Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

PARDON, BURASI TÜRKİYE Mİ?


Pardon, burası Türkiye mi?

Geçen hafta Duru'yla o kadar güzel faaliyetlere katıldık ki, inanın, burası Türkiye mi, yoksa ben hayal mi görüyorum dediğim anlar oldu. Bir kere Sabancı Müzesi ile İstanbul Modern Sanat Müzesi yetkililerini tebrik etmek istiyorum. 4-15yaş çocuklarına sanatı sevdirmeyi hedef alan öyle güzel uygulamalar gerçekleştirmişler ki, üstelik çoğu ücretsiz… Duru'yla önceden randevu alıp, her iki müzedeki sergilere de gittik; o eğitmenler ve yaşıtları eşliğinde gezdi "Rodin" ve "Gökkuşağında İki Kuşak" sergilerini, ben de elimi kolumu sallaya sallaya gezdim. Valla, harika oldu… "Kızım dur, yapma, koşma, bak" demeden ikimiz de keyif alarak kültürel faaliyetlerde bulunduk. Üstelik, her iki sergi sonunda da yapılan heykel ve resim çalışmaları çocukların çok hoşuna gitti. Benimki, Rodin'in heykellerinden en çok "Düşünen Adam"ı beğendi. İstanbul Modern'de sergi sonrası yaptığı resmi ise diğer bütün çocuklar gibi eğitim odası'na asmak yerine, sergiye katılmasının uygun olacağını söyledi. Neyse, öğretmeni ikna etti de şimdi eğitim odası'nda Duru'nun da bir çalışması sergileniyor.
Gelelim Fastrackids'e… Kızımla, bizim kuşak için uzay üssünü andıran bu harika merkeze de gittik, hatta kendisi 2 saatlik ücretsiz deneme dersine bile katıldı. İçeride, hiç alıştığımız anlamlarda ders yapılıyor gibi değildi; çocuklardan öyle güzel enerjiler, öyle neşeli kahkahalar yükseliyordu ki… Zaten, izleme şansınız da söz konusu… Dersten çıktıklarında ise, yüzlerinde yeni bilgiler öğrenmiş ve bunları birbirleriyle paylaşmış olmanın mutluluğu ve gururu vardı. Ertesi gün, Duru Fastrackisds yine gitmek istediğini söyledi. Tabii, bu kelimeyi telaffuz edemiyor, ama olsun… Ona, orada her gün çalışma yapılmadığını, sadece haftada bir kez yapıldığını anlatana kadar göbeğim çatladı. Kısmetse, yani şu okul mokul işleri arasında bütçeyi ayarlayabilirsek, 2 Eylül'de başlayacak "Hedefler ve Yaşam" adlı çalışmaya katılmasını çok istiyorum. Bu arada, henüz CPI tekniği ile Duru'nun hangi alanlara yeteneği olduğunu ölçtürmedim ama ölçtüreceğim, çünkü hangi alanlara ilgisi olduğunu değil ama, hangi alanlarda zayıf olduğunu ve nasıl destekleyebileceğimi çok merak ediyorum.
Anlayacağınız, bizim çocukluğumuz bahçelerde oynayarak geçti, okul konusunun ise bu kadar suyu çıkmamıştı, şanslıydık. Fakat günümüz çocuklarının şansları ve şanssızlıkları çok farklı… En çok da kendilerini ve hayatı tanıma konusunda ebeveynlerinin asistanlığına ve yaşıtlarıyla birarada oyunla öğrenmeye ihtiyaçları var. Ve bu bahsettiğim üç etkinlik de bilgiyi çocukların gözüne sokmadan, sıkmadan oyunla öğrenmeyi öğretiyor. Keşke, okullardaki müfredatlar da çocukların çocuk olduğunu unutmadan, oyunla öğretmeyi hedef alsa…

ÇOCUKLAR EĞLENEREK ÖĞRENİYOR...

Çocuklarının eğlenerek öğrenmesini ve keyifli vakit geçirmesini isteyen ailelere, bu hafta kızımla birlikte deneyimlediğim üç farklı ve de ücretsiz kültür etkinliğinden söz etmek istiyorum. Fastrackids'de 3-7 yaş çocuklarına öğrenmeyi öğreten çalışma, Sabancı'da Rodin sergisi, İstanbul Modern'de resim sergisi…

3-7 yaş arası çocukların zihinsel ve kişilik gelişimlerinde önemli bir fark yaratan Fastrackids adlı sistem artık Türkiye'de de uygulanıyor. 1998'den beri başta ABD olmak üzere 34 ülkede uygulanan bu yöntem; çocuklara bilgi almayı, bilgiyi istemeyi, aldığı bilgiyi zekâya dönüştürmeyi ve bu bilgileri arkadaşlarına aktarabilmeyi öğretmeyi amaçlıyor. Ayrıca, çocukların bilgilerini arttırırken onları düşünmeye yöneltiyor; topluluk karşısında konuşma, iletişim ve liderlik becerilerini geliştiriyor. Bunun için de çocuklar haftada bir gün, iki saat süren derslere katılıyorlar. Katılanlar, öğrenme istasyonu adı verilen özel bir dokunmatik interaktif tahta aracılığıyla, 12 farklı konudan kendi ilgi alanlarına uygun olanlarda aktiviteler yapıyorlar. Konu başlıkları ise şöyle: Biyoloji, teknoloji, hedefler ve yaşam, matematik, doğa bilimleri, iletişim, yaratıcılık, dünya bilimleri, astronomi, edebiyat, tiyatro, sanat, konuşma ve ekonomi.

İsterseniz bu derslerin hepsini seçebileceğiniz gibi, birkaçını da tercih edebiliyorsunuz. Her ders iki ay sürüyor. Perşembe ve Cumartesi günleri, alın çocuğunuzu Fastrackids'e gidin, ücretsiz deneme derslerine katılsın. Hem bir fikriniz olur, hem de çocuk ilgi duyuyor mu bu tarz bir çalışmaya anlarsınız.

Çünkü Fastrackids çocuklarının gelişimine önem veren, potansiyellerini ortaya çıkartmak isteyen tüm ebeveynlerin başvurabilecekleri önemli bir eğitim aracı. Hedefleri ise; çocuklara öğrenmeyi öğretmek; çocukları sahip oldukları yaratıcılık ve zekâ kapasitesine ulaştırmak; çocuklara bilginin önemini ve bilginin hangi alanlara, nasıl uygulanacağını göstermek; çocukların liderlik yetenekleri ve özgüvenlerini geliştirmek; çocuklarda konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek.

Üstelik, merkezde uygulanan bir çalışma daha var ki, o da CPI, yani, çocukların yetenek alanlarını tanımak için uygulanan bir saatlik bir çalışma. Bu çalışma sonucunda çocuğunuzun hem güçlü olduğu alanları ve yeteneklerini öğrenebiliyorsunuz, hem de geliştirmesi gereken alanları öğreniyorsunuz. Bu çalışmayı Fastrackids'deki çalışmalardan önce ve sonra uyguladığınızda ise, aradaki farkı net olarak anlayabilme şansınız oluyor.

Adres: Ethem Efendi Caddesi Hacı Hakkı Bey Çıkmazı No:16 Erenköy, İstanbul
Tel: (0216) 467 70 04
web: www.bilgecocuk.com / www.fastrackids.com.tr
e-posta: info@bilgecocuk.com

Sabancı'da Rodin'i görsün!
Ünlü heykeltıraş Rodin'in eserleri 3 Eylül'e kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde görülebiliyor. 5-12 yaş arası çocuklarınız için Müze'yi arayıp randevu aldığınızda çocuğunuz eğitmenler eşliğinde sergiyi ücretsiz gezebiliyor ve ardından da çamurla heykel çalışması yapılıyor, en sonunda da Rodin adlı bir çocuk kitabı hediye ediliyor. Bu arada Müze'ye çocuğuyla gelen bir ebeveynden de Müze'ye giriş ücreti alınmadığını belirtmekte fayda var. Çocuklara farklı bir müze deneyimi yaşatarak müzeleri ve sanatı sevdirmeyi amaç edinen Sakıp Sabancı Müzesi, birbirinden güzel oyun ve sanat çalışmalarından oluşan çocuk atölye programları hazırlamış. Bu programlar büyük heykeltıraş Rodin'in eserlerinden yola çıkarak heykel sanatının tarih boyunca nasıl geliştiğini ve bu sanatın inceliklerini göstermeyi, böylece heykel sanatı ile ilgili farkındalık kazandırmayı da amaçlıyor.

Hafta içi programları için kayıt: Sakıp Sabancı Müzesi: (0212) 277 22 00
Web: http://muze.sabanciuniv.edu
Hafta sonu programları için kayıt : Söz Danışmanlık: (0216) 414 40 43
Web: www.sozdanismanlik.com
e-posta: info@sozdanismanlik.com

Not: Çocuğunuzu Söz Kültür Kulübü'ne kaydettirerek de her ay düzenli olarak çeşitli etkinliklere katılmasını sağlayabilirsiniz.

İstanbul Modern'i gezsin!
İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde şu sıralar" Kesişen Zamanlar" ve "Gökkuşağında İki Kuşak" adlı sergiler yer alıyor. 4-15 yaş arası çocuklar için, farklı etkinlik alternatifleri sunan Müze'yi arayıp randevu aldığınızda, çocuğunuz eğitmenler eşliğinde Müze'deki sergileri 40 dakika boyunca ücretsiz gezme imkânı buluyor. Gezinin ardından ise Gökkuşağı odasında yine eğitmenler eşliğinde resim çalışması yapılıyor ve küçük yaramazların ortaya koyduğu eser, Eğitim Odası'nda sergileniyor. İstanbul Modern'in eğitim çalışmaları müze içinde sunulan sanat eserlerini inceleme, anlama ve yorumlama etkinliklerinden oluşuyor. Müze ziyaretinin okulda verilen öğrenime destek olabilecek ve öğrenciye etkin bir araştırmacı kimliği kazandıracak çalışmalar olarak değerlendirilmesi ilk hedef. Geleceğin yetişkinlerinin sanat konularında bilgili, araştıran, sorgulayan ve katılımcı bireyler olarak yetişmesi amaçlanıyor.

İstanbul Modern ayrıca, "okul programları" kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinden okulları da ağırlıyor. Okul programları, kış döneminde ilköğretim ve lise öğrencilerine, yaz döneminde ise yaz okulları öğrencilerine yönelik hazırlanan grup çalışmaları şeklinde gerçekleşiyor. Çalışmaların içeriğini çocukların ders programlarıyla paralel öğretmenlerle müze eğitmenleri birlikte planlıyor.

İstanbul Modern'i aileleri ile ziyarete gelen 4-12 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleri ise aile programlarına katılabiliyor. Ve böylece, tüm sergi mekânlarını eğitmenler eşliğinde birlikte gezebilir, yapıtlar hakkında çözümleme çalışması yapabilir ve sanat çalışmasına katılabilirsiniz. Aile içi iletişimi kültürel ve sanatsal bir mekâna taşıyan bu çalışmalar gruplara yönelik ve en az 3 en çok 8 ailenin katılımı ile gerçekleşiyor.

Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için;
Telefon: 0212 334 73 00
e-posta: info@istanbulmodern.org
web: www.istanbulmodern.org

ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE

Çocuklar onlarla birebir zaman geçirmemizi istiyor!
Günümüzde hayat koşulları öyle ağır ki, eşler ne birbirlerine ne de çocuklarına ihtiyaçları olan zaman ve enerjiyi ayıramayabiliyor. Çoğu anne baba da iş, güç, hayat gailesi telaşının arasında çocuğu okula göndermenin yeterli olduğunu düşünüyor ya da düşünmek istiyor. Ama tek başına hiçbir şey yeterli olmadığı gibi, çocukların sağlıklı gelişimleri için tek başına okul da yeterli değil… Çocuğunuzla başbaşa çıkabileceğiniz bir doğa gezisi, bir müze ziyareti, ona bir masal anlatmanız, bir kitap okumanız, birlikte bir tiyatro oyunu sergilemeniz, kolkola bir fim seyretmeniz, okul dışında yaşıtlarıyla bir arada olabilecekleri faaliyetlere katılmasını desteklemeniz, vb. gelişimlerine sonsuz faydalar sağlayacaktır. Üstelik, bunların çoğunun maddi bir külfeti de yok, sadece isteyin ve çocuğunuza özel zaman ayırın. Elbette, bunu sadece anneler değil, babalar da yapmalı!

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.