Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BETA HCG TESTİ NEDİR, NEDEN YAPILIR?

BETA HCG TESTİ NEDİR, NEDEN YAPILIR?

hCG hormonu veya tıbbi adıyla insan koryonik gonadotropin hormonu, hamile olan kadınlarda vücut tarafından üretilen hormonlardan bir tanesi ve bu nedenle özellikle gebelik testlerinin gebeliği anlayabilmek için ölçtükleri temel hormon durumunda. Ancak hCG hormonu sadece idrarla gebeliği tespit eden basit test cihazlarında kullanılmıyor, aynı zamanda kan testi vasıtasıyla ölçülebiliyor ve böylece gebelik bilgisi elde edilebiliyor. Fakat kan testi ile idrar kullanan basit testler arasında fark olduğunu da bilmek gerekiyor çünkü idrar testleri anne adayının susuz kalıp kalmadığına veya gün içerisinde hangi saatte testi yaptığına göre farklı sonuçlar verebildikleri için yanıltıcı olabiliyorlar. Kan testinde ise böyle bir sorun yok ve net bir şekilde bilgi almak mümkün oluyor.


hCG Nedir?
Hamile kalan kadınlarda oluşmaya başlayan plasentaya ait hücreler, bu süreçte hCG hormonunun salgılanmasına sebep oluyorlar ve gebe kaldıktan sonra 11 gün içerisinde kandaki düzeyi ölçülebilir hale geliyor. Ayrıca hCG düzeyi bir ila iki günde bir ikiye katladığı için ciddi bir artış içerisine girer ve gebeliğin ikinci ila üçüncü ayında en yüksek noktasına erişir. Bu aşamadan sonra artık düzeyi çok fazla değişmez ve tüm gebelik boyunca aynı miktarda kalmaya devam eder.

Beta hCG Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Beta hCG testi, kanda artış göstermiş olan bu hormonun tespitinde kullanılır ve böylelikle kadınlar anne adayı olup olmadıklarını kolayca öğrenebilirler. İdrar testlerine göre daha kesin sonuçlar verdiği için daha güvenilirdir.

Testin uygulanmasında tek yapılması gereken damardan bir kan numunesi alınmasıdır. Küçük bir tüp kanla doldurulur ve daha sonra laboratuvara gönderilerek kandaki hCG hormonunun düzeyi ölçülür. Test için önceden özel bir hazırlık yapmaya gerek yok ve ayrıca diğer kan testlerine göre farklı bir şekilde de yapılmıyor. Tek yapılması gereken damardan kanı küçük bir tüpe doldurup daha sonra analiz ettirmek. Bu nedenle iğnenin girme ve çıkma aşamalarında yaşanan hafif batma acıları ve sonrasında oluşabilecek çok hafif ağrılar haricinde herhangi bir komplikasyonla karşılaşma riski de yok denecek kadar azdır.

Eğer kan pıhtılaşmasına dair problemler yaratacak herhangi bir rahatsızlığınız varsa, bundan doktorunuza bahsetmeniz de doğru olacaktır.

Beta hCG Testi Neden Yapılır?
Beta hCG testi temel olarak hamileliğin tespitinde kullanılmaktadır çünkü idrar testleri resmi işlemlerde kullanılamıyorlar ve gebeliğin onaylanması için kan testlerinin yapılması gerekli.

Hamileliğin tespitinin yanısıra fetüsün kaç haftalık olduğunu tespit edebilmek, sıradışı gebelik vakalarının teşhisini koyabilmek, düşük riskinin değerlendirilmesi ve down sendromu taraması için de kullanılıyor.

Tüm bunların yanısıra, gebe kadınlarda uygulanması sakıncalı olan herhangi bir tedaviyi geçirecekseniz, hamile olmadığınızın tespiti için Beta hCG testi uygulaması yapılmaktadır. Radyasyon terapileri, röntgen taramaları, ilaç kullanımı ve pek çok farklı tedavi türü hamile kadınlarda fetüse veya anne adayına zarar verebildiği için bu durumun önceden tespiti büyük bir önem arzediyor.

Eğer kan testinin sonucunda pozitif değer ortaya çıkarsa bu durum hamile olduğunuzu ortaya koyuyor, negatif çıkarsa da hamile olmadığınız belli oluyor. Bknz: Beta HCG testi nedir, neden yapılır?

Beta hCG Testinin ALTERnatif Kullanımları
hCG hormonu temel olarak yeni şekillenen plasenta hücrelerinin büyümeleri aşamasında salgılanıyor ancak bu hormon vücutta ortaya çıkabilecek çeşitli tümör türleri tarafından da salgılanabildiği için, kanser vakalarının tespitinde de önemli bir rol oynayabiliyor.

Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri ve akciğer kanseri vakalarında normalden daha yüksek hCG değerlerini görmek mümkün oluyor ve bunlara ek olarak inflamatuvar bağırsak hastalıklarında, ülserde ve sirozda da hCG hormonunda artış görmek mümkün. Ayrıca başka hastalıkların teşhis aşamalarında da yine hCG testi uygulanarak teşhisin kolaylaştırılması sağlanabilir.

Test genelde kadınlarda uygulanıyor ancak erkeklerde de hCG hormonuna rastlamak mümkün. Bu durum genelde erkekte testis kanserinin varlığına işaret eder ve doktor bu nedenle ilk aşamada Beta hCG testinin yapılmasını uygun görebilir. Fakat bu test, testis kanserinin tespitinde uygulanan tek yöntem değildir ve diğer teşhis araçları ile birlikte uygulanması gerekir.

Test Sonucu Düzeylerinin Yorumlanması
Beta hCG testini uygulayan laboratuvarın sunduğu değerler doktorunuz tarafından incelenecektir ve gerekli bilgiler size sağlanacaktır. Fakat normalden daha yüksek veya düşük hCG düzeylerinin hangi durumlara işaret edebileceklerine kısaca bir göz atalım:

Normalden yüksek değerler şu anlama gelebilirler:
•    Çoklu gebelik
•    Mol gebelik
•    Gebelik tarihinin hesaplanmasındaki yanlışlıklar

Normalden düşük değerler şu anlama gelebilirler:
•    Dış gebelik
•    Düşük riskinde artış
•    Gebelik tarihinin hesaplanmasındaki yanlışlıklar

Test Sonuçları Güvenilir mi?
Kan testlerinde %100 kesin doğruluk her zaman mümkün olmaz ancak doktorunuz sonuçlara dair bir şüpheye sahip olursa testin tekrar uygulanmasını isteyebilir.

Çeşitli ilaçlar hCG hormonunun düzeyini etkileyebildikleri için testten önce doktorunuza aktif olarak kullandığınız her türden ilaca dair bilgi vermelisiniz. Ayrıca tütün mamülleri kullanımı, uyuşturucu madde ve alkol kullanımı gibi durumlar hCG ölçümlerinde hatalara sebep olabildiklerinden bu tip ürünlerin kullanımlarından kaçınmanız gerekli.

Germ hücreli tümörler de hCG testinin sonuçlarını etkileyebiliyorlar. Bu nedenle çoğunlukla üreme organlarında bulunan bu kötü veya iyi huylu hücreler, testteki değerlerin sorumlusu olabilirler.

Beta hCG testi neredeyse hiç bir riske sahip değil ve buna karşın kadın sağlığına dair çok sayıda veri sağlayabildiği için gerekli durumlarda uygulanıp uygulanmayacağı doktorunuz tarafından belirlenecektir.

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.