Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

ÇOCUKLAR YAZIN DA BÜYÜMEYE VE ÖĞRENMEYE DEVAM EDİYOR!


Hepimizin kış aylarına ve yaz aylarına yüklediğimiz anlamlar var.  Kış soğuk, sorumlulukların ağır bastığı, zorlandığımız, genellikle kuralları olan ve bu kurallara uyduğumuz daha disiplinli aylar... Yaz ayları ise sıcak ve sıcağın etkisiyle genellikle tatile, rehavete, rahatlamaya eğilimli olduğumuz; sorumlulukları ve kuralları gevşetmeye ihtiyaç duyduğumuz zamanlar... Ve çocuklar için de durum pek farklı değil... Tek fark; çocuklarımızın her zaman kurallara, sınırlara ve bizim yönlendirmelerimize ihtiyaç duyması!

Okul çağındaki çocuklar için okul hayatı bu sınırların, kuralların ve yönlendirmelerin yapılması için önemli bir kaynak oluyor. Örneğin, siz çocuğunuza "Evladım, akşamları sadece 1 saat televizyon seyredebilirsin" demeseniz-diyemeseniz bile, sabah erken saatte kalkmak ve her gün belli bir sorumluluğu yerine getirmek zorunda olan çocuk sınırlı olarak televizyon seyredebiliyor, en kötü ihtimalle televizyon karşısında uyuya kalıyor.
Ama yaz ayları öyle mi; hemen yayılalım, her şey sınırsız olsun, özgür olalım, moduna geçiliveriyor. Veee kaos başlıyor...  Çünkü her yaştaki çocuğun, her zaman düzene ihtiyacı var! Çünkü çocukların büyüme,  gelişme ve öğrenme süreci her daim devam ediyor. Ve bu süreç, çocuğun ayına-yaşına uygun olarak, anne babanın yönetim, yönlendirme ve gözetiminde olmalı.

Dolayısıyla, yaz "saldım çayıra mevlam kayıra" tadında geçirilen zamanlar olmamalı! Tam tersine, çocuğun pozitif yönlerini ve yeteneklerini keşfedeceği, zayıf yönlerini geliştirebileceği, eğlenirken öğrenebileceği, bedensel-zihinsel ve ruhsal olarak kendini ifade edebileceği zamanlar olmalı.

Fakat biliyorum ki, yaz ayları pek çok anne için daha başlamadan kabusa dönüşüyor, "Ben bu çocuğu nasıl oyalayacağım, nasıl geçecek bu yaz" diye diye geçiriyorlar anneler yaz zamanlarını... Böyle olunca da, her gün "geçsin bitsin" denilerek yani kaybedilerek yaşanmış oluyor. Oysa yaz kazanca çevrilmeli; enerji, güzel duygular, değerli paylaşımlar depolanmalı ki, kış zamanlarıyla daha kolay baş edebilelim. Ve tabii en önemlisi de çocuklarımızın büyüme, gelişme ve öğrenme süreçleri de sekteye uğramasın.

Bu konuya yaz boyunca değinerek, önerilerimi paylaşacağım. Hepinize harika bir yaz diliyorum. Sitemizin menüsünde, Bilgili Çocuk&Süper Anne bölümünde yer alan etkinliklerle siz de günlük yaşamlarınıza renk katabilirsiniz.


ÇOCUĞUN YAZ TATİLİNİ DÜZENLEYİN!
Okulların kapanmasıyla birlikte uzun bir tatile çıkan çocuklar için yaz her ne kadar keyif demekse de çocuğunun boş zamanını nasıl daha etkin kullanacağını bilemeyen pek çok anne baba yaptıkları klasik hatalarla yaz tatilini verimsiz hale getirebiliyor. Peki, etkin bir tatil programlamak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Klinik Psikolog Cemre Soysal, anne babalara çocukları için verimli bir tatil planlamanın önerilerini verdi.

Uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra nihayet çocuklar tatilde. Ancak sınavlar, dersler, erken kalkma zorunlulukları gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle de olsa son bulduğu bu dönem, anne ve babalar için başka soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Çocuklar tarafından anlamı rahatlama ve serbestlik olan tatil dönemi, anne babalar için özellikle zaman ve aktivite planlaması konusunda birçok soru işareti içeriyor.

Okul döneminde bir çocuğun gününün çok büyük bir kısmı okulda geçtiğinden anne babalar için günü programlamak nispeten daha kolay. Tatil döneminde ise sabahtan akşama kadar çocuğun evde kalacak olması ebeveynleri endişeye düşürebiliyor. Ailelerin çocuklara yaz programı hazırlarken; onların “çocuk olmak” ile ilgili ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Anne ve babalar, çocukların bütün bir okul döneminden çıktıktan sonra yorgun olduklarını ve tatilin onların enerjilerini yeniden kazanmaları için kullanılması gerektiğini unutmamalı.

Peki, çocukları için yaz tatilini etkin kullanmak isteyen anne babalar nelere dikkat etmeli? İşte, çocukların tatil boyunca neler yapacağını planlarken ebeveynlerin unutmaması gereken konular:

KIŞ BOYUNCA YAPAMADIKLARI ÜZERİNDE YOĞUNLAŞIN
Çocukların çoğu zaman darlığı, imkan kısıtlılığı nedeniyle okul döneminde birçok şeyi erteler. Özellikle gitmek isteyip de gidemediğiniz bir gezi alanı, ailecek yapmak isteyip de yapamadığınız bir aktivite varsa bunları yapabilirsiniz. Beraber geçirdiğiniz zamanları arttırmaya ve hobileri geliştirmeye özen gösterin.

KARNEDE ZAYIF NOTLAR VARSA BUNLARIN NEDENİNİ ARAŞTIRIN
Bütün bir sene geride kaldı. Çocuğun karnesindeki -eğer varsa- zayıf notu şimdi hatırlatmayın; çünkü artık değiştirebileceğiniz bir şey yok. Yapılacak en faydalı iş, bu dersin başarılamamış olmasının nedenlerini araştırmak olmalı.

KİTAP OKUMAYA ZAMAN AYIRIN
Çocuklar okul döneminde istedikleri kitapları okumaya zaman bulamayabilirler. Ayrıca okullarda zorunlu olarak okutulan kitapların her biri onların ilgisini çekmeyebilir. Yaz tatili çocukların kitabı sevmelerini sağlamak için çok uygun bir dönemdir. Beraber kitapçılara gidin ve çocuğun kendi isteğine uygun kitap seçmesine izin verin; aynı zamanda siz de kendinize kitap alın ve onun önünde siz de kendi kitabınızı okuyun ve bunun size verdiği keyfi çocuğunuzla paylaşın. Zevk aldığı kitabı okuyan çocuğun kitap okuma alışkanlığı gelişecek, böylece çocuğunuz okumaya daha istekli olacaktır.

BEŞ DUYUYU GELİŞTİREN OYUNLAR OYNAMASINA FIRSAT VERİN
Çocukların dünyayı ve çevreyi en iyi tanımalarının yolu beş duyularını da kullanarak yaptıkları etkinliklerdir. Eski zamanlardan beri bu oyunların en zengin kaynağı “sokak”tır. Sokakta oynanan oyunlar yaratıcılığı, problem çözme becerisini, sosyal ilişkileri geliştirir. Bunu deneyimlemesi için çocuğunuza imkan yaratmaya çalışın. Sitenizin bahçesi, anneannesinin  bahçeli evi veya arkadaşlarını da gezinize katacağınız park ve orman gezileri ile çocuğunuzu sık sık doğa ile buluşturun.

DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART
Yaz boyunca imkanlarınız dahilinde çocuğunuzun yüzme, tenis, basketbol gibi açık havada da yapabileceği bir spor yapmasını sağlayabilirsiniz. Kışın okul döneminde kapalı alanlarda kalan ve genellikle masa başında oturmak zorunda olan çocukların fiziksel aktivite yapmaya çok ihtiyaçları var.

TATİL SINIRSIZ TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR DEMEK DEĞİL!
Çocukların ebeveynlerinden en büyük istekleri tatil boyunca istedikleri kadar televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bunların kısıtlanması çocuğun okul dönemi ile ilgili değil, genel gelişim ve dikkati için gereklidir. Bu nedenle de televizyon ve bilgisayar süreleri yine kontrol altında tutulmalıdır.

DÜZENLİ OLARAK DERSLERİYLE DE İLGİLENMELİ
Çocuklar yaz tatilinde günlerinin bir kısmını da okulla ilgili çalışmalara ayırmalıdır. Bunun süresi çocuğa göre değişmekle birlikte, dikkate alınması gereken nokta çok ağır bir program olmamasıdır. Anne babalar mümkün olduğunca bu çalışmaları eğlenceli, hatta oyun gibi düzenlemeye özen göstermelidir. Günlük programdaki çalışma bölümü çocuğun yapmak istediği aktivitelerden önceye alınması uygundur. Böylece istediğini yapabilmek için ders çalışmayı bitirmek çocuk için bir motivasyon olacaktır.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.