Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

RÜYALAR GELECEKTEN Mİ BAHSEDER, YOKSA BİZDEN Mİ?..

RÜYALAR GELECEKTEN Mİ BAHSEDER, YOKSA BİZDEN Mİ?..

Rüyalarımızı gelecekten haber veren mesajlar olarak görüyoruz çoğu zaman. Aslında rüyalar gelecekten mi yoksa kendimizden mesajlar mı verir? Herkes rüyalarını anlayabilir mi? Rüyalarımızda nasıl semboller görürüz ve nasıl değerlendiririz?Yüzyıllardır insanların esrarengiz buldukları “rüya” gerçeği ile yüzleşmeye hazır olun. Uzman Psikolog Cengiz Demirsoy anlatıyor...


Rüyalar, pek ciddiye almadığımız, pek üzerinde durmadığımız rüyalar… Rüyalar aslında yaşamımızda önemli bir süreyi kaplıyor. 8 saatlik bir uykunun 1,5-2 saati rüya ile geçiyor. Bu süreleri toplarsak, ortalama bir yaşam süresinde 4,5-5 yıl... Bir başka ifadeyle yaşamımızın 12 de 1’ini kaplıyor rüyalar.

Yaşamda böylesine yer kaplayan bir sürecin evrimsel, biyolojik yönden de bir önemi olsa gerek. Buna işaret eden araştırmalar var. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, rüyaların yer aldığı uykunun REM dönemi engellendiğinde, bir süre sonra bazı hastalıklar ortaya çıkıyor ve hatta ölümlerine yol açıyor. İnsanlarda böylesine bir engellemeyi bir süre yapıp da bıraktığımızda, uykularındaki rüya sürelerinin normale göre uzadığı görülüyor. Yani, bu kişilerde geçmişte mahrum kaldıkları rüya miktarını telafi etmeye yönelik bir durum ortaya çıkıyor.

İnsanlık, belki varoldu olalı, rüyalarla ilgilendi. Ama bu ilgi hep başka alemlerle, doğaüstü güçlerle temas kurmak ya da günümüzde de çok rastlanıldığı haliyle, gelecekten haber almak üzerinde yoğunlaştı. İnsanların çoğu rüyaların kendilerinden başka bir kaynaktan geldiğini düşündüler çünkü. Bu nedenle de, rüyadan yararlanarak kendilerine, yaşamlarına, şimdiki ana bakmak yerine, hep kendilerinden ötelere baktılar.

RÜYALARIMIZIN KAYNAĞI BİZİZ!
Bu bakış ne kadar yararlı oldu bilinmez ama psikolojinin gelişimiyle birlikte yeni bir yaklaşım serpilmeye başladı. Psikolojiye göre rüyanın kaynağı biziz. Rüya bizden kaynaklanır ve bize bizi anlatır. Rüyalar başka alemlerle, doğaüstü güçlerle veya gelecek ile ilgili değil, bizim “psikolojik” alemimizle, kendi güçlerimiz veya zayıflıklarımızla ve şimdiki an ile ilgilidir. Psikoloji bize, eğer rüyalarımızı anlarsak yaşantımızı daha iyi anlayacağımızı söyler. Çünkü rüyalar bizim korkularımızı, çatışmalarımızı, ümitlerimizi konu eder. Ve rüyalarımıza girdiğine göre, bunlar bizim için önemli yaşam konularıdır.

Giderek artan sayıda psikolog, danışanlarını daha iyi anlamak ve terapiyi daha etkin sürdürebilmek için rüyalardan yararlanıyor. Çünkü rüyalar:
1. Danışanların kendilerinin bile tam bilincinde olmadıkları bilgiler sağlıyor.
2. Terapi sürerken sorunun çözümü yolunda ilerleme sağlanıp sağlanamadığının işaretlerini verebiliyor.
3. Zaman zaman da çözüm yolları sunuyor.

Örneğin; söylemlerine bakılırsa eşinden ayrılma yönünde kararlı görünen birinin, rüyalarından aslında eşini sevdiği ve ayrılmak istemediği bilgisini açık bir şekilde görebiliyoruz. Terapinin başlarındaki rüyalarında elinde ölü bir kuş ile kalakalmış bir kişinin, daha sonraki rüyalarında parlak, renkli tüyleri olan yeni bir kuş alıp eve getirdiğini gördüğümüzde, depresyon terapisinin olumlu yönde ilerlediğine dair kanaatlerimiz güçleniyor. Çetin hayat ve ilişki sorunları ile savaşan bir kişinin rüyasında Halide Edip Adıvar’a benzeyen birisi belirdiğinde, o danışanın kişiliğine ve sorununa uyan çözümün Halide Edip Adıvar gibi olmak ve onun gibi sabırlı-dirayetli-azimli bir tutum içinde olmak olduğunu görebiliyoruz.

Özetleyecek olursak, psikolojik sorunla başvuran bir danışanın rüyalarını ele aldığımızda, onunla ilgili başka türlü elde edemeyeceğimiz bilgilere kavuşabiliyoruz, terapide işlerin istediğimiz gibi gitmediğini anlayabiliyoruz ve bazen de kişiye ve sorununa has çözüm yollarının verildiğini görebiliyoruz.

HERKES RÜYALARI ANLAYABİLİR...
Peki, rüyaları anlamak sadece psikologlar için mi mümkündür? Ve sadece onların mı işine yarar? Benim deneyim ve gözlemlerime göre psikoloji profesyonelleri değil, herkes rüyaları anlayabilir ve yararlanabilir. Bu, rüyalara yaklaşımda belli ilkeleri takip etmek ve alıştırmalar yapmakla mümkündür.

 

Akılda tutulması gereken birinci ilke şudur; rüyalar, hayatımızla paraleldir. Yani, benim bu gece gördüğüm rüya, şu birkaç gün içinde hayatımda yer alan önemli konularla ilgilidir.

RÜYALARIMIZ SEMBOLLERDEN OLUŞUR
İkinci ilke; rüyalar sembollerle kurulmuştur. Yani rüyadaki her şey (olaylar, kişiler, hayvanlar, bitkiler, nesneler, yerler…) genellikle semboldür. Rüyadaki şeyler, yani semboller, hayatımdaki başka bir şeyi gösterir. Örneğin, rüyamdaki kedinin hayatımdaki karşılığı, hareketli-ne yapacağı belli olmayan-cam gibi gözleri ile arkadaşım Ahmet olabilir. Rüyamdaki yılanın hayatımdaki karşılığı, gizlice ve sessiz hareket edişi-düşmanca tavırları-fark ettirmeden ısırışı ile iş yerinde birlikte çalıştığımız Ayşe olabilir.

Öyleyse, rüyaları anlamak için ilk yapmamız gereken, ele aldığımız rüyanın kişinin o esnada yaşamında yer alan bir olayla ilgili olduğunu akılda tutmak ve bu doğrultuda rüya ile kişinin hayatı arasında bir köprü, paralellik kurmaya çalışmaktır. İkincisi de,  rüyadaki hemen her şeyin birer sembol olduğunu düşünmek ve bu sembollerin kişinin hayatındaki karşılıklarını bulmaya çalışmaktır.


RÜYA TABİRLERİ KİTAPLARINA PRİM VERMEYİN!
Peki, sembollerin anlamını nasıl bulacağız? Kesinlikle kaçınılması gereken bir davranış: rüya tabiri kitaplarından sembollerin karşılığına bakmak. Rüyaları gerçekten, ama gerçekten anlamak istiyorsak, rüya tabirleri kitapları çöpe atılmalı. Çünkü bize hiçbir yarar sağlamazlar, zarar verirler.

Temel ilke: rüyadaki sembollerin anlamını, rüyayı görene sormak gerekir!

Karşımızdaki kişinin rüyasını gerçekten anlamak istiyorsak, rüyadaki her şeye sembol gibi yaklaşmalı ve bunların anlamını ona sormalıyız. Örneğin, şöyle bir rüya: “Arabamdayım. Karşımda bir pazar yeri var. Yavaşlamaya çalışıyorum, frene basıyorum ama fren tutmuyor…” Bu rüyada, araba, pazar yeri, fren bunlar birer semboldür ve anlamlarının rüya görene sorulması gerekir. Onun vereceği cevaplar dikkatle dinlenmeli ve söyledikleri ona aynı kendi kelimeleriyle tekrarlanarak, bunların hayatında benzediği, çağrıştırdığı bir şeyler olup olmadığı sorulmalıdır.

- Arabanız nasıl bir arabadır, biraz tarif eder misiniz?
- Güzel, hoş... Ama sık sık sorun, arıza çıkarır...
-  Güzel, hoş ama sık sık sorun arıza çıkaran… Hayatınızda bu özellikleri taşıyan bir şey var mı?
- Evliliğim. Eşimle ilişkim!

Rüyadaki diğer semboller olan pazar yeri ve fren de aynı şekilde sorulmalı ve rüya görenin hayatında nelere karşılık geldiği bulunmalıdır.

Rüyaları anladığınızda, kendinizi, eşinizi, sevgilinizi, çocuğunuzu, arkadaşınızı daha iyi anlarsınız. Rüyalar sayesinde, şu anda yaşanan ama belki de fark edemediğiniz, kaygılar-korkular-sorunları görebilir ve gerektiğinde yardım etme şansına kavuşabilirsiniz.


 

YAŞAM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.