Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

OKULLARLA BİRLİKTE HASTALIKLAR DA BAŞLADI!


Okulların açılmasıyla birlikte okullu çocuklarda görülen enfeksiyonlar da görülmeye başladı. Daha okulun ilk haftasında çocukların çoğu burun tıkanıklığı, burun akıntısı, halsizlik, öksürük, ateş gibi belirtilerle üst solunum yolu hastalıklarının klasik şikayetlerini yaşadılar. Çocuklarımızı hastalıklardan korumak, hastalandıklarında hafif geçirmelerini sağlamak, bağışıklık sistemlerini korumak üzere uzmanların birbirinden değerli önerileri var.

Yeni eğitim-öğretim yılı herkese tekrar hayırlı olsun. Her okul dönemi başlarken heyecan ve stres aynı anda yaşanıyor,  tatilden dönen aileler ve çocuklar yeniden okul yaşantısına uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bu yıl buna bir de yeni eğitim sisteminin getirdiği yükler eklendi.  Ve malum, mevsim değişimiyle birlikte hastalıklar da etkilerini daha yoğun olarak göstermeye başladı ve dakika bir gol 1 çocuklar okulun daha ilk haftası üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili şikayetlere başladılar bile...

Naçizane önerim, çocukların beslenme ve uyku düzenlerini belli rutinlere oturtmanız ve bu iki konunun düzeninden ve kalitesinden asla ödün vermemenizdir. İkinci önerim ise, risk grubunda olduklarından çocuklara rutin aşıların dışında grip aşısı da yaptırmanızdır. Tabii, grip aşsı olurken çocuğun mutlaka sağlıklı olması gerekiyor, eğer hasta ise iyileştikten sonra bir 10 gün bekleyip nekahat dönemini geçirmenizde yarar var. Ve işte, uzmanların okullu çocukların sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için gerekli gördüğü kurallar...

Dr. Fazlı Yılmazer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı:
"ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN!"
"Başta anne sütü ile beslenme olmak üzere, çocukluk çağında geçirilen hastalıklar ve uygulanan aşılar bağışıklık sisteminin gelişimine katkıda bulunur. Çocukluk çağında enfeksiyon hastalıkları daha sık görülür. Zamanla gelişen bağışıklık sistemi sayesinde enfeksiyon hastalıkları azalır. Bağışıklık sistemi; kötü beslenme, olumsuz çevre şartları, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresle beraber zayıflar. Bu nedenle çocuğunuzu enfeksiyonlardan korumak ve bağışıklığını güçlendirmek istiyorsanız belli başlı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlar:
•    Yeni doğandan itibaren tüm aşılarını yaptırın.
•    Ellerini düzenli ve sık yıkamasını sağlayın. Ellerin sık yıkanması birçok enfeksiyon hastalığından korunmada en önemli koruyucu mekanizmadır. El yıkamasının mümkün olmadığı durumlarda el dezenfektanı kullanın.
•    Düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayın. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli, ayrıca vitaminden zengin meyve ve sebze tüketimine dikkat edin.
•    Bol sıvı tüketmesini sağlayın.
•    Yeterli ve düzenli uyumasını sağlayın.
•    Sigara dumanından uzak tutun.
•    Mecbur kalmadıkça kalabalık mekanlara sokmayın.
•    Hasta kişi ve çocuklardan uzak tutun.
•    Mevsimine uygun giydirin.
•    Yaşına uygun ve düzenli spor yapmasını sağlayın."


Prof. Dr. Reha Cengizlier (Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı):
"BURNU AKIYOR, ÖKSÜRÜYOR DİYE HEMEN ANTİBİYOTİK VERMEYİN!"
"Okulun ilk günleri ile birlikte hastalıklar da başladı. Zaten hassas olan solunum yolu, karşısına çıkan mikroplar, kirli hava, sıcak-soğuk değişimleri gibi dış etkenlerle hemen tepki vermeye başlar. En çok da öksürük ve gece hırıltıları şeklinde ortaya çıkar. Eğer ateş eşlik etmiyorsa, hemen bronşit tanısı ile antibiyotik başlamak doğru değildir. Enfeksiyonu destekleyen en önemli belirti ateştir. Öksürükle birlikte ateş varsa; büyük bir ihtimalle enfeksiyondur. Ama durun; yine hemen antibiyotik başlamıyoruz. Çünkü enfeksiyonların bir kısmı ‘bakteri’ cinsi mikroplarla olur. Boğaz iltihabı, kulak iltihabı, zatürre gibi enfeksiyonların bir kısmı bu tür mikroplarla olur. Oysa bu geçiş mevsimlerinde daha sık gördüğümüz nezle, grip gibi hastalıklar; ‘virüs’ denen bir grup mikropla olur. İşte, enfeksiyon virüsle olmuşsa; antibiyotik işe yaramaz, verilmemelidir. ‘Bakteri’ ile olursa, antibiyotik verilir. Ama durun! Yine hemen antibiyotik başlayamıyoruz. Çünkü öksürüğe ve ateşe yol açan bakteri enfeksiyonu nerede? Boğazda ise başka, bronşlarda ise başka, akciğerlerin derinliklerinde ise başka. Üstelik şiddetine göre de seçilecek antibiyotik başka, kullanma süresi başka. Gördüğünüz gibi; “öksürük eşittir antibiyotik” yapamıyoruz. Ateşli hastalıklarda mutlaka doktorun değerlendirmesi gerekir.

ÖKSÜRÜK DIŞI ŞİKAYETLERDE NE YAPMALI?
Burun akıntısı da en sık sorun olan durumlardandır. Genellikle virüs cinsi mikroplarla olan nezle, su gibi burun akıntısı şeklinde başlar. Çok hafif ateş olabilir, olmayabilir. Birkaç gün içinde burun akıntısı koyulaşmaya başlar. Bazen sarı, bazen yeşil renge döner. Yaklaşık 1 hafta; bilemediniz 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Burada özellikle yapılmayacak olan şey; hemen antibiyotik başlamaktır. Burun akınca, ‘aman aşağı inmesin’ diye hemen antibiyotik başlayan ebeveynler var. Bu çok yanlış; nezle kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Tek yapılması gereken; bu iyileşene kadarki sürede çocuğu rahat ettirmektir. Burnunun tıkalı kalmaması için sık sık sümkürtmek, bunu yapamıyorsa serum fizyolojik, okyanus suyu, hatta musluk suyu ile burnu temizlemek ve tıkanmayı önlemek gerekir.  Çocukta hafif bir halsizlik, kırgınlık da varsa, soğuk algınlığı ilaçlarından birisi sabah-akşam verilebilir. Ancak hastalığın uzun sürmesi, ateş eklenmesi, öksürük başlayıp şiddetlenmesi gibi doğal seyri değişirse; bu kez üzerine fırsatçı bir enfeksiyon binmiş olabilir; mutlaka doktor yardımı almak gerekir."


Prof. Dr. Fazilet Karakoç (Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı):
"VİRAL ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARININ KESİN TEDAVİSİ YOK"
"Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Yuvaya giden çocuklarda bu sayı daha da artabilir. Yuvaya yeni başlayan yılda 5-8 kez hastalanan bir çocuk düşünün, her enfeksiyon 1-2 hafta sürebilir ki, bu nerede ise bütün kış demektir. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı azalır. Ergenlik çağındaki bir çocuk ise yılda 2-4 üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ancak yılda 8’den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2’den fazla zatürre ya da yılda 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda, başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı testler olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekebilir.

Bazı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben kulak enfeksiyonları (orta kulak iltihabı), sinus enfeksiyonları, pnömoni (zatürre) gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu neden ile genel durumu kötüleşen, ateşi yüksek olarak, özellikle 3 günden fazla devam eden, yoğun balgamlı öksürük, hırıltı, kulak ağrısı gibi şikayetleri olan çocukların bir an önce bir hekime başvurmasında fayda vardır.

Öte yandan, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Özellikle büyük çocuklarda kullanılan bazı tedaviler burun akıntısı, tıkanıklığı gibi bazı şikayetleri azaltabilir; fakat çocukların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. Tedavisiz 7 gün, tedavi ile 1 hafta da iyileşir diyebiliriz."


SOĞUK ALGINLIĞI HASTALIKLARINDA DESTEKLEYİCİ TEDAVİ!
•    Çocukların sıvı alımının arttırılması.
•    Sigaraya maruziyet önemli, sigaraya maruz kalan çocuklar hem daha sık hastalanıyorlar, hem de şikayetleri daha ağır ve uzun süreli oluyor.
•    Serum fizyolojik ile burnun temizlenmesi ve aspire edilmesi önemli.
•    Ateş ˃38-38.5 C ise, çocuğun genel durumu bozuk ve halsizlik var ise ateş düşürücü verilebilir.
•    Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik tedavilerin etkinliği çok sınırlıdır, ancak şikayetlerin belirgin olduğu durumlarda hekime danışılarak 4-6 yaşın üzerindeki çocuklarda verilebilir.
•    Aspirin kesinlikle kullanılmaz, viral enfeksiyonlar ile birlikte aspirin kullanılması REYE sendromu denilen karaciğer yetersizliğine kadar gidebilen ve hayati tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.


DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.