Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ


Yaz tatili deyince sizin aklınıza ne geliyor bilmiyorum, fakat çocuklar doğada farklı deneyimler yaşamaya bayılıyorlar. İşte, ailelere yaz için öneriler.

Yaz demek birçoğumuz için rutinden çıkmak demek aslında. Ve rutinde yaşamak çoğu zaman güvenli, bazen ise sıkıcı geliyor. O yüzden de yaz ayları birçok şeyi bir arada yapmak, deşarj olmak, dinlenmek, kendimizi yenilemek istediğimiz zamanlar… Çocuklar için ise önce eğlence ve oyun demek, ki ille de doğada…
   
“ÇOCUĞUMLA DOĞADAYIZ”
Tam bu haftaki yazımı kaleme alacağım gün, Eğitimci ve Danışman Nuran Kansu’nun “Çocuğumla Doğadayız” adlı kitabı elime geçti. Kendisinin izniyle kitaptan bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü çocukların acil ihtiyaçlarının tıpkı kitapta önerildiği gibi olduğunu kendi yavrumdan biliyorum. Fakat çoğu zaman, özelikle de büyük şehirlerde gönlümüzden geçenleri ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını hayata geçiremeyebiliyoruz. Ve umarım, bu haftaki yazım gönlümüzdekileri hayatlarımıza geçirebilmemiz ve çocuklarımızı acil ihtiyaçları konusunda bilinçle desteklememiz için hepimizi motive eder.

“Çocukların açık havada özgürce oynamaya, koşmaya, görmeye, dokunmaya, koklamaya, keşfetmeye ihtiyaçları var. Zihinsel, duygusal, bedensel gelişimleri için doğaya ihtiyaçları var. Öğrenmek için doğaya ihtiyaçları var. Sağlıklı olabilmek için doğaya ihtiyaçları var. Hayata hazırlanabilmek için doğaya ihtiyaçları var.

AÇIK HAVA YARATICILIĞI ARTTIRIYOR
Açık havada zaman geçirmenin çocuklara yararları üzerine araştırma yapan Philadelphia Çocuk Hastanesi Gastroenteroloji ve Beslenme Bölümü doktarlarından Dr. Burdette ve Whiteaker, düzenli olarak açık havada oynama şansı verilen çocukların fiziksel açıdan gelişmenin yanı sıra hayal gücü daha kuvvetli, daha yaratıcı ve işbirliğine daha yatkın çocuklar olduklarını söylüyor. Yale Üniversitesi Doğa Bilimi profesörlerinden Dr. Kellet konuyla ilgili yapılan araştırmaların, açık havada düzenli olarak zaman geçiren çocukların stressiz ve dikkat süreleri daha uzun çocuklar olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor.

Yine bazı araştırmalar, gün ışığının, bağışıklık sistemimiz için hayati önem taşıyan, biyolojik saatimizi ayarlayan ve beynin bir parçası olan epifiz bezini uyararak mutlu olmamamızı sağladığını da gösteriyor. Gün ışığı, D vitamini sentezi sağlayan etkisiyle öğrenmeyi ve üretkenliği arttırıyor.”

YENİ YERLER KEŞFEDİN!
Yaz aylarında genellikle hem tatil, hem doğayla bütünleşme, hem ailece bir arada farklı deneyimler yaşama ihtiyaçlarımızı karşılamak istediğimiz için, bu ihtiyaçlarımızın her birinin bir arada olduğu seçenekler hepimize iyi geliyor. Biz geçtiğimiz günlerde kızımla kız kıza bir Side tatili yaptık. Doğa, tarih, deniz, at binme hepsi vardı bu tatilimizde. Ve hem çevreye, ekolojik dengeye, hem de çocuklara ve çocuklu ailelere duyarlı bir mekan keşfettik: Otium Eco Club Side.

AİLECE DOĞADA TATİL: Otium Eco Club Side
Geçen yıl Zoover.com tarafından ”çocuk tatili için harika bir yer” olarak seçilen, ekolojik denge ve çevre duyarlılığını gözeterek verdiği hizmet anlayışı ile de “Yeşil Yıldız” ödülü bulunan Otium Eco Club Side; 3 bin 350 metrekare alana sahip “Çocuk dünyası”yla çocuklu ailelere özel bir tatil imkanı sunuyor. Çocuk dünyası’nda, uyku odası, oyun alanı, çocuk sineması, bebek oyun odası, çocuk restaurantı, çocuk tiyatrosu, lunapark, çocuk lavabo ve tuvaletleri, çocuk havuzu, küçük hayvanat bahçesi ve hobi bahçesi var.

Ekolojik dengeye saygı çerçevesinde yenilenerek 2009 yılında hizmete açılan ve Side-Titreyengöl’deki Otium Eco Club Side, “Çocuk dünyası” ile oluşturduğu özgün aktivite programları ve özel hizmet paketleri ile ebeveynlerin çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir cennet.

ŞERİF’İN YERİ’NDE AT BİNME!
Çocuk dünyasında çocuklar mini lunaparka bayılıyor. Haftanın çeşitli günleri sihirbaz ve palyaço gösterileri yapılıyor. Her gece anfi tiyatroda mini disko aktivitesi gerçekleştiriliyor. Çocuk dünyasında farklı dillerde hizmet veren çocuk animatörleri görev alıyor. 15:00-16:00’daki dondurma saati ve her cumartesi günü “Şerif’in Yeri” adlı at çiftliğinde isteyen çocukların at binmeye götürülmesi çocukların en sevdikleri paylaşımlar arasında. Sahilde yine çocuklar için bir oyun alanı ve yemek yeme ünitesi mevcut. 

Çocuk Dünyası’nda ayrıca, 0-4 yaş aralığındaki bebekler için klimalı, ergonomisi bebekler için düşünülmüş oyun odası yer alıyor. Çocuklu ailelerin konaklamaları esnasında 5 kilograma kadar çocuk kıyafetleri tesiste sembolik bir bedel karşılığı yıkanarak ailelere teslim ediliyor. Annelerin bebekleri için mama hazırlığı esnasında ihtiyaç duyacakları ekipmanlardan oluşan restaurantta yer alan bir köşe 24 saat bedelsiz olarak hizmet veriyor.

12-16 yaş arası genç misafirler için ise Teen’s Point programlarına dil okulu da eklenmiş. Temmuz-Ağustos döneminde özellikle Türk misafirlerin çocuklarına yönelik Almanca-İngilizce pratik dil eğitimi veriliyor. Ayrıca iki haftada bir “Çocuk Karnavalı” uygulaması var ve bu karnavalda çocukların hazırlayıp sunduğu çocuk temsilleri organize ediliyor.

ANNE BABALAR KENDİNİZİ UNUTMAYIN!
Otium Eco Club Side’de; ebeveynlerin, odalarında dinlenirken veya tesisin başka alanlarındayken çocuklarının Çocuk dünyası’ndaki faaliyetlerini takip edebileceği bir sistem de bulunuyor. Çocuk dünyası’nın çeşitli noktalarında yer alan kameralar sayesinde aileler; gerek akıllı telefonları, gerekse de odalarındaki info kanal aracılığıyla çocuklarının faaliyetlerini takip edilebiliyor. A La Carte restoranda yemek yiyen ebeveynlerin baş başa kalabilmeleri için ücretsiz çocuk bakım hizmeti de veriliyor.

Dr. Yadigar Genç (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
“ÇOCUKLARIN YAZ TATİLİNİ PLANLARKEN AŞIRILIKLARA KAÇMAYIN!”

•    Okul zamanlarında düzenli olarak aynı saatte uyuyup uyanmaya alışan çocuklar, yaz tatilinde uyku düzenlerini bozabilirler ve bu durum can sıkıntılarına neden olabilir. Bu nedenle ve gelecek okul döneminde uyku düzeninde sorunlar yaşanmaması için, çocuklar tatilde de düzenli olarak aynı saatlerde uyuyup uyanmalıdır.

•    Tatiller, ailelerin çocuklarıyla daha çok ve nitelikli zaman geçirebilmeleri için fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirin.

•    Bilgisayar ve televizyon konusunda çocuğunuza baskıcı yaklaşmayın, fakat bu imkanları sınırsız da sunmayın. Günde 2 saate kadar televizyon ve bilgisayara izin verin.

•    Tatiller, çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetmek için de iyi zamanlardır. Bu nedenle, çocuğunuzun nelere ilgi duyduğunu gözlemleyin. İlgi alanı yoksa da yaratması için onu yüreklendirin. Birlikte el becerileri, spor veya müzik gibi konularda aktivitelere katılın.

•    Yaz tatili gibi uzun tatiller, çocukların derslerini unutmalarına neden olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun bir önceki dönemde öğrendiği dersleri düzenli olarak tekrar etmesini sağlayın. Ancak, bu konuda uzun saatler değil ama kısa ve düzenli bir program uygulayın. Bu sayede, çocuğunuzun sıkılmadan ders tekrarı yapmasını sağlayabilirsiniz.

•    Çocuğunuzun yemek saatinde de düzenli bir plan oluşturun. Her gün belli saatlerde, sağlıklı besinler yemesini sağlayın. Üç ana ve üç ana öğün kuralından yazın da şaşmayın.


DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.