Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUM SONRASI DEPRESYON ÖLÜMLE SONUÇLANDI!

Doğumdan sonra değişen hormonlar ve anne üzerindeki psikolojik baskının sonucu olarak ortaya çıkan “doğum sonrası depresyon” anneyi intihara sürükler mi? Geçtiğimiz günlerde 2 çocuğu ile birlikte 4. kattan atalayan Züleyha’nın ölümünün ardından akıllara sadece bu soru geliyor.


Baden-Württemberg eyaletine bağlı Pforzheim kentinde 2 çocuğunu oturduğu binanın 4. katından aşağıya atan, ardından kendisi atlayarak hayatını kaybeden Kırşehirli Züleyha Temel'in (27) psikolojik tedavi gördüğü ortaya çıktı. Züleyha Temel'in, 2005 yılında ilk çocuğu Muzaffer'i dünyaya getirdikten sonra bunalım geçirdiği ve psikolojik tedavi gördüğü bildirildi. Pforzheim Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, Temel'in şizofrenik-paranoya olduğu konusunda ellerinde herhangi bir doktor raporu bulunmadığı, ancak evinde yapılan araştırmalarda Temel'in bazı notlarından bu tür bir rahatsızlığı olduğunun belirlendiği açıklandı.

DOĞUM SONRASI DEPRESYON DEYİNCE...
Daha önce de örneklerine rastladığımız doğum sonrası depresyonun ilerlemesi ile intihar eden anne haberleri hakkında Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Savaş şöyle konuştu:
“Bebeğin doğumundan sonraki zaman dilimi, yeni annelerin depresyona yatkın oldukları bir dönem, bu süreçte ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu dönemde ortaya çıkan depresyon çoğu zaman dikkat çekmez, tanınmaz ve bu nedenle tedavi edilemeyebilir. Bir süre sonra depresyon, klasik tedavi yaklaşımlarına dirençli bir tutum sergileyebilir.

Depresyonu yaşayan annelerin çoğunluğu bu dönemde, “kötü anne” oldukları, yalnızlık duyguları üzerinde kontrol duygusuna sahip olmadıkları, ümitsizlik duygularının olduğunu belirtti ve doğum sonrası depresyonda, yeni annelerin çeşitli takıntılı düşünceleri olabilir.

Anneler öfkelerini denetleyemeyeceklerine ve çocuklarına zarar verebileceklerine ilişkin takıntıları nedeniyle makas ve bıçak gibi sivri cisimleri bile tutmaktan kaçınabilirler” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Doç. Dr. Haluk Savaş, doğum sonrası depresyonun belirtilerini şu şekilde sıraladı:
“Çökkün bir ruh hali, ilgi kaybı ya da yaptıklarından zevk alamama durumu. Günlük işleri yapamama, günlük işlere karşı isteksizlik. İştah kaybı ya da aşırı iştah. Hemen her gün aşırı uyuma ya da uykusuzluk. Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama. Kendini yorgun, bitkin ve halsiz hissetme. Kendini değersiz, aşağılık ya da suçlu gibi hissetme. Dikkatini bir noktaya toplayamama gibi belirtilerin en az 5’i varsa ve bu belirtiler en az 2  haftadan bu yana devam ediyorsa, tedavi edilmesi gerekir.”

Doğum sonrası depresyonun her 100 kadının 15’nin başına gelmesi muhtemel bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Savaş, bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, hem anne hem bebek hem de aile bütünlüğünün zarar görebileceğini kaydetti.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.