Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUMDAN İTİBAREN D VİTAMİNİ ŞART

DOĞUMDAN İTİBAREN D VİTAMİNİ ŞART

Sağlık Bakanlığı'nın, Danino desteği ile yürütülen "D Vitamini ile Gülümseyen Gelecek" kampanyası sayesinde, sağlık ocaklarında D vitamini damlaları ücretsiz olarak dağıtılıyor. Siz de, bebeğinizin D vitamini ihtiyacını sakın ihmal etmeyin.


Dünya gündeminde hala yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları söz konusu... Bunlardan biri de D vitamini eksikliği... Çocukların gelişimi için büyük önem taşıyan D vitamininin eksiklğinde; çocukların yürümesi gecikiyor ve kemikleri sağlıksız gelişiyor. Böyle çocuklar hastalıklara kolay yakalandıkları gibi, zor da iyileşiyorlar. Vitamin D, çocukların kemik gelişimi açısından önemli olan kalsiyumun kemiklerde emilimini arttırıyor. Dolayısıyla, vitamin D'yi çocuğun tüm gelişimi boyunca düzenli olarak alması gerekiyor.

Kemik büyümesi ve gelişmesi ana rahmindeki ilk haftalardan başlayarak bütün çocukluk boyunca devam ediyor ve kız çocuklarında 15-16 yaşlarına kadar, erkek çocuklarında ise 17-18 yaşlarına kadar sürüyor. Böylece, bir yıl içinde çocuğun kemik dokusunun yüzde 50 ila 100'ü yenileniyor. Bu oran, erişkinlerde ise, yüzde 5 ila 10 arasında. Yani, her 1-2 yılda bir çocukların iskeleti tamamıyla yenileniyor. Bu süreç, ana rahminde başlayıp yaklaşık 20 yaşına kadar devam ediyor.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN...
Çocuğun sağlıklı gelişimi ve kemiklerinin güçlenmesi için besinlerindeki kalsiyum içeriği büyük önem taşıyor. Kalsiyum her şeyden önce kemiklerimizin ve dişlerimizin temel yapı maddesi... Vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerimizde bulunuyor. Geri kalan yüzde 1'i de daha az önemli değil... Bu yüzde 1'lik kalsiyum, bütün hücrelerin, organların ve sistemlerin doğru çalışması için önemli rol oynuyor. Gerekli kalsiyum ihtiyacı sağlanmadığında, metabolizma bu ihtiyacını kemiklerden alacağı kalsiyumla karşılamak zorunda kalıyor. Bu nedenle de kemikler giderek zayıf düşüyor.

Kalsiyum süt ürünlerinde, bakliyat ve kurutulmuş meyvelerde mevcut. Ayrıca, güneş ışınları da kemik gelişimi için çok önemli ve açık havada egzersiz yapmak sağlıklı büyüme açısından büyük önem taşıyor.

Kalsiyum ihtiyacı ise yaşa göre değişiyor; çocuklarda günlük ihtiyaç, 800-1200 mg. Ve, araştırmalara göre, Türkiye'de her iki çocuktan biri kalsiyum eksikliğiyle karşı karşıya...

BEBEKLERE DAMLA
Çocuklarda kemiklerin sağlıklı büyümesi ancak, kalsiyum ve D vitamininin birarada verilmesi ile sağlanabilir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde, toplumun genelinde çocuklarda raşitizm ve erişkinlerde osteomalaziye gibi hastalıklar görülüyor. D vitamini eksikliği, alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilimini azaltıyor ve zaten var olan eksik alımı daha da eksiltiyor.

ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
Sonuçta, uzun süreli D vitamini eksikliği, kemik zayıflığına yol açabiliyor. İlk 3 yaş içindeki çocuklarda bu durum, kemik deformasyonlarına, özellikle de uzun kemiklerin deformasyonuna neden oluyor. Yoğun büyüme çağındaki çocuklarda ve gençlerde alınan besin içindeki kalsiyum içeriğinin düşük olması yanında D vitamini eksikliği; sınırlı boy uzamalarına, kemik mineralizasyon oranının düşmesine ve sonunda genetik potansiyelin tam olarak kullanılamayıp, kemik kitlesinin maksimum değere ulaşamaması gibi sonuçlara neden olailiyor. Çocuklar tarafından D vitaminiyle zenginleştirilmiş besinler, bebeklik döneminde anne sütüyle birlikte ek gıdalara geçildiği dönemden itibaren alınmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre; çocuk ölümlerinin yüzde 7'si tek başına yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle gerçekleşiyor; ölüm nedenlerinin yüzde 50'sinin temelinde ise beslenme bozukluğu yer alıyor. Bütün bu saydığımız nedenlerle, Sağlık Bakanlığı, 2005 Mayıs ayında Türkiye'nin 81 ilinde 'D vitamini ile Gülümseyen Gelecek' adlı programı başlattı. Böylece, çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi ile bağışıklık sistemini ciddi bir şekilde tehdit eden D vitamini yetersizliğinin, doğum öncesinden başlayarak bebeklik dönemini de kapsayan ilk evreden itibaren önlenmesi ve gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi amaçlanıyor.

BEBEĞİNİZE ÜCRETSİZ D VİTAMİNİ DAMLALARI

AÇSAP Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sema Özbaş:'Hayatın ilk haftasından itibaren, 1 yaşına kadar tüm bebeklere günde 3 damla D vitamini verilmelidir. Sonra da, hergün 15-20 dakika direkt güneş ışığına çıkarak, kalsiyumdan zengin yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini tüketerek ve D vitamini açısından zengin gıdaları kullanarak düzenli D vitamini almak gerekir. Sağlık Bakanlığı, 'D Vitamini ile Gülümseyen Gelecek Kampanyası' ile 0-1 yaş arasındaki bebekler için, D vitaminini Sağlık Ocakları ve AÇSAP merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtmaktadır.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.