Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

İster yatılı, ister günübirlik, ister dağda, ister denizde… ÇOCUĞUNUZA KAMPÇILIK DENEYİMİ HEDİYE EDİN!


Eğlenceli ve faydalı yaz tatili arayışı, kuşkusuz sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesindeki milyonlarca ailenin gündeminde. Çocuklarına eğlenceli, eğitici ve farklı karne hediyesi vermek isteyen aileler çoğu kez yaz kamplarını tercih ediyor. Bazı aileler ise çocuklarını yatılı tatile göndermek konusunda endişeler yaşıyorlar. Öyleyse, işte sizlere tatil anlayışını besleyecek ipuçları!

Çocukların verimli bir yaz tatili geçirmesi konusunda ailelere ilk önerim, tatilin mutlaka planlanması yönünde… Tatil; dinlenme, eğlenme, yetenekleri geliştirme, zayıf yönleri kuvvetlendirme şeklinde etkin ve verimli geçmesi için mutlaka dönemler halinde planlanmalı.
Üstelik malum, çocuklar düzenden ve önlerini görmekten çok memnun oluyorlar.
Aileyle birlikte geçirilecek tatil zamanlarının yanı sıra çocukların ailelerinden uzakta kendilerini keşfetmesine ve özgüvenlerini perçinlemelerine yardımcı olacak en iyi seçenek ise kampçılık deneyimi! İnanın kamp hayatı çocukları hem çok eğlendiriyor, hem de inanılmaz büyütüyor.

Üstelik, artık ülkemizde de bu konuda pek çok iyi alternatif var. İster yatılı, ister günübirlik, ister dağda, ister denizde çocukların kamp deneyimi kazanması günümüzde bir hayal değil. Kampçılık konusuna ebeveynlerin genellikle -en azından çocuk belli bir yaşa gelene kadar- mesafeli olduğunu bildiğimden, öncelikle ailelerin doğru bilgi alarak içinin rahatlamasına çok ihtiyaç var. Malum, aile kendini iyi hissettiğinde çocuğun tatilinin de harika geçme ihtimali artıyor.

O yüzden bu hafta, 24 yıldır kamp kültürünün gelişimine önemli katkıları bulunan, Türkiye’de okul dışı eğitim ve kamp sektörünün öncüsü, 17 farklı program seçeneğiyle 5-17 yaş arasındaki çocukları kamplarında ağırlayan Geleceğin Yıldızları’nın Genel Müdürü Osman Gözet ile konuştum.

- Yaz kampı aslında nedir?
Yaz kampı, öğrencilerin okul tatili süresince ilgi alanlarına göre seçtiği programlarda eğlenirken sosyal ve fiziksel gelişimlerini devam ettirdikleri keyifli ortamlardır. Yaz kampları aile ve öğrencilerin tercihine göre gündüzlü ya da yatılı ve farklı sürelerde olabilir.

- Bir çocuğa yaz planı yaparken nelere dikkat edilmeli? Ailelerin dikkat etmesi gereken kriterler neler olmalı?
Yaz kampı seçimi ailelerin okul seçiminde gösterdiği hassasiyeti gerektirecek kadar önemli. Öğrencilerin keyifli ve faydalı bir kamp tecrübesi yaşayabilmeleri için öncelikle olarak öğrencinin ilgi alanı ve ailenin kamptan beklentisi belirlenmelidir. Ailenin kampın içeriği hakkında hemfikir olmasının ardından bu programı sunan kurumlar incelenmelidir. Kurumların yöneticileri, tarihçesi, kampçılık tecrübesi, kamp programının içeriği, kampların yapıldığı tesislerin konumu ve çocuk ve gençlerin konaklamasına uygunluğu önemli kriterlerdir. Ailelerin mümkünse, kamp şirketlerini çocukları ile beraber ziyaret etmelerini ve yöneticileri ile tanışmalarını tavsiye ediyoruz.

Bunların yanı sıra öğrencilere kamp tecrübesi yaşatacak ekibin kampçılık tecrübesi ve bu alandaki deneyimleri araştırılmalı, kampçı-eğitmen oranı mutlaka öğrenilmelidir. Kampa ulaşımda ve geziler sırasında kullanılan araçların seçimi, kampta sunulan sağlık hizmetleri ve sağlık sigorta kapsamı ailelerin kamp seçiminde göz önünde bulundurması gereken diğer konulardır. Mutlaka her öğrenciye ve aileye uygun kamp mevcut, önemli olan ailelerin biraz zaman ayırıp araştırma sırasında hassasiyet göstermeleridir.

7 YAŞINDAN İTİBAREN YATILI KALABİLİR!
- Hangi çocuğa hangi yaz planı doğrudur?
Geleceğin Yıldızları’nda çocuklar, kamp programlarına 5 yaşından itibaren günübirlik programlarla katılabiliyor. 1 Temmuz’da Uludağ’da başlayan yaz kamplarına ise 7-17 yaş arasındaki tüm çocuk ve gençler, farklı kamp programlarından birini seçerek katılım gerçekleştirebiliyor.

Araştırma ve 24 yıllık gözlemlerimize dayanarak 7 yaşından itibaren her çocuğun planlı-donanımlı eğitmen gözetiminde yatılı kampları rahatlıkla ve keyifle tamamladığını söyleyebiliriz. İlk kez katılanlar için 2 haftalık kamp veya şehirde kamp deneyimi sunan hafta içi gündüz programları uygun olabilir.

- Deneyimlemeden önce kampçılık aileleri neden korkutuyor?
Aslında aileler çocukları için programı ve eğitim kalitesi beklentilerine cevap verebilecek yaz programı arıyorlar.  Bu süreçte çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimi kampa gönderme kararında önemli etkenlerden birisi. Başka bir önemli etken de ailelerin beklentilerine cevap veren kurumları araştırıp irtibat kurmaları. 7 yaşından her çocuk yatılı kamp tecrübesini rahatlı yaşayabiliyor, önemli olan çocuğun ve ailenin kamp kurumu tarafından bu tecrübeye hazırlanması.

ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR
- Kamptaki çocukların hal ve tavırlarını gözlemlediğinizde aile yapılarını, anne ve babalarıyla olan ilişkileri hakkında ipuçları ediniyor musunuz?
Bu soruya objektif cevap verebilmek çok mümkün değil, sadece tahmin edebiliyoruz.  Ailesinde sevgi ile büyüyen çocukların kamp ortamında bunu arkadaşlarına yansıttıklarını ve keyifli bir tatil dönemi geçirdiklerini söyleyebiliriz.

- Kampçılığı önermediğiniz çocuklar var mı?
Biz yıllardır edindiğimiz tecrübeler ve üyesi olduğumuz Uluslararası Kamplar Derneği araştırmalarına göre, her çocuğa uygun bir kamp programı olduğuna inanıyoruz.   

- Kamp deneyimi çocukların sağlıklı gelişimi için ne derece etkili?
Artık Türkiye’de de pek çok aile için kamp şimdiden bir tatil geleneği haline geldi. Kamp yaşamının çocukların hayatını değiştiren bir deneyim. Çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine de olumlu etkileri var; yaşam deneyimi kazandırıyor.

Doğal ortamdaki kamp aktiviteleri ve grup yaşamı, kampçılara başarılı ve sağlıklı bir gelişim olanağı sağlıyor. Böyle bir ortamda çocuklar, dinlemek, konuşmak ve bunları yansıtmak için zamanı olan pozitif rol modellerle iletişim kuruyorlar. Birlikte çalışmayı, karar vermeyi, sorumluluk almayı, yaratıcılıklarını geliştirmeyi, özgürlüğü, kendine güven oluşturmayı ve güven kazanmayı öğreniyorlar. Bütün bunlar sağlıklı ve üretici bir yaşam için gerekli olan basamakları oluşturuyor.

EĞLENCE GARANTİ
Ayrıca, kampçılardan en sık duyduğumuz cümlelerin başında; “Hayatımda
yaşadığım en güzel, en eğlenceli yazdı” cümlesi gelir. Kampçılarımızın sonraki yıllarda da kamp programlarına devam etmelerinin altında yatan nedenlerin başında sunulan yüksek kalite ve hep birlikte yaşanan müthiş eğlence gelir.

GELECEĞİN LİDERLERİ YETİŞİYOR!
- Kamp deneyimi çocukların iletişim ve liderlik yeteneklerini de destekliyor mu?
Kamp, hayat boyu sizinle kalacak olan anıların yanında bugünün değişen dünyasında lider olabilmek için gereken becerileri edinmenizi sağlıyor. Yarının liderleri ışık hızında yazı veya telefon mesajı yazabilen değil, yüz yüze etkili iletişim kurabilen, düşüncelerini, fikirlerini ve değerlerini başarılı bir şekilde aktarabilen kişiler olacak. Kamplar, bir liderin taşıması gereken bağımsızlık, esneklik, yaratıcılık, takım çalışması, problem çözme ve etkili iletişim kurma gibi becerilerin kazanımını sağlıyor. Kamplar sayesinde evrensel düşünebilen ve kendilerinden pek çok açıdan farklı birikimlere sahip olan kişilerle ortak temeller oluşturabilen liderler ortaya çıkıyor.

- Ailelere başka önerileriniz var mı?
Ailelere okul dışı eğitimin önemli bir öğesi olan kamplara çocuklarını teşvik etmelerini tavsiye ediyorum. Kampa katılan çocuklar, okul dönemi süresince edindikleri akademik gelişime, sosyal ve fiziksel gelişimi de ekliyor. Aileler, kamp dönüşünde çocuklarından pek çok örnek davranış görerek bu davranışların devamlılığı için çocuklarını tekrar kampa katılması konusunda motive ediyor.

GÜNÜBİRLİK KAMP: “Summer City Camp”
Geleceğin Yıldızları bu yıl, programlarına bir yenisini daha ekledi; başarıyla yürüyen yatılı kamp modelini 5-12 yaş grubuna özel “Summer City Camp” adı altında gündüzlü program olarak İstanbul’da gerçekleştiriyor.

5-17 yaş arası gençlere spor, sanat, İngilizce ve doğa programlarını içeren yaşam deneyimleri sunan Geleceğin Yıldızları, 1989 yılından bu yana basketbol okulu çalışmalarından uluslararası gençlik kamplarına, sömestr kayak kamplarından İngilizce, sörf, film yönetmenliği, yelken ve yurt dışı yaz kamplarına kadar düzenlediği 17 farklı programda 56 ülkeden binlerce gencin yaşamlarına renk katıyor.

Hatta bu yaz tatili kamplarının yanı sıra, İstanbul Beykoz’da yer alan TED İstanbul Koleji kampüsünde “Summer City Camp” adını verdiği hafta içi gündüz programları da hayata geçiyor. 24 Haziran-2 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen bu kamp programı, yatılı kamp için kendini henüz hazır hissetmeyen veya yazın bir bölümünü İstanbul’da geçirmek durumunda olan 5-12 yaş grubu çocuklar için! Üstelik bu bir yaz okulu değil, eğitim ve gelişim programlarından, eğlenceye ve kurulacak dostluklara kadar kampçılık ruhunu şehirde de yaşama imkanı.



DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.