Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DAYAKÇI EŞİN TEDAVİYE İHTİYACI VAR!

Kadına yönelik şiddetle ilgili yasa tamamlandı. Tasarıya göre, mağdurun yanı sıra şiddet uygulayan eş de psikolojik tedavi görecek ve ayrıca şiddet uygulayan erkeğe elektronik pranga takılacak, önlem olarak erkeğin telefonları dinlenecek.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, önümüzdeki günlerde TBMM’ye gönderecekleri yasa tasarısındaki en önemli yeniliğin, şiddet uygulayanın tedavi edilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu yeni metinde, en önemli değişiklik, şiddeti uygulayanın da rehabilite edilmesi. Sadece şiddet gören değil, şiddeti uygulayanı da tedavi edecek bir sistemi kurmalıyız. Tedavi görenleri, tedaviden yararlanıyor mu diye takip edeceğiz. Sadece mağduru koruyup, tedavi etmemeliyiz. Esas tedavi edilmesi gereken şiddeti uygulayan kişi. Şiddet uygulayanın psikolojik tedavisi zorunlu olacak.

Tedavi görüp görmediğini sosyal hizmet uzmanları ile takip edecek. Tedavi için psikolog ya da psikiyatra gitmeyenler ile ilgili gerekli önlemler alınacak. Tedaviye ilişkin hükümler taslakta vardı, ancak bunlar biraz muğlaktı. Sağlık Bakanlığı tedavi işlerini, biz de kontrol ve denetimi yapacağız. Şiddeti uygulayan kişinin tedavi masraflarının tümünü gerekirse devlet üstlenir. Denizi geçip derede boğulacak değiliz.”

BAKANLIK MALİ DESTEK VERECEK
Bakan Fatma Şahin’in açıklamalarından dikkat çeken bölümler şöyle:
- Hem İçişleri Bankalığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde hem de Adalet Bakanlığı’nda, Cumhuriyet Savcıları’nın kendi içinde şiddetle mücadele birimleri kuruluyor. Yani kurumsal olarak aynen bugün Çocuk Polisi gibi bir altyapı oluşturuluyor.
- O kadının eğer mali desteğe ihtiyacı varsa Bakanlık olarak biz mali destek veriyoruz, barınma ihtiyacı varsa barınma ihtiyacını temin edecek altyapı oluşturuyoruz. Yani ihtiyacı olan neyse; psikolojik destek, hukuki destek…
- Önce gizlilik maddesini güçlendiriyoruz, çünkü özellikle sığınma evleri ile ilgili süreçte çocuğun okul adresinden anneye ulaşma gibi farklı yöntemlerle kadına ulaşma ve kadını orada taciz etmeye ve şiddet uygulama mekanizmalarını devam ettirmeye çalışan birçok vaka gördük. Gizlilik denilen o maddeyi güçlendiriyoruz ve orada yaşanan olaylara göre tedbirlerimizi alıyoruz. Gerekirse; eğer çalışıyorsa, tayin talebi varsa, o şehirden uzaklaşması gerekiyorsa onu hızlandırıyoruz. Fiziksel koruma ile birlikte eğer orada isim değiştirme veya farklı bir ihtiyaç varsa buna mahkeme kararıyla karar veriliyor ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerekli tedbirleri alıyoruz.

GEREKİRSE TUTUKLAMA YAPILABİLECEK
- Şu andaki mevcut durumda mahkeme kararı çıkıyor aile mahkemesi hâkimi uzaklaştırma veriyor. Kolluk kuvvetinin yalnızca gözetleme hakkı var. Şimdi yaptığımız müdahale ile kolluk kuvvetinin yetkisini arttırıyoruz gözetim gerekirse mahkeme kararına uymuyorsa tutuklama şeklinde gerekli tedbiri alacak yasal altyapıyı güçlendiriyoruz.
 
ŞİDDETE KARŞI TELEKULAK
- Bir de bunun dışında şiddeti gerçekleştirenlerin telefonlarının dinlenmesi de söz konusu olacak. Biz can tehlikesi varsa, bir yaşam hakkıyla ilgili bir sıkıntı varsa, gereken neyse orada da yapılması gerekiyor.


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.