Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARI BÖCEK SOKMALARINDAN KORUMANIN YOLLARI

ÇOCUKLARI BÖCEK SOKMALARINDAN KORUMANIN YOLLARI

Havalar ısındı ve tatil ile birlikte bir sorun daha yeniden ortaya çıktı: “Böcekler!” Sivrisinek, kene, karasinek, arı ve daha pek çok böcek türü hem alerjik olabiliyor hem de pek çok mikrobu yavrunuza ve size bulaştırabiliyor. Ayrıca sokmaların ardından yaşanan kaşıntı, şişlik ya da ateş gibi pek çok sorun da cabası. Hem kendinizi hem de yavrunuzu böcek sokmalarından korumanın yollarını ve sokmalara karşı yapılması gerekenleri sizin için araştırdık.


Yaz aylarının gelmesi ve sıcakların artmasıyla birçok zararlı böceklerde ortaya çıkmaya başladı. Pediatrik Allerji Uzmanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, anne babaları yaz aylarında özellikle çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak konusunda uyarıyor. Böceklerden bulaşabilecek hastalıklara karşı kendimizi ve çocuklarımızı korumanın önemine değinen Cengizlier, sinek korumasına karşı olan kimyasal ilaçları bebek ve çocukların üzerine sürmenin doğru olmadığını da belirtiyor. Bu nedenle sinek kovucu olarak kullanacağınız ürünün kimyasal değil, bitkisel olmasına özellikle dikkat etmekte fayda var.

 

Yrd. Doç. Dr. Hülya Akan (Aile Hekimliği Uzmanı):

“BÖCEK SOKMALARI GENELLİKLE TEHLİKELİ DEĞİLDİR”

“Böcek sokması hepimizin başına gelebilecek bir şeydir. Genel olarak böcek sokmalarında hayatımızı tehdit edecek şeyler olmaz. Ancak bazı hallerde kötü durumlar yaşanabilir. Bunlardan biri kişinin cildinin aşırı duyarlı olması ve allerjik reaksiyonlara açık olmasıdır. Bir diğeri de böceklerin hastalık bulaştırmasıdır. Bazı böcekler tükürükleri ile bazı hastalıkları taşıyabilir ve bunları insana enjekte edebilirler. Örneğin, kene ısırıklarına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi de bunlardan biridir. Üçüncü faktör de böceklerin salgıladığı bazı zehirlerin insan üzerindeki olumsuz etkileridir.

 

BÖCEK SOKMASI RİSKİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Kırsal alana giden bir kişinin kesinlikle korunmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü böceklerin bir çoğu özellikle de kan emici olanlar insanlardaki bazı kokulara duyarlıdır. O nedenle korunmak için bazı önlemlerin alınmasında yarar vardır. Korunmanın birkaç yolu var: Riskli alanlarda dolaşırken böceklerin girebileceği veya ısırabileceği açıklıkların mümkün olduğunca kapatılması, örneğin uzun kollu tişörtler ve şort yerine pantolon giymek, basit ve etkili bir yöntemdir. Özellikle çalıların arasından geçerken bacakların korunması için pantolonun paçası ayakkabının veya çorabın içine sokulabilir. Ayrıca açık renk kıyafetler giymek de kişinin üzerine bir şey yapıştığında görülebilmesi için önemlidir. Sürekli kırsal alanda bulunması gereken kişiler için bir diğer korunma yöntemi de böcek ilaçları emdirilmiş kıyafetler giyilmesidir. Yine böcekleri çekebilecek şekerli yiyecekler, parlak giysiler ve parfüm ve kozmetiklerden de kaçınılmalıdır. Ayrıca kırsal alandan gelince tüm vücudun kontrol edilmesi de önemlidir.

 

AKREP SOKMASINDA NE YAPILMALI?

Dünyada her bölgede bulunan akrepler aynı özellikleri taşımıyorlar. Kendi içlerinde değişik özellikler gösteriyorlar. Hepsi de zehirli olmuyor. Bin kadar akrep türünün 30’u ölümcül olabilecek zehir taşıyor. Zehirli akrep çeşidi bizim ülkemizde genellikle yoktur. Zehirsiz türleri o bölgede ani keskin acı, şişlik, yanma hissine neden olur ve bu yakınmalar genellikle birkaç saat içinde geçer. Böyle bir durumda buz uygulaması yapmak, o bölgede kızarıklık ve reaksiyon gelişiyor mu diye takip etmek, gerekirse ağrı kesici ve alerji ilaçları yeterli olacaktır.

 

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Örümcek sokmaları tehlikelidir ama dünyadaki çok zehirli tipler ülkemizde yok. Biz hekimler olarak böcek sokmalarını genel olarak zararsız kabul ediyoruz. Ama dikkat edilecek bir iki nokta var: Şu anda kene durumunda olduğu gibi bölgesel olarak uyarılmış bir durum varsa o bölgelerde bulunurken daha dikkatli olmak, belirtilen önlemleri almak gerekir. Böcek ısırıklarında da kızarıklık gitgide artıyorsa, böcek tarafından ısırılan bölge dışındaki bölgelerde de kızarıklık oluşuyorsa, kurdeşen, yaygın kaşıntı, nefes almada güçlük yaşanıyorsa veya ısırılan bölgede şişlik, kızarıklıkta artış, akıntı gibi iltihap bulguları varsa mutlaka doktora gidilmelidir. Kişinin daha önceden herhangi bir böcek sokmasına karşı ciddi bir alerjik reaksiyonu olduysa veya alerjik bünyeye sahipse sağlık kuruluşuna başvurmasında fayda vardır.”

 

Prof. Dr. Hilal Mocan (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):

“BİTKİ ÖZLÜ KORUYUCULAR TERCİH EDİLEBİLİR”

“Havaların ısınması ile sinek ve arı sokmaları artıyor. Yaklaşık 5 yıldır sinek ısırmasıyla ilgili parenteral dediğimiz hastalığı tedavi ediyorum. Ancak yine de koruyucu losyonları 6 aydan önce çocuklar için önermiyordum. Bitki özlü olanlarsa 2. aydan itibaren kullanılabiliyor. Emilip cilt altına geçmediği için ben de ikna oldum. Bebeklerin yanı sıra cildi daha hassas olan kişiler de kullanabilir.

Kene vakaları, son yıllarda artışta... Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi çok sıklıkla görülüyor. Tedavisi ise çok zor. Bu tür bitki özlü ürünlerin bazıları kenelere karşı da etkili oluyor.”

 

Dr. Hüseyin Tatar (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):

“BEBEĞİNİZİN BEŞİĞİNE CİBİNLİK TAKIN”  

“Yaz aylarında sinek ve böcek sokmalarına çok sık rastlanır. Bu nedenle tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde sineksavarlar kullanmak gerekir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Özellikle bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarları değil, fişe takılanları tercih edin. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler kullanın. Pencereler ince tül storlarla kaplanabilir, çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir.”

 

Prof. Dr. Adnan Görgülü (Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı):

“CİDDİ ALERJİK REAKSİYON RİSKİ VARSA DİKKAT!”

“Seyrek de olsa böcek sokmasında insanlarda 1 veya 2 hafta sonra serum hastalığı veya anafilaksi (alerji) ortaya çıkabiliyor. Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve hangi böceğin soktuğuna göre değişiklik gösteriyor.

Bebekler ısırıklara genellikle reaksiyon göstermiyor, ancak çocuklar aşırı duyarlılık reaksiyonu gösteriyor. Olağan reaksiyon, ağrı, şişme ve sokulan bölgenin etrafında oluşan renk değişikliğidir. Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, kolik şeklinde karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dilde şişme olabilir. Bunlar ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Nabzın alınamaması ve kan basıncının düşmesi, bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eden bulgulardır.

 

BÖCEK SOKMALARINDAN KORUNMAK İÇİN…

Pikniğe, çocuk bahçesine giderken parlak renkli, kol ve bacağı açıkta bırakan giyecekler giyilmemeli. Yakında uçuşan arı görüldüğünde panik yaratıp kaçması için saldırıya geçilmemeli. Yaban arıları kendilerine saldırıldığında sokmaktadır. Bir yüzeye yapışmışsa yavaşça kaldırılmalıdır. Ağzı açık kalmış tatlı içecekler yeniden içilmemelidir. Çöp tenekelerinin ağzı sıkıca kapalı tutulmalıdır. Ev dışında yenilen yiyeceklerin paketleri sıkıca kapatılmalı, uzun süre ağzı açık bırakılmamalıdır. Pikniğe, parka giderken tatlı ve bitki kokulu parfümler sıkılmamalıdır. Evlerin ve arabaların camları kapalı olmalıdır.

 

BÖCEK SOKTUYSA NE YAPILMALI?

Böceğin soktuğu yerde küçük bir şişlik oluştuysa buzla kompres yapmalı. Sabunlu suyla yıkamak veya antihistaminik pomat sürmek yeterlidir. Sokulan bölgenin çevresinde daha geniş bir şişme olursa veya yaygın kaşıntı görülürse yine normal tedavi uygulanabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da şikâyetleri giderebilir. Bilinen ciddi alerjik reaksiyon riski varsa doktorunuzun önereceği hazır epinefrin enjektörlerini yanınızda taşımalı, uyguladıktan sonra en yakın hastaneye gitmelisiniz.”

 

 

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.