hiç çocuk sahibi olamama. Bunlar meme kanseri açısından iki temel risk faktörüdür.
Meme kanseri, batı dünyasında çok sık rastlanan bir hastalık. Her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanserine yakalanıyor. Oysa Afrika’da bu hastalık nadir görülüyor. Afrika’dakinden 6 kat fazla Batı dünyasında meme kanseri. Bu istatistiklerden başka bir sonuç daha ortaya çıkıyor.

STRES VE YORGUNLUK BAĞIŞIKLIĞI BİTİRİYOR
İkincisi kariyer yapmak için gereken aşırı çaba ve çalışma saatlerinden kaynaklanan sorunlar. Bunların başında bir önceki konuyla da ilintili olarak; çalışan kadının şartlarından dolayı çocuk emzirme süresinin diğer kadınlara göre daha az olması. Bu da meme kanserinde risk faktörlerinden biri. Uzun çalışma sürelerinin neden olduğu kronik yorgunluk ve stres kişinin bağışıklık sistemini baskılayarak kansere zemin hazırlıyor.

GECE MESAİLERİ
Aynı şekilde gece çalışma, uykusuzluk gibi nedenlerle melatonin salgısının azalması da kanserin tetikleyicilerinden. Gece vardiyasında çalışan hemşirelerde kanser vakalarının artmış olduğu yapılan bir araştırmayla gösterilmiş. Bunun dışında performans kaygısının yarattığı stres de bağışıklık sistemini baskılayan bir etkiye sahip.

AŞIRI YALITILMIŞ BİNA SİGARAYI ARATMIYOR!
Üçüncü başlıkta çalışma ortamlarından kaynaklanan riskleri söyleyebiliriz. Bunun en başında aslında inşaat teknolojisiyle birlikte hayatımıza giren aşırı yalıtılmış mekanlar geliyor. Bu tabii sadece çalışan kadınların değil böyle evlerde oturan herkesin sorunu. Hatta evde geçirilen zaman genel olarak daha fazla olduğundan daha dikkatli olunması lazım. Aşırı yalıtılmış mekanlarda radon gazı birikimi oluyor. Radon gazı, akciğer kanserinin sigaradan sonra en güçlü tetikleyicisi.

Ortamdan kaynaklanan risklere kablosuz bağlantılar ve cep telefonlarını da eklemek lazım. Kesin olarak kansere neden olup olmadığını bilmemekle beraber kablosuz bağlantılar ve cep telefonlarının oluşturduğu manyetik kirliliğin kanseri tetikleyici rol alabileceği düşünülüyor.

AŞIRI MAKYAJ
Dördüncü başlıkta direkt olarak değil de indirekt olarak çalışan kadını etkileyecek riskleri ele alabiliriz. Yani iş hayatının yan tesirleri; yeme alışkanlıklarında bozulma ve özellikle fastfood tarzı yiyecekler, ofis çalışma sisteminde hareketsiz masa başı işler ve bakımlı görünebilmek için ekstra kozmetik ürünler kullanımı gibi.

Fastfood tarzı yeme alışkanlığı özellikle kalın bağırsak kanserlerinin tetikleyicisi.

Egzersiz tüm kanserlerden korunmada önemli; özellikle meme ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere.

Kozmetik ürünlerdeki kanserojenler ise cilt kanserinden akciğer, mide ve mesane kanserine kadar birçok kanserin oluşmasında rol alıyorlar.

Son olarak, kariyer yapan kadının bu kariyer için en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri metropol kentler! Kadınlar, kariyer ve iş imkanı için metropol kentlerde yaşamını kurmak zorunda kalıyor. Sonuç olarak metropollerde maruz kalınan çevre kirliliği, stresli, yorucu ve karmaşık yaşam tarzı da kanserin başrolünde olan faktörler.

KADINLARA KANSERDEN KORUYAN 10 ALTIN ÖNERİ
1- Doğum yapmak için geç yaşlara kalmayın.
2- Hareketsiz yaşam tarzından kurtulmak için düzenli egzersiz yapın.
3- Mümkün olduğu kadar fastfood tüketmeyin.
4- Sigara içmeyin.
5- Alkol içmeyin ya da miktarını azaltın.
6- Kozmetik ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun, seçerken kanserojen maddeler açısından değerlendirin.
7- Uykunuza dikkat edin. Günde 7-8 saat uyuyun.
8- Gece uykusuna özellikle önem verin ve karanlık bir odada uyuyun.
9- Evlerinizi ve ofislerinizi mümkün olduğu kadar havalandırın.
10- İş dışında cep telefonu ve kablosuz bağlantılardan uzak durun.


YAŞAM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.