Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLAR OKUMA YAZMA ÖĞRENİYOR!

Anne Çocuk Eğitim Vakfı AÇEV tarafından hazırlanan ''Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi''ne katılan 10 bin 650 kadın okuma yazma öğrenerek, yepyeni bir hayata adım attı.


Bireylerin eğitimi amacıyla çeşitli projeler yürüten AÇEV, bu kapsamda yaklaşık 3 yıl önce Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi'ni başlattı. Proje, Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında finanse edildi. Proje ile 15 yaş üzeri kadınların okuma yazma becerisini kazanmasının yanı sıra hakları konusunda da bilgi ve bilinç düzeylerini arttırmak, toplumsal bütünleşmeyi sağlamak, engelli haklarıyla ilgili bilgi ve duyarlılıklarını geliştirme hedefiyle yola çıkıldı.

AÇEV Okuma Yazma Birimi Koordinatörü Meltem Cantürk, 1993 yılında kurulan AÇEV'in temel misyonunun kişiye eğitim yoluyla yatırım yapmak ve böylece bu kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: ''Kadınlarımız birinci kademe kurslarının ardından ikinci kademe okuma yazma kurslarına katılıyorlar. Hatta birçok kadınımızın, eğitimlerini açık öğretimde sürdürme talepleri var. Bu konuda bizler de kendilerine destek veriyoruz''.
Proje ilk olarak 2009 yılında Trabzon, Nevşehir, Adana, İzmir ve Van'da başladı ve daha sonra Ankara ve Bursa'da devam etti. Öncelikle projede görev alacak eğitmenler için kurslar gerçekleştirilerek bu illerde 300'ün üzerinde okuma yazma kursu açıldı.

Cantürk, 7 ilde uygulanan proje kapsamında toplam 11 bin kadının okur-yazar olmasını hedeflediklerini ifade ederek, ''3 yıl süren projemiz ekim ayı itibariyle sona erdi. Hedeflediğimiz sayıya çok yaklaştık. Proje kapsamında 200'ü engelli olmak üzere toplam 10 bin 650 kadın okuma yazma öğrendi'' dedi.

KADINLAR ARTIK DAHA GÜÇLÜ!
Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi sadece okuma yazma öğrenmeyi kapsamıyor. Eğitimler sırasında kadınlara üreme sağlığı, aileleri ve çevreleriyle olumlu iletişim yöntemleri, eğitim, miras, kadın hakları gibi kadını günlük hayatta güçlendirecek her alanda bilgiler de sunuldu. Yani kadınlarımız hem okuma yazma öğrendi hem de birçoğu şimdiye kadar haberdar olmadıkları hakları konusunda fikir sahibi oldu. Ayrıca ortopedik engelli okuma yazma bilmeyen kadınların eğitime katılımının sağlanması konusunda da çalışmalar yürütüldü. Böylece proje kapsamında 200 engelli kadın da okuma yazma öğrendi.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi iş birliği ile engelli bireylere yönelik kurumlar ve hizmetleriyle ilgili bilgileri içeren engelli bireyler için kamusal hizmetlerden yararlanma rehberi hazırlandı. Rehber aynı zamanda görme engelliler için braille alfabesi ile basıldı. Katılımcılar, kadın destek ve okuma yazma eğitimlerine ilaveten engelli hakları konusunda farkındalık kazandıran eğitimler de aldılar.

 

 


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.