Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Siz ya da çocuğunuz şiddete maruz kalıyorsanız...
ŞİDDETE SESSİZ KALMAYIN! NASIL MI?

Aile içi şiddet deyince akla ilk gelen kadın ve çocuklar oluyor. Şiddeti fiziksel olduğu gibi ekonomik, cinsel ya da sözlü olarak da yaşayan kadın ve çocuklar bu durumdan çıkmak için neler yapabilir? Hangi kurumlar, hangi dernekler yardımcı oluyor? Bir telefonla tüm bu sıkıntılardan kurtulunabilir mi? Şiddetin bir ülke gerçeği olmaması için mağdurları bekleyen süreci ve prosedürleri araştırdık.


Şiddet gören kadın, eğer fiziksel şiddet gördüyse ilk yapması gereken olayın üstünden çok vakit geçirmeden en yakın karakola gidip şikayetçi olduğunu bildirmeli. Karakol tarafından da darp tespiti ve psikolojik travma tespiti yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na yönlendirilen mağdur, yapılan muayene sonucu darp edildiği belgelendiyse, bu belge ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Bunun sonrasında yaşanan durumun biçimine göre farklı dava süreçleri yaşanıyor. Maddi, manevi tazminat, boşanma vb. gibi...


Kadının gördüğü şiddet ekonomik ya da sözlü ise bunun hakkında savcılığa şikayette bulunuyor ve gerekli davalar açılarak süreç tamamlanıyor. Kendi avukatını tutamayan kadınlara Baro avukat atayabiliyor.

KADINLARA HUKUKİ DESTEK MERKEZİ
Adli danışmanlık almak isteyen ancak ekonomik olarak yeterli gücü olmayan kadınlar ise, sadece iki koşulu yerine getirmek sureti ile Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM)’e başvurabiliyorlar. KAHDEM’den yardım alabilmek için;
1- Ekonomik durumun yetersiz olduğu ispatlanmalı.
2- Haklı olmalı.

Kadının haklılığına anlattıkları üzerinden ya da getirdiği darp kağıdı veya belgeler üzerinden karar veriliyor.

Ayrıca, KAHDEM’in Türk Hukuk Sitesi Kadın Hakları Çalışma Grubu tarafından kurulan ve yönetilen sanal bir destek merkezi de mevcut. Kadınlar bu site aracılığı ile sorularının cevaplarını kolayca alabiliyorlar. http://www.turkhukuksitesi.com/kadin_haklari.phpadresinden aile içi şiddet hakkındaki kanunlar ve her türlü hukuksal sorunuza cevap alabilirsiniz. KAHDEM kadın hakları ihlalleri ile karşılaşan kadınlarımızın internet ortamında kimliklerini gizleyerek sorunlarını paylaşmalarına ve Çalışma Grubu üyelerinin destek mesajlarına ulaşmalarına yardımcı oluyor.

AİLE İÇİ ŞİDDET HATTI
“Aile İçi Şiddet Hattı” şiddet gören mağdura psikolojik ve fiziksel olarak yardım ediyor. Aynı zamanda bir tür danışmanlık yapılıyor. “0212 656 96 96” numaralı telefonu arayan kadınlara ve çocuklara her türlü yardım yapılıyor. Sığınma evinden, psikolojik yardıma kadar her şey düşünülmüş. Şiddet görmüş olup da eşiyle aynı evi paylaşmak istemeyen kadınlar için şu alternatifler söz konusu:
- Kadının hukuki yardıma ihtiyacı varsa: 4320 Aileyi Koruma Kanunu anlatılıyor. Daha fazla bilgilenmesi için Baro’nun telefonu veriliyor. Ya da hafta içi 14.00-18.00 arasında hattı aradığında avukatlardan telefonla danışmanlık alabiliyor.
- Fiziksel, psikolojik, ekonomik veya cinsel şiddete maruz kalmış olan kişi 4320 sayılı Kanun’a göre karakola, jandarmaya, savcılığa veya aile mahkemelerine başvurabiliyor. İhbar ile, harç ödemeksizin, duruşma yapılmaksızın, güvenlik için gerekli tedbirler hemen alınıyor. Fiziksel darp görüldüğüne ilişkin rapor karakoldan; psikolojik şiddet raporu Çapa Adli Tıp’tan alınabiliyor. Şiddet uygulayan eş, bu kararla 6 aya kadar evden uzaklaştırılabiliyor. Konuta içkili, uyuşturucu almış veya silah, vb. aletlerle giremiyor. Hakim, ekonomik duruma göre tedbir nafakası hükmedebiliyor. Bu tedbirlere uyulmaması halinde para cezası ve ardından tekrar uyulmadığı takdirde tutuklama kararı verilebiliyor.
- Hukuki yardıma ihtiyacı olanlar ve maddi durumu müsait olmayanlar: Her ilin barolarının adli yardım bürolarından ücretsiz yardım alabiliyorlar. Bunun için muhtardan fakirlik belgesi almaları gerekiyor.
- Ayrıca, bu süreçte mağdurun ihtiyaç duyduğu her saatte ona psikolojik ve hukuki destek sunuluyor. Kararın uygulanması sürecinde ev içinde ve dışında alması gereken güvenlik önlemleri ve hakları anlatılıyor. Mağdur boşanma kararı verdiyse de, şayet ev içinde kendini güvende hissetmiyorsa 4320’ye başvurabiliyor ya da sığınma evlerine kabul edilebiliyor.
- Sığınma evine gitmek: Sığınma evlerine iki şekilde yönlendirme yapılıyor.
Acil durumda, mağdur “Aile İçi Şiddet Hattı” nı hafta sonu ya da akşam, kurumların mesai saatleri dışında aradığında şiddet gördüğünü ve can güvenliği olmadığını söylerse öncelikle karakola yönlendiriliyor. Mağdur, karakolu kendisi arayamayacak durumdaysa, şiddet hattı ekibi 155’ i arayıp ekip gönderiyor.
Mağdur, sığınma evine yerleşmek istiyorsa, ekip sığınma evine yerleştirilene kadarki süreci takip ediyor. Bu süreçte hem mağdurla hem de ilgili karakolla ve sığınma eviyle irtibat sürdürülüyor. Acil bir durum söz konusu değilse, mağdura sığınma evleriyle ilgili iletişim bilgileri veriliyor. Karar vermekte güçlük yaşayan mağdurlara sığınma evi koşullarıyla ilgili bilgilendirme de bulunuluyor. İstanbul’dan arayan kişiler, SHÇEK’ e, Morçatı’ ya, Kadıköy, Küçükçekmece ve Eyüp Belediyeleri’nin Kadın Konuk Evleri’ne yönlendiriyorlar. İstanbul dışından arayan mağdurlar da kendi illerindeki SHÇEK’ lere yönlendiriliyorlar.
 - Ailesinin (anne-babasının) ya da yanlarında kendisini güvende hissettikleri insanlarla kalmak: Hattı arayan mağdur ya ailesiyle geçmişte problemler yaşadığı için, ya ailesine yük olmak istemediği için ya da eşi, kendisini ailesine zarar vermekle tehdit ettiği için ailesinin yanına gitmek istemiyor.

GENEL OLARAK BAŞVURULAN KURULUŞLAR
- Her ilde acil durumda 155 Polis ve 156 Jandarma, İlçe Çocuk Polisi
- Ücretsiz avukat temini için Baro (geliri ve üzerine kayıtlı mülk yoksa)
- Sığınma evi ya da çocuk yardımı için SHÇEK
- Kira yardımı için Valilik SYDV (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı)
- Psikolojik destek almak için SHÇEK Aile Danışma Merkezleri ya da Toplum Merkezleri, belediyelerin varsa Kadın ya da Aile Danışma Merkezleri, hastanelerin psikiyatri klinikleri
- Ayni ve nakdi yardımlar için belediyeler.
- Mesleki beceri edinmek ve hakları vb. ile ilgili eğitim almak için Toplum Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Aile Danışma Merkezleri, kadını güçlendirme ya da iş geliştirme ile ilgili dernek ve vakıflar, kadınlarla çalışan sivil toplum kuruluşları.

DOKUNURSAN KIRILIR!
Çocuk Destek Hattı: “0216 450 54 54”
Çocuklara yönelik şiddet biçimlerinden en ağırı belkide cinsel istismar ve ensesttir. İşte tam da bu konuda çocukların yardımına yetişen ve özveriyle çalışan bir destek hattı var. Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında hibe program ile Çocuklara Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Destek Hattı: Çocuğa karşı cinsel istismarın gün yüzüne çıkartılması projesi’ni 2006 yılında hayata geçirdi.

Çocuğa yönelik cinsel istismar bir üreme sağlığı sorunu olduğu gibi çocukların evden kaçma sebeplerinden biri. Genel anlamda çocuk istismarı, Türkiye’nin en önemli problemlerinden... Dayaktan başlayarak, çocuğa her türlü şiddet uygulamak, cinsel istismar, ensest, cinsel sömürü, ihmal ve aklınıza gelebilecek daha bir çok eylem var ki, çocuklarımız bunlarla karşı karşıya kalıyor.

 

Ailenin bütünlüğünün bozulmaması, toplum dışına itilme korkusu, yalancılıkla suçlanma korkusu, kurbanın kendini suçlu hissetmesi, kurbanın nereden yardım alacağını bilmemesi, güvenmemesi ve toplumda bildirme (ihbar) mekanizmasının çalışmıyor olması nedenlerine bağlı olarak ensest ve aile-dışından gelen cinsel istismar gizli kalıyor.

Çocuk Destek Hattı haftada yedi gün, günde yirmidört saat hizmet veriyor. Çağrı merkezinde konuyla ilgili meslek eğitimi almış üniversite öğrencileri cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve cinsel istismar konularında gelen çağrılara cevap veriyor. Bilgilendirmenin yanı sıra destek hattı aracılığıyla ilgili kurumlara yönlendiriliyorlar.

Çocuk Destek Hattı’na gelen çağrılar gizli tutuluyor. İhbar bilgileri sadece Çocuk Polisi ve Sosyal Hizmetler ile paylaşılıyor. İhbarda bulunanın talebi üzerine kimliği Çocuk Destek Hattı kayıtlarında gizli tutuluyor.

 

Yasemin Yılmaz

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.