Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YOKSA, ÇOCUĞUM ROTA VİRÜSÜ MÜ?

YOKSA, ÇOCUĞUM ROTA VİRÜSÜ MÜ?

İşte, annelerin kabusu: Su gibi ishal olan ve midelerinde fıskiye varmışçasına kusan çocuklar... Kısaca, rota virüsünden mustarip çocuklar... Üstelik, ilk 5 yaşta ve kış aylarında görülme sıklığı çok yüksek. İyi haber ise; sonucu ölümcül olabilen hastalıklara davetiye çıkartan rota virüsüne karşı bir aşı geliştirilmiş olması. Aşı, bebeklerin hayatının ilk evrelerinden itibaren koruma sağlıyor ve doktor ziyaretlerini en aza indiriyor.


ROTA VİRÜSÜ NEDİR?
Rota virüsü; küçük çocuklarda aşırı su kaybı ve buna bağlı olarak hastaneye yatırılmalara yol açan şiddetli ishalin en yaygın sebebidir.
Rota Virüs’ün, bir sene içinde dünya çapında evde tedavi edilebilen 11 milyon enfeksiyona, 25 milyon poliklinik ziyaretine, iki milyon hastane yatışına ve 500 bin ölüme neden olduğu biliniyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde, hemen hemen bütün çocuklar ırk ve sosyo-ekonomik durum farkı olmaksızın hayatlarının ilk 5 yılında en az bir kez rota vakası yaşayabiliyorlar. Ciddi ishal ve su kaybı ile görülen bu hastalık, çocuklarda genellikle 3 ila 36. aylar arasında görülüyor.
Gelişmiş ülkelerde bu hastalığa bağlı ölüm ihtimali düşük oranlarda, fakat üçüncü dünya ülkelerinde ve gelişen ülkelerde Rota Virüs’ü nedeniyle çok daha fazla sayıda ölüme rastlanıyor.

ARTIK AŞISI VAR!
Rota virüsü aşısının temeli geçmişte gerçekleştirilmiş birçok çalışmaya dayanıyor. Rota virüsü ile doğal olarak enfekte olmanın, tekrar enfekte olunduğunda hastalığın daha hafif geçirilmesine ve ishal vakalarının sıklığının azalmasına yardımcı olduğu biliniyor. İki kez enfeksiyon geçiren çocukların hastalığa karşı bağışıklık geliştirdiği, üstelik çoğunun rota virüsü ile bağlantılı herhangi bir hastalığa karşı da korunduğu da belirlenmiş durumda. Aşı, ağızdan iki doz şeklinde uygulanıyor.


ANNE SÜTÜ KORUYOR!
Rota virüsü ince bağırsağa yerleşir ve orada çoğalarak rahatsızlıklara neden olur. Mutlaka şiddetli ishal ve kusma görülür. Her yaşta insan rota virüsü enfeksiyonuna duyarlıdır, ancak bebek ve çocuklarda çok daha sık rastlanır. Bu durumda bebeğin yemek yemesi güçleşeceği gibi, yediğini de çıkarabilir. Yeni doğanlar ise, annelerinin sütünden geçen antikorlar sayesinde daha şanslı. Bu yüzden Rota Virüsü yeni doğanlarda nadiren görülür.


DAHA ÇOK KIŞIN GÖRÜLÜYOR
Hastalığın görüldüğü mevsimler ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Türkiye gibi ılıman iklimli gelişmiş ülkelerde daha çok kış mevsiminde ortaya çıkıyor ve Rota Virüsü vakaları genellikle Kasım-Nisan ayları arasında sıklaşıyor.


BULAŞICI BİR HASTALIK
Rota virüsü son derece bulaşıcı bir hastalık. Birçok kişi ishal olmadan da bu virüsü bulaştırabilir. Ellerde saatlerce, katı yüzeylerde günlerce canlı kalabilir. Rota virüsü insandan insana, hastalık bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle ya da hastalık bulaşmış yüzeylere temas yoluyla bulaşıyor. Özellikle hastanelerdeki pediatri koğuşu, yuva, kreş ve ev gibi kapalı ortamlarda bulaşma ihtimali çok daha yüksek.


KUSMA VE İSHALLE BAŞLIYOR
Rota virüsünde en önemli belirtiler kusma ve sulu ishal. Bazı durumlarda ateş ve karın ağrısı da görülebiliyor. İshal öyle yoğun olabilir ki, çok kısa bir sürede vücutta aşırı su kaybına neden olabilir. Aşırı su kaybının belirtileri arasında susama, sinirlilik hali, huzursuzluk, uyuşukluk, çökmüş gözler, kuru ağız ve idrara çıkmada azalma dikkat çeker. Bağışıklık sistemi güçlü, yeterli ve dengeli beslenen çocuklarda ateş ve kusma iki-üç gün içinde geçer, fakat ishal dokuz güne kadar devam edebilir. Rota virüsü ile ilk tanışma, genellikle en şiddetli geçirilenidir. Daha sonra tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif atlatılır.


AĞIR VAKALARDA HASTANE ŞART!
Tedavi, kaybedilen sıvının yerine konulması için bol sıvı almakla başlamalıdır. Evde yapılan tedavinin sonucunda hızla iyileşme görülebilir. Bebeklerde ya da küçük yaşta çocuklarda orta derecede ya da yüksek derecede sıvı kaybı olursa, vücuttaki elektrolit dengesinin normal seviyeye getirilmesi için hastanede rehidrasyon tedavisi görmek uygun olur. Rota virüsü enfeksiyonlarında antibiyotikler işe yaramaz. Önemli olan yeterli sıvı almaktır.
Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa aynı şekilde beslemeye devam etmelisiniz. İshalin şiddetine göre doktor tavsiyesi ile şeker-tuz solüsyonları verebilirsiniz. Normal beslenen çocuklarda az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Çocuğun yaşı uygun ise yoğurt, patates, muz ve pirinç lapası yiyebilirler. Azar azar ve sık beslenme, gıdaların bağırsaktaki emilimini arttırır.


NASIL KORUNACAĞIZ?
En önemli korunma yöntemleri; ellerin sık sık yıkanması, özellikle yuvalarda genel temizliğe dikkat edilmesi ve hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemektir.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.