Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİDOĞAN YAZI DİZİSİ

Bebek için doğal tek besin kaynağı anne sütüdür!
YENİDOĞAN NASIL VE NE SIKLIKLA BESLENMELİ?

YENİDOĞAN NASIL VE NE SIKLIKLA BESLENMELİ?

Bebeğin doğumuyla birlikte başlayan ilk süreç beslenmedir. Bebek ve anne emzirme sırasında hem bebeğin beslenmesi için hem de güvenli bağlanma açısından çok özel bir süreç yaşarlar...


Bebek doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede anne memesine verilmelidir. Normal doğumlarda bebek kurulanarak hemen annenin karnı üzerine yatırılıp emzirtilebilir. Ayrıca emzirme sırasında annede salgılanan hormonlar rahmin kasılmasını sağlayarak annede kanama riskini de azaltır. Sezaryen doğumlarda ise annenin durumu uygunsa, bebek ilk 2 saat içinde anne memesine verilmelidir. Çünkü bebek, doğumdan sonraki ilk 2 saat uyanık, gözleri açık ve emme refleksi aktiftir. 2 saatten sonra pasifleşir ve derin uykuya geçer, bu süreçte bebeğin uyandırılması ve anneyi emmesi zorlaşır. Beslenmesi geciken bebekte kan şekeri düşüklüğü gibi sorunlar yaşanabilir.

Erken emzirme kadar doğru teknikle emzirme de çok önemlidir. Her ne kadar bebekler yakalama ve emme refleksleri sayesinde içgüdüsel olarak meme başını yakalar ve emerse de, annelere emzirme eğitimi verilerek doğru emzirme tekniği öğretilmelidir. Anne, bebeğini yeterli emzirebilir durumda olduğu gözlendikten ve bu özgüveni kazandıktan sonra taburcu edilmelidir.

İlk günlerde bebeğin mümkün olduğu kadar sık emzirilmesi gerekir. Bebek anne sütü alıyorsa en geç 2 saatte bir, herhangir bir zorunluluktan dolayı mama kullanılması gerekiyorsa da en geç 3 saatte bir beslenmelidir. Doğum tartısı düşük olan bebekler ve prematüre bebeklerde emzirme sıklığı daha fazla da olabilir.

BEBEĞİN İLK AŞISI ANNE SÜTÜDÜR!
İlk günlerde üretilen süt, ağız sütü (kolostrum) denilen özel bir süttür; sarımsı renkte koyu, proteinden zengin bir sıvıdır, miktarı az olmakla birlikte ilk günlerde bebeğin tüm besin ve sıvı gereksinimlerini karşılar ve ayrıca bebeği enfeksiyonlardan koruyan birtakım bağışıklık sistemi maddelerini de içerir. Bu nedenle bebeğin ilk besini kolostrum olmalıdır!. Tıbbi bir zorunluluk olmadıkça bebeğe şekerli su ya da hazır formül mama verilmemelidir. Bebek emdikçe süt yapımı uyarılır, anne sütü bollaşır, göğüsler dolar ve şişmeye başlar, kolostrum yerini krem rengi beyaz normal süte bırakır.

Emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Her bebek aynı sürede memeyi boşaltamaz. Bu süre genelde 7-10 dakika olmakla birlikte, eğer bebek emiyorsa bırakana kadar emzirmeye devam edilmelidir. Memenin boşalması iki nedenle önemlidir:
1- Süt kanalı tıkanıklığı ve mastit önlenir.
2- Sütün ilk kısmı şekerden, son kısmı ise yağlardan zengindir. Eğer bebek memeyi sonuna kadar emerse, bu yağlı sütü de aldığı için daha iyi doyar ve daha uzun uyur. Eğer bebek bir memeyi boşalttığı halde halen emmek istiyorsa ikinci  memeye geçilir. Doymuş ve uykuya dalmışsa tek meme ile yetinir ve bir sonraki emzirmede diğer meme verilir.

Süt bollaştıkça bebeğin emme araları açılabilir. Fakat anne sütü çabuk sindirildiğinden bebek ilk aylarda 2-3 saatte bir emmeye devam edecektir. Gece uyanmazsa emzirme araları açılabilir, fakat gündüz sık emzirmeye devam edilmelidir.

MEME BAŞI ŞAŞKINLIĞI NEDİR?
Annenin sütü olduğu halde emzirme başarılamamışsa anne sütü sağılarak da verilebilir. Bebek hem anne memesini emiyor hem de sağılmış süt veya hazır mama ile takviye yapılıyorsa, biberon yerine fincan ya da kaşıkla beslenmesi uygun olur. Çünkü özellikle ilk 4 hafta içinde bebeğin biberonla beslenmesi “meme başı şaşkınlığı” denilen bir duruma yol açar. Bebek anne memesini bırakır ve biberonla beslenmeyi tercih eder. Emmeye adapte olduktan sonra, yani birkaç aylık olduktan sonra meme başı şaşkınlığı daha az yaşanır. Bu durum özellikle çalışan anneler için önemlidir; anne işteyken sütünü sağıp biriktirebilir ve bebeğe bakan kişi tarafından biberonla verilebilir, evdeyken de bebeğini emzirebilir.


ANNE SÜTÜNÜ SAĞMA VE SAKLAMA
Sağılmış anne sütü 6-8 saat bozulmadan oda ısısında kalabilir. Eğer ilk 8 saat içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır. Anne sütü buzdolabında 24 saat, buzdolabının dondurucusunda 1 ay, 0 santigrat derecenin altında çalışan derin dondurucuda 3-6 ay saklanabilir. Depolanan anne sütünde zamanla yağlar yıkılacağından 3 aydan uzun depolanmaması önerilir. Süt, steril süt saklama poşetlerinde depolanır, üzerine depolanma tarihi yazılır ve ilk depolananlardan kullanılmaya başlanır. Dondurulmuş sütler buzdolabının normal tarafında veya sıcak su içine oturtularak çözündürülür. Çözündürülmüş süt tekrar dondurulmaz. Buzdolabında çözündürülmüş süt ise 24 saat içinde tüketilmelidir. Sütü çözündürmek için mikrodalga kullanılmamalıdır; hem süt eşit olarak ısınmaz hem de aşırı ısıtılırsa, sütün içindeki protein ve vitaminler yok olur.

Sağma işlemi elle ya da süt sağma pompaları ile yapılabilir. Zamandan tasarruf etmek için elektrik ya da pille çalışan süt pompaları tercih edilir. Göğüslerin 3-4 saatte bir boşaltılmaları gerekir. Çünkü memeler sütle dolduktan sonra süt yapımı bloke olur. Tekrar süt yapımının başlaması için memelerin periyodik olarak boşaltılması gerekir.


 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.