Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE BABA KAVGASI ÇOCUĞA NE YAPAR?!

ANNE BABA KAVGASI ÇOCUĞA NE YAPAR?!

Ev içerisinde yaşanan stres ve gerginlikler, yalnızca çifti değil çocukları da etkisi altına alıyor. Anne babaların anlaşmazlıkları ve tartışmaları, çocuklarda davranışsal bazı sorunlar doğurabiliyor. Çocuklarda eşlerin tartışması nedeniyle öz güven eksikliği, gece terörü, alt ıslatma, kaygı bozukluğu ve davranış bozukluğu ortaya çıkabiliyor.


Bu sorunların önlenmesi için anne babalara önemli görevler düşüyor. Peki, anne babaların sürekli tartışması çocukların psikolojisinde ne gibi sorunlara yol açıyor? Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili görüşlerini bizimle paylaştı.

ANNE BABA ANLAŞMAZLIĞI ÇOCUKLARA NASIL ZARAR VERİYOR?
Anne babalar arasında yaşanan tartışmalar, aynı evde yaşayan çocukları da yakından etkiler. Özellikle yüksek sesli tartışmalar nedeniyle uyku düzeninin bozulması, kabus görme, yalnız uyuyamama, heyecan, içe kapanma, baş ağrısı, karın ağrısı, sürekli ebeveynlerinin yanında olmayı isteme, anne veya babayı bir gölge gibi takip etme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Çiftin kavgaları, çocuklarda anne babanın ayrılacağı yönünde korkular oluşmasına neden olur. Kavgaların şiddet uygulama boyutuna gelmesi, çocuğun psikolojisini daha derinden etkiler. Fiziksel şiddete varan tartışmalarda anne veya babanın öleceği, onlarsız kalacağı korkuları pekişir.

Çiftin tartışmaları süreklilik kazanmışsa, bu onlarda psikolojik sorunları ortaya çıkarabilir. Temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşündükleri çocuklarını ihmal etmeye başlarlar. Kimi anne baba artan tahammülsüzlük sonucunda çocuğuna fiziksel şiddet uygulayabilir ve bundan dolayı kendini suçlu hissederek ağlayabilir.

KAVGALARIN ÇOCUKLARDA NEDEN OLABİLECEĞİ PSİKOLOJİK SORUNLAR:
•    Çocuklar kavgaların nedenini anlayacak olgunlukta ve yaşta olmadıklarında, olaylar karşısında şaşkın olabilir, gelecek kaygısı yaşayabilir.
•    Bebekler anlaşmazlıkları anlamasa dahi ev içerisindeki stresi hissedebilir; yaşadıkları huzursuzluk onlarda ağlama, uykuya dalamama gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
•    Çocuklar evdeki şiddetli kavgaları unutmuş görünseler dahi, bilinçdışında bu sorunları bastırmış olabilirler. Bu da ilerleyen yıllarda başka psikolojik sorunların tetiklenmesine yol açabilir.
•    Evde anne babasının anlaşmazlığına şahit olan çocukların, karşı cinse güvensizlik ve evlilik kurumunun sürekliliği konusunda şüphecilik yaşamasına neden olabilir.
•    Bazı çocuklarsa öfke, evden ve okuldan kaçma, kötü alışkanlıklarla tanışma, karamsarlık, sorumsuzluk yaşayabilir. Bu yaşadıkları sonunda depresif bir süreç ortaya çıkabilir. Kimi zaman bu çocukların tedavisi oldukça uzun sürer.
•    Çocuklar iletişimi anne ve babadan öğrenirler. Bu iki kişinin anlaşamadıklarını görmek çocuklarda iletişim sorunlarının başlamasına neden olabilir. Çocuğun en güvendiği iki kişinin anlaşamaması çocuğun zihninde insanlarla anlaşmanın zor olduğu düşüncesini ortaya çıkarabilir, çocuklarda dış dünyaya karşı güvensizlik ortaya çıkmasına neden olabilir.
•    Çocukların ders notlarında düşüş görülmesi sık rastlanan bir durumdur.
•    Çocuklar dikkat çekmeye çalışma amacıyla evden kaçma gibi davranışlar sergileyerek, ilgiye ihtiyaç duydukları konusunda işaretler de verebilir.

ÇOCUKLARIN KARI-KOCA KAVGASINDAN ETKİLENMEMESİ İÇİN…
•    Çift tartışmalarını çocukların gözü önünde yapmaktan kaçınmalıdır.
•    Çocuklar tartışmaya dahil edilmemeli, özellikle de çocukla ilgili sorunlar onun gözü önünde ortaya dökülmemelidir.
•    Anne baba çocuğuna, yetişkinler arasında yaşanan anlaşmazlıkların ona olan sevgilerini etkilemeyeceğini dile getirmeli, çocuğa güven vermelidir.
•    Çocuklara -evdeki sorunlar her ne olursa olsun- yeterince ilgi ve sevgi gösterilmelidir.
•    Çiftler aşamadıkları sorunlar için psikolojik yardım almalıdır.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.