Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER ŞEY KADIN VE KIZ ÇOCUKLARININ HAKLARI İÇİN...

''Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" çerçevesinde, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması alanında 6 ilde gerçekleştirilen çalışmalar tüm Türkiye'ye yayılıyor... Sabancı Vakfı, İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’in birlikte yürüttüğü program, özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınların eğitim fırsatlarını arttırmayı hedefliyor.


İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, 6  ilde sürdürülen çalışmalardan yararlanılarak, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulama alanlarının yaygınlaştırılmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, İzmir, Kars, Nevşehir, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'da yapılan çalışmalardan yararlanılarak, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulama alanlarının yaygınlaştırılması istendi.

PROGRAMIN AMAÇLARI
Program, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı; yerel yöneim, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve BM'yi bir araya getirmeyi; ulusal ve yerel düzeyde eşitliğin sağlanmasına uygun ortam hazırlamayı; kadın haklarını korumak ve geliştirmek için politik bir çevre yaratmayı öncelikle hedefliyor. Kamuoyunu kadın hakları konusunda bilinçlendirmek; kadınları ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda etkin hale getirmek; kadınların ve kız çocuklarının eğitim düzeyini yükseltmek; yerel yönetimlerce belirlenen eylem planları kapsamında ortaya çıkacak projeleri destekleyerek hayata geçmelerini sağlamak da programın amaçları arasında.

NELER YAPILDI
- Yerel Eşitlik Eylem Planlarının uygulanmasını sağlamak için altı ilde İl Kadın Koordinasyon Kurulları, valilik ve belediyelerde “Eşitlik Birimleri”, il genel meclisleri ve belediye meclislerinde “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları” kuruldu.
- Kadın danışma merkezleri, kız yurtları, sığınma evleri, kreşler kurularak, sokak ve caddelerin daha iyi ışıklandırılması sağlandı, kadınların mesleki eğitim imkânları arttırıldı.
- Lise öğretmenleri arasında toplumsal cinsiyet bakış açısını geliştirmek amacıyla düzenlenen seminerlere bin 313 lise öğretmeni katıldı, 153 lise öğretmeni Mor Sertifika aldı.
- Programın yürütüldüğü iller bazında 2004 yerel seçimleri ile 2009 yerel seçimleri kıyaslandığında kadınların seçilme oranında yüzde 57 artış görüldü.

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.