Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

7 AYDA 953 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ!..

Kadın cinayetleri sadece 7 yılda yüzde bin 400 arttı! İşte kadına yönelik şiddetin giderek arttığını gösteren açıklama...


Adalet Bakanı Sadullah Ergin kadın cinayetlerinin 2002'den 2009'a kadar yüzde 1400 oranında arttığını ve 2002'de 66 kadın öldürülürken, bu sayının 2009'un ilk 7 ayında 953'e ulaştığını açıkladı.

Bu korkunç tablo, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın verdiği bir soru önergesi ile ortaya çıktı. Kurtulan, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, “2002’den bu yana aile içi şiddetle ilgili kaç dava görülmüştür? Yargılamalar sonucunda kaç kişiye hangi cezalar verilmiştir? 2002’den bu yana yıllar itibarıyla cinayete kurban giden kadın sayısı kaçtır?” diye sordu. Cevapsa ürkütücüydü: “İlk 7 ayda 953 kadın cinayete kurban gitti!”

Adalet Bakanı Ergin, 2002’den Temmuz 2009’a kadar kadınlara yönelik şiddet ve cinayet vakalarına ilişkin istatistikleri de açıkladı. Ergin, töre ve namus cinayetleri dahil olmak üzere 2002’de 66 kadın cinayetinin işlendiğini ve sadece 2009’un ilk 7 ayında kadın cinayeti sayısının 953 olduğunu belirtti. Böylece rakamlar, son 7 yılda kadın cinayeti oranının yüzde 1400 arttığını ortaya koydu.

7 YILDA 12 BİN 678 DAVA
Sadullah Ergin’nin açıklamasına göre, yıllar itibarıyla kadın cinayetleri sayıları ise şöyle:
2003’te 83, 2005’te 164, 2005’te 317, 2006’da 663, 2007’de 1011 ve 2008’de 806.
Kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlere ilişkin yargılama istatistiklerine göre, 2002’den Temmuz 2009’a kadar; kadına yönelik şiddet ve cinayetler nedeniyle toplam 12 bin 678 dava açıldı. Bu davalarda 15 bin 564 kişi yargılanırken, bunlardan 5 bin 736’sı mahkum oldu. Bu davalarda bin 859 kişi için beraat, 794 kişi için de denetimli serbestlik kararı verildi. Açılan davalardaki dosyalardan 11 bin 216 dosya karara bağlanırken, 6 bin 74 dosyanın yargılamasına devam ediliyor. Karara bağlanan dosyalardan 5 bin 483’ünün Yargıtay aşaması da tamamlanırken, mahkemelerin karara bağladığı 4 bin 592 dosya Yargıtay’da onay bekliyor.

HAKİM VE SAVCILARA EĞİTİM VERİLİYOR
Hakim ve savcılara toplam 206 insan hakları semineri verildiğini kaydeden Ergin, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yargı Mensuplarının Rolü” konulu proje kapsamında 2009’da 164 aile mahkemesinde görevli hakimler ve cumhuriyet savcısı ile bu mahkemelerde çalışan 150 uzmanın eğitimden geçirildiğini söyledi. Ergin, 2010’da projenin ikinci ayağının gerçekleştirileceğini, bu çerçevede ülke genelinde seçilecek 25 hakim ve cumhuriyet savcısının 5 günlük “eğiticilerin eğitimi” programına alınacağını belirtti.

 

ŞİDDETİN OKU KADINI VURUYOR!
Bunca cinayet haberi ve istatistiklerin ardından gözönündeki diğer bir mesele de dava sonuçlarında “haksız tahrik” beyanını sıkça duymamız. Haksız tahrik indirimi ile cezaları hafifletilen erkekler ve şiddetin mağduru olmaktan kurtulamayan kadınlar ülkenin değişmeyen portresi haline geldi. Akşam gazetesi yazarı Nihal Kemaloğlu da geçtiğimiz günlerde bu meseleyi köşesine taşıdı. Kemaloğlu şunları söyledi:

“Türkiye’nin her yerinden Nişantaşı’ndan Şırnak’a cinayet haberleri geliyor. Katil zanlılarının eş, sevgili, nişanlı ve erkek akrabaların olduğu bu cinayetlerde “kaygılı erkek kimliği” reddedilme sanrısıyla kan döküyor. Tekin olmayan sınırları ve her daim bulanık kimlik, erkekliğin devamlı sınandığı hayat pratiğinin ürettiği şiddetin oku da kadını vuruyor. Beyaz pantolon, kot pantolon, beyaz bluz, göbekte piercing deliği, cilveli eda ile saat sormak, cep telefonundaki bilinmeyen numara, meyve suyu ikramını reddetmek ilk elden cinayetlerinin gerekçeleri... Hele bir de boşanma talebi, ayrı yaşama isteği kadının ölüm fermanını çıkartıyor...

Hassas ve abartılı erkek egosu devletin yasaları ve yargılarıyla da gözetiliyor. “Haksız tahrik indirimi”, yerel mahkemelerde kadın katilleri için uygulanıyor. İzmir ve Adana’da cilveli, piercing taktı ve beyaz tayt giydi diye işlenen kadın cinayetlerinin katil zanlısı eşleri “haksız tahrik” indiriminden faydalandı.

Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesi, kasten adam öldürme suçu için ağırlaştırılmış müebbet hapsi veriyor. Geçen yıl yapılan değişikle de töre ve namus cinayetleri için “ağır tahrik indirimi” kaldırılmıştı. Ama mahkemeler, TCK’ın 29. maddesindeki “haksız tahrik indirimini” devreye sokarak kadın cinayetlerine indirim uygulamasına devam ediyor. Töre cinayeti adı altında kültürleştirilen cinayet türüne şimdi de şehirli kıskançlık ve aşk cinayetleri eklenek “haksız tahrik indirimiyle” ataerkil ve hiyerarşik yapılar yeniden üretiliyor. Neredeyse cezai kusurun tamamı ölen maktuleye kesilmiş oluyor. Katiller sözleşmiş gibi aynı cevabı veriyor, erkek kimliklerinin “tahrik edildiğini” söylüyorlar.


Kadın cinayetlerini “namus cinayeti” olarak kanıksayan toplumsal zihin, kadını kendi ölümüne davet çıkaran olarak görüyor. ”


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.