Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN FİZİKSEL GELİŞİMİ
7. AY: EMEKLEME ZAMANI

7. AY: EMEKLEME ZAMANI

Yedinci ayda bebekte hızlı bir gelişim izlenebilir. Bu ay sonunda bebeğiniz yerde emeklemeye başlayacaktır. Elleri ve dizleri üzerinde kendini kaldıracak ve ileri geri hareket etmeye başlayacak. İlk başta sadece geri geri gidebilse de, kısa bir süre sonra hareketlerini daha rahat kontrol edebilecektir. Emeklerken oluşan güvensizlik duygusu bir süre sonra kaybolabilir, bazı bebeklerde ise bu güvensizlik şiddetli bir ayağa kalkma isteğini dönüşebilir. Hatta, bazı bebeklerin hiç emeklemeden direkt olarak ayağa kalkıp yürüdüğü de görülür.


Bebeğin sadece hareket etme yeteneği değil, oturabilme becerisi de iyice gelişmiştir. Artık, neredeyse desteksiz oturabilir. Bazı bebekler kendi başlarına bile oturabilirler, ancak büyük olasılılkla bunu yaparken bir yana doğru kayarlar.

Bebeğinizin nesneleri tutma yeteneği geliştikçe (artık parmaklarından çok avuç içlerini kullanmaktadır) elinde tutabileceği yiyeceklerden hoşlanmaya başlar. Nesneleri bir elinden diğerine geçirmek, onun için hala pek keyiflidir ve erişebildiği her şeyi iter, sıkar veya atar. Bu yüzden kavrayabileceği yiyecekler (parmak boyutlarında olan) onun için eğlenceli olur.
Kulaklarla oynamak tipik bir diş çıkarma göstergesidir. Attık bu, çok belirgin bir hareket haline gelmiştir. Birçok bebek de diş çıkarırken alt dudağını emer. Diş çıkarma bazı bebeklerde diğerlerine göre daha acılı ve zor olabilir, ancak rahatsızlığı çok fazla ise, bunun başka nedenleri olup olmadığını anlamaya çalışın. Genelde bebeğin normal olmayan her davranışı diş çıkarıyor olmasına yorulur. Diş çıkarmanın ishale veya çok yüksek olmamakla beraber ateşin artmasına neden olduğu doğrudur. Ancak sıkıntısının nedeni başka ciddi bir rahatsızlık da olabilir ve diş çıkardığını düşünüp bunu gözardı etmemelisiniz. 

Bebek artık görmediği şeylerin de aslında varolduğunu anlamaya başlar. Örneğin; yere düşürdüğü şeyi aramaya başlayacak ya da sevdiği oyuncağı sadece bir ucunu gorse bile tanıyacak.


Dönüm noktaları:
- Yardımsız olarak oturabilir.
- Kafasını tam olarak kontrol edebilir.
- Ellerini ve dizlerini iterek öne ve arkaya hareket edebilir.
- Sırtüstü yatarken kalçalarını öne ve arkaya kaldırarak hareket edebilir.
- Aynı anda her iki elinde de birer nesne tutabilir ve bunları birbirine çarpabilir.
- Ağzı ve elleriyle vücudunu tanımaya çalışabilir.
- Nesneleri tutabilmek için parmaklarını kullanır.
- Bir elinden diğerine başka bir nesneyi geçirebilir.
- Kendi çıkardığı sesleri dinlediği gibi, başkalarının çıkardığı sesleri de dinlemeye başlayabilir.
- Sizin kol ve bacaklarınızla yaptığınız hareketleri taklit edebilir.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.