Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

ERKEN YAŞTA KREŞE GÖNDERİLEN ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENİYOR!


Kış ayları gelince, hele de böyle hava sıcaklıklarının 15 derece farklarla artıp azaldığı dengesiz süreçlerde bağışıklık sistemimiz düşüyor, tabii çocukların da... Çocukların büyüklerden farkı ise, bağışıklık süreçlerinin gelişmekte olması. Dolayısıyla, “Bağışıklığı güçlü olsun, aman bebeğim hastalanmasın” diyerek özellikle kış aylarında evlere hapsedilen çocukların sağlıklı büyüdüklerini sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.

Yapılan çalışmalar, erken çocukluk döneminde yuvaya giden çocukların, o dönemde sık hastalanmalarına rağmen, daha sonra daha az hastalandıklarını ve bağışıklık sisitemlerinin güçlendiğini gösteriyor.

Kendi kızımdan da biliyorum... 20 günlükten itibaren, o park senin bu park benim gezdirdiğim minik bebeğimi, 20 aylıkken de anne bebek gruplarıyla kreş ortamına sokmuş, sonrasında da oyun gruplarına yazdırmıştım. 3 yaşına geldiğinde yarım gün yuvaya giden kuzucuğum, 4,5 yaşında tam zamanlı olarak okullu olmuştu. İtiraf etmem gerekirse, 3-5 yaş arasında çok hastalandı. Hele de 3 yaşındayken, 1 yılda 10 defa hastalandığını ve bu nedenle çok acı çektiğimi dün gibi hatırlıyorum. Tabii, yakın çevremin “Çocuğu yuvaya göndermesen, bu kadar çok hastalanmaz” serzenişlerini de... Tabii, bu kadar çok hastalanmasının altında alerjik bünyeli olmasının da etkisi büyüktü. Alerjik bünyeli ve geniz eti problemi olan çocuklar maalesef daha çok hastalanıyor. Ama, iç sesimi dinleyerek ben Duru’yu yuvadan almadım. 0-1 yaş arasında çok özenli davranmış, yavruyu kimselere öptürmemiştim bile. Hala da kış aylarında alışveriş merkezi gibi kalabalık, kapalı ve havasız ortamlara pek sokmam... Ama çocuğun duygusal ve sosyal gelişimi için özellikle 3 yaşından itibaren yuva ortamının şart olduğuna inananlardanım. Bu inancımın ve deneyimimin üstüne bir de sitemizin yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın (Göğüs Hastalıkları Uzmanı) açıklamalarını dinleyince içime su serpildi, suçluluk hislerimden de sanırım tamamen sıyrıldım. Bu arada, 5 yaşından beri kızımın yaşıtlarından daha az hastalandığını, hastalansa da hafif atlattığını belirtmeliyim. Neden böyle oluyor, diye merak ettiyseniz, Prof. Dr. Küçükusta’nın verdiği bilgileri aynen aktarıyorum...
   
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta:
“ÇOCUĞU ERKEN YAŞTA KREŞE GÖNDERİN!”

“Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren topluma girmelerinin hem beden hem ruh sağlığı bakımından çok faydalı olduğunu savunuyorum. Bu görüşün doğruluğunu gösteren araştırmalara da her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bunun son örneği Kanada’da yapılan ve Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma. Buna göre, 2 yaşından önce kreşe gönderilen çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları evde büyütülen çocuklara göre yüzde 60 oranında fazla görülüyor, ama çocuklar ilkokul çağına geldiklerinde durum tersine dönüyor. Bu sefer evde büyüyen ve çok az enfeksiyon geçiren çocuklar çok sık hastalanıyorlar. Bu beklenen bir sonuç; çünkü çocukların bağışıklık sistemleri geçirdikleri enfeksiyonlar sayesinde güçleniyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, çocukların erken yaşlarda kreşe gönderilmenin ilkokulda devamsızlıklarının daha az olması gibi bir faydası olduğu şeklinde yorumlamışlar. Bu yorum elbette doğru ama çok eksik; çünkü erken yaşta kreşe gitmenin daha önemli başka yararları da var. 

ASTIM VE ALERJİLER DAHA AZ GÖRÜLÜYOR
Küçük yaşlarda yuvaya gönderilen çocuklarda astım ve alerjik hastalıkların daha az görüldüğü bilinir. ‘Hijyen teorisi’ne göre, çocukların mikroplardan uzak çok temiz ortamlarda büyümeleri, birçok virüs ve bakteriye karşı aşılanmaları, çok fazla antibiyotik kullanılması çocuğun daha az enfeksiyon geçirmesine yol açıyor. Oysa bağışıklık sisteminin olgunlaşması, gelişmesi ve kuvvetlenmesi için özellikle hayatın ilk yılında geçirilen enfeksiyonların büyük önemi var. Çocuk ne kadar küçük yaşlarda ne kadar çok mikropla karşılaşırsa, bağışıklık sistemi de o kadar iyi gelişiyor ve ileriki yıllarda bazı hastalıklara yakalanma ihtimali de o oranda azalıyor.

Erken yaşta geçirilen ve bağışıklığı güçlendirdiğine inanılan enfeksiyonlardan bazıları şunlar: Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, A tipi hepatit ve nezle.

KANSERE BİLE DAHA AZ RASTLANIYOR
Erken yaşlarda kreşe gönderilen çocuklarda bir çeşit lenfoma, yani lenf bezelerinin kanseri olan Hodgkin hastalığı riskinin de düşük olduğu gösterildi. Amerika’nın Boston şehrinde Hodgkin’li 565 ve bu hastalığı olmayan 679 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, en az 1 yıl süreyle kreşe giden çocuklarda Hodgkin riski yüzde 36 oranında daha az bulundu.
Hodgkin lenfomasının sebebi belli değildir. AIDS ve organ nakli yapılmış kişilerde ve kardeşlerinde Hodgkin hastalığı olanlarda risk biraz yüksektir. Ayrıca, özellikle ileri yaşlarda Epstein-Barr virüsü (EB) ile karşılaşılması da Hodgkin lenfoması riskini artıran bir faktör olarak bilinir. Uzmanlar, EB virüsü yanında diğer virüs ve bakterilerle erken yaşlarda karşılaşan çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini ve bundan dolayı da başta astım ve alerjiler olmak üzere birçok hastalığın daha az görüldüğünü ileri sürüyorlar. Son yıllarda Amerika ve diğer ülkelerde Hodgkin lenfoma görülme sıklığındaki azalma da, çocukların pek çoğunun erken yaşlarda kreşe gidiyor olmaları ile açıklanmaya çalışılıyor.

GELELİM NETİCEYE
Çocuğunuzu steril ortamlarda büyütmeyin. Mümkün olduğu kadar küçük yaşta topluma girmesini sağlayın. Yuvaya erken gönderin. Bu sayede, hem çocuğunuzun sosyal ilişkileri daha sağlıklı olacak, hem de daha erken yaşlarda geçireceği birçok ‘tabii enfeksiyon hastalığı’ sayesinde, daha ciddi ve kronik hastalıklara yakalanma riskinde azalma olacaktır.”

 

Uzman Psikolog-Pedagog Yıldız Çakar:
“BEBEK, ANNESİYLE  BİRLİKTE OYUN GRUBUNA BAŞLAYABİLİR”
 
“Bebeğin çok uyuduğu ve fiziksel ihtiyaçlarının çok yoğun olduğu ilk 2 aydan sonra annesi yanında olursa, sosyal bir ortamda olması çok uyarıcı olur. Bebekler başka bebekler ve yüzleri görmekten çok hoşlanırlar. Hatırlatılması gereken ise uyarana çok olumlu tepki verdikleri halde bebeklerin rahatsız edilmemeye ve sakin kalmaya da çok ihtiyaç duyduklarıdır.

3 yaşından itibaren anneleri ile bağlanma süreçlerini güvenli tamamlamış çocuklar yuva ortamında artık anneleri veya bakıcıları olmadan da kalabilirler. Hatta bazı çocuklar bunu 2 yaş 6 aylıkken bile başarabilirler.

Oyun grubu evresinde çocukların duyusal-motor evreden sosyal evreye geçtikleri; aynı zamanda  ben duygusunun geliştiği unutulmamalıdır. Hareketleri çok amaçlıdır ve özgürlüklerini duyumsamak isterler.”


DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.