Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

ERKEK ANNELERİ DÜŞÜNSÜN...


Erkek anneleri düşünsün...

Hiç unutmuyorum, yavrumun cinsiyetini 21. haftaya, yani ayrıntılı ultrasona girene dek öğrenememiştim. Ayrıntılı ultrason deneyimi karnımdaki bebeğin sağlığı ile ilgili gözümle de görebildiğim bilgileri bana sunarken; acaba kız mı, erkek mi merakımı da
nihayet gidermişti. Yoksa, karnımdakine kalsa kendini 5 ay boyunca saklamışken, bir 4 ay daha saklayıp beni sadece hamilelik nedeniyle değil, meraktan da ortadan ikiye ayrılacak kıvama getirebilirdi.

Uzun lafın kısası, doktor 'Bebeğiniz kız' dediğinde önce eşimle gözgöze gelmiş, ardından da sevinç çığlıkları atmıştık. Ne yalan demeli, ikimiz de önce sağlıklı, sonra da bir kız bebek istiyorduk. Ama, erkek olursa diye de gönlümüzde yatanı bir türlü dillendiremiyorduk.

Kız olacağını öğrenir öğrenmez ağzımdan, 'Yaşasın, sünnet de olmayacak, askere de gitmeyecek' cümlesi dökülüvermişti. O güne kadar, 'Bir oğlum olursa sünnet olacak, askere gidecek' gibi ileriki tarihlerde yaşanacak kritik dönemleri düşünüp taşındığımı hiç sanmıyorum. Ama bu toplumda yaşayan bir kadın ve bir anne adayı olarak atlamamışım da işte Evet, yavrum kızdı ve sünnet gibi sağlıklı bir operasyon için bile olsa, azıcık bile olsa, canı acımayacaktı ve askere de gitmeyeceğine göre, beni yavrumdan ayırabilecek uzun bir zaman dilimi (en azından şimdilik) söz konusu değildi.

Sonuçta, 'Derin bir ohh çekmiş ve anne karnında henüz 5 aylık olan kız çocuğum için, kadın olmanın zorlukları ile ilgili olarak -en azından hamilelik boyunca- hayıflanıp derin düşüncelere dalmamıştım.

Fakat, doktor 'Bebeğiniz erkek' deseydi, o zaman, doğar doğmaz çocuğu sünnet ettirmek isteyeceğime de hiç şüphe yoktu. Çünkü, mesleki deformasyon da denebilir, sünnetin 2 ila 6 yaşları arasında yapılmaması gerektiğini (hatta röportaj yaptığım bir psikiyatrist 2 ila 11 yaşları için bile asla demişti!) mümkünse doğar doğmaz yapılmasının yerinde ve sağlıklı olduğunu çok önce öğrenmiştim.

Şimdi Dr. Özgür ile yaptığım çalışma sayesinde, erkek çocukların eğer 6 aylıktan büyüklerse genel anestezi ile hastane ortamında sünnet yapılmaları gerektiğini de öğrenmiş bulunuyorum. Zaten bizimkiler baba-kız bana nispet yaptıklarında kendime benzeyen bir erkek çocuğu doğurmak arzum tetikleniyor. Bu bilgiye de bir gün pekala ihtiyacım olabilir

SÜNNET KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER


Sünnetin sağlık açısından yararlı olduğu Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Üroloji Derneği tarafından da vurgulanıyor.

İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak amacıyla sünnetin yenidoğanda, ilk 24-48 saatte yapılması öneriliyor. İlk 6 ayda sünnet yaptırılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülme riski sünnetsizlere oranla 20 kat daha az. Sünnet ileriki yaşlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarını da azaltıyor ve penis kanseri riskini ortadan kaldırıyor.

Erişkin dönemde gerçekleştirilen sünnetler ise kültürel, toplumsal veya dini nedenlerle yapılıyor. Ancak çocuk psikolojik olarak olumsuz yönde etkileneceği için 2-6 yaş arasında sünnet yapılması çok sakıncalı.

SÜNNET: NE ZAMAN YAPTIRMALI?

Sünnet gelenekler açısından önemli, sağlık açısından ise faydalı bir girişim. Sünnet hakkında ailelerin-başta ne zaman yaptırılması gerektiği olmak üzere-merak ettiği her şeyi Anadolu Sağlık Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Özgür ile konuştuk.

Türk toplumunda bir erkeğin en değerli iki anısı sünneti ve askerliğidir. Bu nedenle dost sohbetlerinin en derin noktasında, söz mutlaka döner dolaşır, bir sünnet muhabbetine gelip dayanır. Aileler sünnet törenini genellikle 'çocuğun aklının biraz başına geldiği dönem' olarak tanımladıkları ilkokulun ilk yıllarında yaparlar. Peki, sünnet için en uygun yaş hangisidir? Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Üroloji Derneği'nin de sağlık açısından yararlı olduğunu bildirdiği sünnet, çocuk doğar doğmaz mı yapılmalıdır yoksa çocuğun biraz büyümesi beklenmeli midir?

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Özgür, sünnet için doğru zamanın belirlenmesinde herhangi bir yaş sınırlamasının olmadığını, girişimin hangi amaçla yapıldığının önemli olduğunu söylüyor. Sünneti penis ucunu örten derinin cerrahi olarak alınması ile penis ucunun açığa çıkarılması işlemi olarak tarif eden Dr. Özgür, 'Yenidoğan döneminde sünnet derisinin uç kısmı daralarak, bebeğin idrar yapmasını güçleştirebilir. Buna bağlı olarak yenidoğan döneminde idrar yolları iltihabı ortaya çıkabilir. Bebek henüz 1-2 günlükken yapılan sünnet, yaşanabilecek enfeksiyon riskini azaltır' diyor.

EN UYGUN ZAMAN
Ülkemizde sünnet zamanını belirlerken daha çok örf ve adetlerin dikkate alındığını söyleyen Dr. Özgür, en uygun zamanın yenidoğan dönemi olduğunun altını çizerek, 'Önerim çocuk doğduktan sonra 24-48 saat içinde sünnetin yapılmasıdır. Çünkü çocuk herhangi bir anestezi almıyor. Bölgesel uyuşturularak ameliyat yapılıyor ve 20 dakikada her şey bitiyor. Doğumdan hemen sonra olduğu için yaranın iyileşmesi çok daha hızlı gerçekleşiyor. Bebeğe 3. günden itibaren duşunu aldırıyoruz ve 1 hafta içinde her şey tamamla-nıyor. Öte yandan, herhangi bir sağlık problemi (tekrarlayan idrar yolu iltihapları, idrar yapma zorluğu gibi) olmayan çocuklarda sünnet zamanı ailenin isteğine göre belirlenebilir. Ancak 6 aya kadar lokal anestezi ile yapılan sünnet, 6 aylıktan sonra genel anestezi altında yapılmalıdır. ' diyor.

Bu arada Dr. Özgür, sünnet zamanını belirlerken sünneti, 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yaptırmaları konusunda aileleri uyarıyor: '2-6 yaşları arasında yapılan sünnet çocuğu psikolojik açıdan olumsuz yönde etkileyebiliyor. Pskiyatristler, 2 yaşından sonra yapılan sünnetlerde, çocukta 'kastrasyon fobisi'nin oluşabileceğini belirtiyorlar. Çocuk sünneti penisin kesilmesi gibi algılıyor. Bunu da baba tarafından cezalandırılma olarak yorumlayabiliyor. Dolayısıyla, psikolojik etkileri göz önünde bulundurularak sağlık problemi yoksa, 2 yaşından sonra sünnet önermiyoruz. Eğer 2 yaşına kadar yaptırmamışlarsa, 6 yaşından sonra yaptırmalarını söylüyoruz.'

SÜNNET SAĞLIK İÇİN YARARLI
'Sünnetin kanıtlanan en önemli sağlık getirisi ise, yenidoğan döneminde görülen idrar yolu iltihaplarının engellenmesi. İlk 1-2 gün içinde yapılan sünnet, yeni doğan dönemindeki idrar yolu iltihaplarından 20 kat koruma sağlıyor. Sünnetli kişilerle sünnetsizleri karşılaştırdığınızda temizliğin daha kolay olması sebebiyle, ileriki yaşlarda da çeşitli enfeksiyonlardan koruma olasılığı da daha yüksek. Öte yandan, çok eşli yaşam geçmişe oranla arttığı için cinsel yolla bulaşan hastalıklar da günümüzde önem kazandı. Bu açıdan baktığımızda da sünnetli erkeklerin, partnerlerine enfeksiyon bulaştırma riski, sünnetsiz olanlara oranla daha az olabilir. Çünkü ilişkiden hemen sonra çoğu insan yıkanma ihtiyacı duymakta ve sünnetli olanlarda mekanik temizlik daha etkili olabilmektedir. Sünnetsiz olan erkeklerde sünnet derisinin iç bölgesine yerleşecek bakteriyel yoğunluk arttıkça partnere bulaşma riski de daha yüksek. Sünnetin ileriki yaşlarda artı bir avantajı da penis kanseri açısından olabilir. Penis kanseri çok ender görülmekle birlikte daha çok sünnet derisinin bulunduğu bölgeden kaynaklanıyor, sünnet derisini aldığımızda kanser riskini de azaltmış oluyoruz. Ancak, penis kanserini ortadan kaldırmak için herkese sünnet yapalım, diye bir şey yok. Genel anlamda tüm dünyada sünnete büyük bir eğilim var.'

AĞLAMA OĞLUM HİÇ ACIMAYACAK!
Sağlık problemi (tekrarlayan idrar yolu iltihapları, idrar yapma zorluğu gibi) olmayan çocuklarda sünnet 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra öneriliyor. Sünnet 6 aya kadar lokal anestezi, 6 aydan sonra genel anestezi ile ameliyathane şartlarında yapılmalı.

SÜNNET İÇİN MUTLAKA HASTANE ORTAMI TERCİH EDİLMELİ
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dr. Abdurrahman Özgür sünnet ile ilgili şu bilgileri vererek de aileleri uyarıyor: 'Prematüre doğmuş (erken doğum) erkek çocuklara, dış idrar deliği penis ucuna değil de daha geriye açılmış olan çocuklara, inmemiş testisi olanlara, yüksek ateş ile seyreden hastalığı olanlara, ailesinde kan hastalığı olan çocuklara erken dönemde sünnet yapılmaması gerekir.

Ayrıca, oluşabilecek komplikasyonlardan korunmak için sünnetin mutlaka, sünnet konusunda tecrübeli doktor tarafından hastane ortamında yapılması gerekir. Aksi takdirde, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sünnet sonrası oluşabilecek en önemli istenmeyen durumlar; kanama, kesi bölgesinde iltihaplanma, peniste yaralanma, dış idrar kanalında daralma, deride yapışıklıklar şeklinde sıralanabilir. Sünnet toplumda küçümsenmektedir, ancak unutulmamalıdır ki, yanlış sünnetten dolayı penisin taç kısmının tamamen koptuğu vakalarla bile karşılaşılmaktadır.'

ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE

Anne üzülüp korkunca çocuk da korkuyor!
İzlediğim en yakın sünnet hikayesi 20 yıl kadar önce kardeşiminkiydi. Çocukcağız, toplumumuzdaki bütün erkek çocukları gibi canının yanacağından değil, canının yandığı belli olursa diye korkmayı öğrenivermişti Ve tabii ki, o süreçte en çok korku ve üzüntü duyan kişi de annemdi Evet, anneler sağlık için bile olsa yavrularının canı yansın, istemezler. Bu o kadar doğal ki aşı olurken bile bebekleriyle ağlayan ya da doktora 'Bu aşıyı yapmasanız olmaz mı?' diye yalvaran anneler biliyorum. Fakat, annelik, fırtınaları içimizde yaşayıp yavrularımıza yansıtmamayı da gerektiriyor Çocuğunuz için endişelenirken, üzülürken, canı yanmasın diye korkarken, (hayatın her döneminde) onları çekecekleri sıkıntıdan daha çok üzdüğümüzü biz anneler çoğu kez göremiyoruz. Oysa, zorluklar, sıkıntılar hatta yaşanması gerekli acılar büyütüyor çocuklarımızı Kimbilir belki de içten içe sadece canlarının yanmasına değil, büyümelerine de üzülüyoruz.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.