Uzmanlar, ebeveynlerin en çok yaşadığı sorunların başında gelen okul öncesi çocuklarda iştahsızlık ve yeme problemlerinin temelinde, yaşın getirdiği gelişim özelliklerinin yanı sıra onu üzen ya da huzursuz eden durumların da bulunabileceği konusunda uyarıyor. Eve gelen yeni bir kardeşi kıskanma ya da ilgiyi üzerine çekmek isteğinin çocuklarda yeme problemine neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlara göre, bu konuda erken önlem alınmaz ise çocukların gelecekteki fiziksel, psikolojik ve sosyal hayatları olumsuz etkilenebiliyor.
Bu konuda özellikle annelerin bilinçli olması ve çocukların yeme problemlerini bir saplantı haline getirmemesi gerekiyor. Annelerin yemek konusundaki aşırı duyarlılığı çocuk için yemek yemeyi sorun haline getirebiliyor. Anne-çocuk ve anne-baba-çocuk iletişimini zedeleyebiliyor.
ERKEN ÖNLEM ALIN!
Her yaşın gelişim özellikleri ve ihtiyaçlarının farklı olması nedeniyle çocukların yemek yeme miktarlarında değişim olması çok doğal. Okul öncesi dönemdeki çocuklar daha yavaş büyüdüklerinden çok yemeye gereksinim duymazlar. Genellikle 1 yaşından sonra çocukların iştahında belirgin bir düşme gözlenir. Okul öncesi dönemde gözlenen yeme miktarında azalma çocuğun içinde bulunduğu dönemin gelişim özelliklerinden dolayı olabilir.
Ancak çocuğun yeme miktarında olan değişimin çocuğun içinde bulunduğu durum ve koşullarla da ilgili olabilir. Şöyle ki; yeme problemleri erken dönemlerde başlayabilir ve zaman içerisinde şekil değiştirebilir. Çocukluk dönemi yemek seçme, az yeme, belli yiyeceklere takıp kalma veya aşırı yeme zaman içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolabildiği gibi ergenliğe doğru fiziksel, psikolojik, duygusal ve çevresel değişimlerle aşırı zayıflık takıntısından duygusal aşırı yeme problemlerine kadar çeşitli yeme bozukluklarına dönüşebilir. Burada önemli olan, sorunlar için erken önlem almaktır.
YEMEK ZAMANLARI KABUSA DÖNÜŞMESİN!
Çocuğu yemek yemesi için zorlamak onda tam tersi bir etki yaratır ve bu ne kadar sık tekrarlanırsa da çocuk yemeği o kadar şiddetle reddeder. Bu yüzden çocuklarla yemek konusunda inatlaşmak yerine ve tutarlı davranmak gerekir.
Çocuklara yemek alışkanlığının kazandırılması için öğünlerin rutin olmasına dikkat edilmeli ve çocuk kendi kendine yemek yemesi için cesaretlendirilmelidir. Bu davranış şekli çocukta yemeğin olumlu bir kavram haline dönüşmesine neden olur.
ÇOCUĞA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMANIN YOLLARI: |
|