Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MİNİK AYAKLAR RAHAT ETSİN!

MİNİK AYAKLAR RAHAT ETSİN!

İlk yıl bebeğinizin ayakkabı kullanmaması en sağlıklısı… Sonraki yıllarda ise bebeğinize ayakkabı seçerken bilmeniz gerekenler var ki, minik ayaklar sağlıklı, mutlu ve rahat etsin.


Yaşamın ilk yılında ayaklar hızlı büyür. Erişkin ayak büyüklüğünün yaklaşık yarısına ulaşır. Bu yüzden ilk yıl, ayakların sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Üstelik, ayak oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir; 26 kemikten oluşur. Bebeklerin ayakları da yumuşak ve esnek olduğu için anormal basılar deformitelere sebep olabilir. Bu nedenle bebeklere ayakkabı seçerken çok dikkatli ve özenli olmak gerekir. Bebeklerin 16 aya kadar, ayakları her üç ayda bir yarım numara büyür. 16 aylıktan sonra da, 2-3 yaşına kadar dört ayda bir yarım numara büyür. 3 yaşından sonra ise gelişim daha yavaş seyreder.

AYAĞIN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN…
• Bebeğin ayak gelişimi sürekli olarak takip edilmeli, normal olmayan bir durum fark edildiğinde hekime başvurulmalıdır.
• Sıkı ayakkabılar bebeğin ayaklarının normal gelişimini önleyebileceğinden, ayaklar serbest halde bırakılmalıdır. Serbest bırakılan ayak daha rahat edeceğinden gelişimi daha iyi olacak ve bebeği sağlıklı bir şekilde yürümeye hazırlayacaktır.
• Bebeğin pozisyonunu sık sık değiştirin. Yüz üstü uzun süre yatan bebeklerde basıya bağlı deformiteler görülebilir.
• Bebeği yürümek için zorlamayın, fiziksel ve ruhsal açıdan hazır olan bebek yürüyecektir. Yürüme 10-18 ay içinde olabilir.
• Sanılanın aksine bebek için ayakkabı mutlaka gerekli değildir. Çıplak ayak veya çorapla yürüme, ayağın normal gelişimi için daha önemlidir.
• Bebeğin ayakkabıları sık sık kontrol edilmeli ve ayağa uymadığı fark edildiğinde hemen değiştirilmelidir.


AYAKKABI ALIRKEN…
• Ayakkabının büyük olması küçük olmasından iyidir. Baş parmak ile ayakkabının burnu arasında elin baş parmak genişliği kadar mesafe olması yeterlidir.
• Ayakkabı çocuğun ayağından çıkıyorsa, bu büyük olduğunu gösterir, adımlarını farklı atıyorsa, bu da ayakkabının kendisi için ağır olduğunu gösterir.
• Ayakkabı alırken, çocuğun iki ayağının da ölçülmesi gerekir, çünkü ayak numaraları farklı olabilir.
• Ayakkabının ön kısmı yumuşak ve esnek olmalıdır. Topuk kısmı daha sert, topuğu tutacak şekilde olmalıdır.
• Bebeklere 3 yaşına kadar bileğe kadar uzanan tipte ayakkabı giydirilmelidir.
• Bebek ayakkabısı için şeklin yanı sıra yapıldığı madde de çok önemlidir. Deri veya kanvas en iyi materyaldir. Sentetik ve plastik ayakkabılardan uzak durulmalıdır.
• Ayakkabının tabanı 1 cm’yi geçmemeli, kaymamalı ve sert olmamalıdır. Topuğun yüksekliği 5-7 mm olabilir.
• Ayakkabının içi el ile kontrol edilmeli, ayağı rahatsız edecek dikiş ve çıkıntılar olmamalıdır.
• Küçük çocuklar refleks olarak, ayakkabı giyerken ayaklarını büktüklerinden, ayakkabının dilini çıkartarak giydirmelisiniz.

 

AYAKKABI GİYMEK İSTEMİYOR?!
1-2 yaş döneminin en tipik özelliği inatçılık ve tutturmadır. Üstelik, 1-2 yaşlarındaki çocuklar genellikle giyinmekten hoşlanmazlar. Ayakkabı ve çorap giymemek konusunda çocuğun inatlaşmasının en önemli nedenlerinden biri, ebeveynin çocuğu giydirirken çocuğun o sırada başka bir şeyle ilgilenmesi, giyindiğinin farkında olmamasıdır. Çocuk o sırada ilgilendiği şeyin giyinme nedeniyle kesintiye uğramasından rahatsız olur ve bir kriz yaşanması kaçınılmazdır. Giyinmeyi ve soyunmayı sakin bir dille ona anlatarak, “Şimdi ayakkabılarını giydireceğim, sen de ne kadar güçlü olduğunu göstermek için, bütün gücünle ayağını ayakkabının içine iteceksin, haydi bakalım” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Ayrıca, giyinme eyleminin eğlenceli tarafını fark ettirmek ve onun da bu konuda becerilerini kullanmasına fırsat vermek ve nasıl da becerikli olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Bırakın, çocuğunuz giyinmenin ve soyunmanın kendi başına da başarabileceği bir iş olduğunu fark etsin, böylece ayakkabı ve çorap giymeyi de keyifli bir hale getirsin.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.