Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZ MÜZİKLE BÜYÜSÜN!

BEBEĞİNİZ MÜZİKLE BÜYÜSÜN!

Araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken 6. ve 7. aylardan itibaren seslere, özellikle de müziğe tepki verdiklerini, anne karnındayken dinledikleri müzikleri doğduktan sonra dinlediklerinde hatırladıklarını gösteriyor.


Bilim adamlarına göre müzik, bilişsel düşünme kabiliyetini artırıyor. Bilişsel düşünme ile müzik arasında güçlü bir ilişki olduğundan müzikle uğraşanlarda ya da sık müzik dinleyenlerde beyin aktivitesi artmaktadır.

Almanya’da Friedrich Schiller Üniversitesi’nde yürütülmüş araştırmalar sonucunda profesyonel ya da amatör olarak müzikle uğraşan insanların beyinlerinin daha büyük olduğu belirlenmiştir. Düzenli olarak müzik aleti çalmanın beynin görme, duyma, hareket etme ve koordinasyonla ilgili bölümlerinin büyümesini sağladığını tespit edilmiştir.

BEBEĞE MÜZİK DİNLETMENİN FAYDALARI
Zihinsel gelişime etkisi:
Yapılan araştırmalar, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllar, müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Zihinsel gelişimin yüzde 85’ i 8 yaşına kadar, beyin gelişiminin yüzde 80’ i 3 yaşına kadar tamamlanır. Zeka gelişimini ve beyin gelişimini ilk aylar beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.

Duygusal gelişime etkisi: Anne karnından itibaren müzik dinleyen bebekler hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergilerler. Huzurlu büyüyen bebek için bu ilerleyen yıllarda büyük bir avantajdır.

Fiziksel gelişime etkisi: Müzik dinleyen bebekler bazı şarkılarda hareketlenirler. Büyüdükçe bu hareketlilik el çırpmaya, oynamaya, dans etmeye dönüşür. Dolayısıyla bu hareketlilik bebeğin küçük kas, büyük kas gelişimini sağlar.

Sosyal gelişime etkisi:
Müzik dinleyen bebekler, melodi, armoni, ritim gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.
Müziğin matematik zekanın gelişimine etkisi vardır.

Müziğin kulak ve dil gelişimine etkisi vardır.

Müzik prematüre doğan bebeklerin daha çabuk gelişmelerini sağlar: ABD’li Bilim Adamları, prematüre doğan bebekler üzerinde inceleme yaparak klasik müziğin iştahı açtığı belirlediler. Amerikalı doktorlar, klasik müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını belirtiyorlar. Klasik müzik çalındığında bebeklerin kalp atışları düzene girerken, nefes alıp vermeleri kolaylaşıyor.

Müzik sadece bebeği değil, aile bireylerini de olumlu etkiler: Evdeki atmosfer değişir.

Tekrarlayan melodiler sayesinde müzik hafızası oluşur: Müzik yaratıcılığı gelişir. Bebeğin müzik yeteneği ve yaratıcılığı harekete geçer. Bu müziğin terapi yönü vardır. Sonraki yaşlarda bu müziğin rahatlatıcı etkisi devam edip, çocukların bebekliğindeki huzurlu dönemi bilinçaltında sürdürdüğünü görürüz.

Zekayı arttırır: Bebeğin işitme ve dil ile ilgili kabiliyetleri 0-4 yaş arası tamamlanmakta, dil konuşmanın gelişmemesi zekânın gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Klasik müzik dinletmenin bebek gelişimini olumlu etkilediğini, klasik müzik dinleyerek büyüyen bir bebeğin IQ’sunu 5 puan fazla olduğunu belirtmiştir.

BEBEKLERE NASIL MÜZİK DİNLETİLMELİ?
Bebeğe dinletilecek müzik tercih edilirken, müziğin sakin ritimler içeren hafif ya da klasik müzik olmasına dikkat edilmelidir  Çünkü bir bebeğin henüz anne karnındayken işitebildiği en yoğun ses, dakikada 70-100 kere atan kalbin atış sesidir  Bu ritimlere en uygun seslerse klasik müzikte mevcuttur  Özellikle Mozart’ın müziklerinin bebekler üzerinde daha etkin olduğu bilinir  Bu nedenle anne adaylarına müzik tercihlerini klasik müzikten yana kullanmaları önerilir  Özellikle hamilelik sürecinde anneyi rahatlatan yumuşak müzikler tercih edilebilir  Çünkü anneyi rahatlatan müziğin etkileri doğrudan anne karnındaki fetüs tarafından hissedilir Ayrıca hamilelik sürecinde annenin yaşayabileceği yoğun stres, üzüntü gibi durumlar; tavşan ya da yarık dudak olarak adlandırdığımız fiziksel bir rahatsızlık, erken doğum, doğum sonrasında anne ve bebek arasında sosyal bağın kurulamaması, annenin çocuğunu emzirememesi gibi olumsuz sonuçları da doğurabilir  Bu nedenle hamilelik sürecinde annenin stresten uzak durması çok önemlidir



BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.