Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN BİTMESİ İÇİN!

Yeni hükümet kadına yönelik şiddete karşı harekete geçiyor. Önümüzdeki dönemde kadına karşı şiddet, ayrımcılık, töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için kapsamlı bir eylem planıyla tüm kurumların katılacağı bir seferberlik başlatıyor. Haydi hayırlısı!


Kadına karşı şiddete yönelik Eylem Planı'nda 25 Kasım'ın "Kadına Karşı Şiddete Son" günü ilan edilmesi öngörülüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda okuduğu hükümet programında, "Aile içi şiddet, töre ve namus cinayetleri ile mücadelede sıfır tolerans yaklaşımıyla hareket edildiği iddia ediliyor. Bu soruna karşı kalıcı ve gerçekçi bir çözüme ulaşılması için bir seferberlik başlatılmıştır" ifadeleriyle hayat bulması öngörülen, Eylem Planı'nın ayrıntıları ise şöyle:


DEVLET ANA KUCAĞI: Şiddete uğrayan kadınlar, zaman kaybetmeden evinden uzaklaştırılıp, devlet tarafından güvenli bir yere yerleştirilecek. Bunun için 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında gerekli yönetmelik çıkarılacak. Yönetmelik yasada da yer alan şu konuların ayrıntılarını düzenliyor: Aile içinde şiddet yaşanması halinde, saldırgana karşı "koruma emri" istemi ile doğrudan savcılığa başvurulabiliyor. Başvuru yapılır yapılmaz dayakçı kocanın ya da kişinin, kadının civarından 6 ay süreyle uzaklaştırılması sağlanıyor.

TOPLUMSAL MUTABAKAT: Şiddet, töre-namus cinayetlerinin önlenmesi amacıyla alınacak önlemleri içeren Ulusal Eylem Planı 2007-2010 dönemini kapsayacak. İlgili tüm kamu kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları katkı sağlayacak.


DANIŞMANLIK MERKEZLERİ: Şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri, rehberlik ve danışmanlık hizmeti alabilecekleri merkezler tanıtılacak ve bunların sayıları arttırılacak. Kadınlara yönelik bilinç yükseltme ve eğitim çalışmaları yapılacak. Seçilecek 4 ildeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımı ile çeşitli toplantılar yapılacak.

DAYAK YİYEN KADINA İŞ: Kadın istihdamının arttırılması amacıyla Kasım ayında, "Kadın İstihdamı Politikalarının Tespiti" konulu toplantı düzenlenecek. Şiddet gören ve devlete sığınan kadına hayatını idame ettirebilmesi için iş imkanı sağlanacak.


'KADERİMSE ÇEKERİM' BİTİYOR: "Kaderimse çekerim" mantığını silmek için kadınlar bilinçlendirilecek. Şiddet gören kadının bunu içselleştirmesi ve çevre tepkisinden çekinerek sineye çekmesini önlemek için bilinçlendirme ve eğitim kampanyaları düzenlenecek. "Dayak kader değildir!" mantığı işlenecek.

TÖRE CİNAYETİ RAPORLARI: Töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için 3'er aylık dönemlerde ilgili ve sorumlu kuruluşların faaliyetlerini izleyebilmek amacıyla raporlar hazırlanacak. Yılın son raporu ekim ayında çıkarılacak.

“ŞİDDETİN SON GÜNÜ”
"Kadına Yönelik Şiddetin Son Günü", tüm yurtta kampanyalar düzenlenecek. Kadına karşı şiddeti önlemek için Hollanda, Macaristan ve İrlanda örnekleri incelenecek. Adalet Bakanlığı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nden birer temsilci Hollanda'daki Eşit Muamele Komisyonu'nu incelemek için staj programına katılacak. Kadınların bilinçlendirilmesi için 100 kişilik eğitici grubu kurulacak. Plana göre, ekim ayında başlayacak politika uzmanlarının eğitimleri aralık sonuna kadar sürecek.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.