Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BİBERONDAN BARDAĞA GEÇERKEN

BİBERONDAN BARDAĞA GEÇERKEN

Bebeklik zor bir süreç… Büyümek kolay mı? Tam bir şeye alışıyorsunuz birileri o sevdiğiniz şeyi elinizden alıyor. Biberon da onlardan birisi. Biberondan bardağa geçiş süreci bebeklerin kolay adapte olamadıkları bir dönem. İşte bu dönemi kolay atlatabilmeniz için öneriler...


Biberon sadece bebeklerin sevdiği ve vazgeçmek istemedikleri bir eşya değildir. Tam tersi biberonun rahatlığına kendini kaptıran anneler de fazladır. Hatta annelerin bu dökülme riski taşımayan, hazırlaması kolay ve en önemlisi hızla büyüyen ve bağımsızlaşan çocuklarının hala bir bebek olduğunu hatırlatan biberona karşı bir bağımlılıkları olabilir. Uzmanlara göre, 6-9 ayllıkken biberondan bardağa geçmeye hazır olan bebeklerin büyük kısmının 1,5 yaşında bile hala biberon kullanmalarının tek nedeni bebeğin inadı olmayabilir!

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre çoğu bebek 6-9 aylıkken kapaklı bardak kullanmaya başlamaya hazır oluyur ve 12 aylık olduklarında artık biberonu tamamen bırakmaları en iyisi.

Bebeğiniz biberona ne kadar uzun süre devam ederse, ondan kopması da o kadar zor oluyor. Ayrıca sağlık sorunlarını da unutmamak gerekiyor. Örneğin, bebeğinizin tüm gün ve gece boyunca biberonla beslenmesi, dişlerinin süt ve meyve suyu ile sürekli temas etmesi anlamına geliyor ki, bu da dişlerin çürümesine neden olabilir.

ÖNCE TANIŞMA
Bebeğiniz 6 ile 9 aylık arasındayken onu bebe bardağı ile tanıştırın. Aslında ilk kez bardağı eline verdiğinizde, bardağın dolu olmasına bile gerek yoktur, çünkü amaç bardağa alışmasını sağlamaktır. Bebeği bardakla tanıştırmak için geç bile kalmış olsanız, bu işi aşama aşama yapmanız yerinde olur. Biberon ile bardağı değiştirmeden 3 gün önce çocuğunuza bebe bardağını gösterin ve bundan sonra ondan içmeye başlayacağını açıklayın. Hatta çocuğunuzun merakını uyandırmak için çocuğunuzun önünde bebe bardağından içebilirsiniz.

Kendi kendine oturabilen, başını dik tutabilen ve kaşık için ağzını açabilen bir bebek, kapaklı bardağı hayatına dahil etmek için hazır demektir. Öncelikle kapağı çıkarın, bardağı ağzına tutup bir miktar sıvıyı dudaklarına damlatın. Eğer kullandığınız bardak kulpluysa onları tutun ki, bebeğiniz de bunu kendi kendine nasıl yapacağını görsün. Hala durumu anlamamış görünüyorsa bir pipet kullanmayı da deneyebilirsiniz. Körüklü bir pipet alın ve bunu kapaklı bardaktaki gibi ağızlığı olan plastik bir su şişesine koyun. Şişeyi sıkın ve birkaç kere çocuğunuzun ağzına içeceği püskürtün. Bu yolla çocuğunuz kapaklı bardaktan nasıl içileceğini öğrenecektir.

ADIM ADIM İLERLEYİN
Bardak kullanımına 5. ya da 6. ayda başlanabilir. Ancak bu dönemde bebeğin bardağı tutma ve kavrama becerisi yeterince gelişmediğinden yardımınıza ihtiyaç duyar. Bardağı tutun ve içindeki suyu bebeğinizin ağzına değdirin. Ağzındaki çok az miktardaki suyu yutup yutmadığını kontrol edin. Yutmuyorsa, tekrar deneyin. Yutuyorsa, acele etmeden yavaş yavaş birer yudum daha verin. İlk denemelerde yutmayı tam olarak beceremediğinden, suyu ağzının kenarından akıtabilir. Tabii ki bu durum bardağa alıştıkça geçecektir.

DOĞRU BARDAK
Bardağı benimsemesi için renkli, üzerinde sevimli figürler bulunan türleri seçmelisiniz. Yanlarında saplarının olması, tutmasını kolaylaştırır. Bardağın ağzının kapanabilir olmasıysa içindekini sızdırmaması bakımından yararlıdır. Ayrıca bebeklerin birçoğunda 1 yaşına kadar bardağı koyma veya tutma becerisi gelişmez. Bu yüzden bardakları, fırlatabilirler. Uzmanlar normal bir tepki olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle cam yerine CE standartlı, sağlıklı plastikleri tercih edin.


 

BESİNLERİ ÇEŞİTLENDİRİN
Önceliğiniz elbette su olmalı. Ancak suyun yanı sıra meyve suyu ya da sütte (1 yaşına kadar inek sütü vermemenizde fayda var) de verebilirsiniz. 6. ayından sonra taze sıktığınız armut, elma, üzüm veya şeftali sularını da içirebilirsiniz. Bardağa alıştırırken sevdiği içeceklerden başlamalısınız. Böylece bardağı kolayca benimseyebilir. Ayrıca sıvı besinlerin bardaktan içilmesi gerektiğini öğrenir.

CESARET VERİN
Bu dönemde onu cesaretlendirmeniz çok önemli. Suyunu içtiğinde onu öpün, sevin ki doğru bir iş yaptığını anlasın. Bardaktan içmeyi öğrenene kadar, belki yüzlerce kez aynı sözleri söyleyeceksiniz, söylemekten vazgeçmeyin.

ZAMANLAMAYA DİKKAT
Bebeğinizi biberondan ayırmaya girişmeden önce hayatında gerilime neden olacak, taşınma ya da yeni bir kardeşin doğumu gibi başka olaylarla eşzamanlılık içermemesine özen gösterin. Bir kerede birden fazla değişim yaşayan çocuk endişelenerek, kendini güvende hissetmek için eski alışkanlıklarına ve alıştığı nesnelere daha fazla tutunma eğilimi gösterebilir. Örneğin, yaz aylarında büyük tatiller sırasında, biberonu bırakmak için adım atmak daha kolay olabilir. Ya da tatile çıkmadan önce bebe bardağına alışması için ona zaman tanıyarak değişimi başlatabilirsiniz.

ÖĞLE BİBERONUNU DEVREDEN ÇIKARIN
Genellikle bu yaştaki çocuklar sabah kalktıklarında ve yatağa gitmeden önce alışkanlıklarına çok daha bağlı olduklarından, biberonlarını değiştirmek için bu saatler seçildiğinde, daha fazla dirençle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle biberondan bardağa geçme sürecini öğle biberonunu engelleyerek başlatın. Böylece yeni şeyler denemeye ve farklı uyarıcılara daha açık olur. Her gün öğle yemeğinde bebe bardağını verin ve biberon için ağlarsa yatmadan önce biberonunu kullanabileceğini söyleyin. Bir ya da birkaç hafta sonra sabah biberonunu da kaldırın.

Akşam biberonu, özellikle de yatak alışkanlıklarının bir parçası ise bebeğinizin en çok bağlandığı biberon saati olduğundan, en son onu kaldırın. Bu kez onu en sevdiği oyuncağı ya da battaniyesi ile yatağına yatırmadan önce birkaç dilim meyve veya bir fincan süt verin.


BARDAKTA NEFİS SÜT, BİBERONDA SADECE SU VAR!

Çocuğunuza biberon ile sadece su, bebe bardağı ile diğer içecekleri verebilirsiniz. Çoğu çocuk pek tanımadığı bir bardakta süt ya da meyve suyu ile biberonundaki su arasında seçim yapmak zorunda kaldığında bardaktakini tercih edecektir.

BİBERONLARINI SAKLAMAYIN!
Birçok anne bir gece operasyonu ile evdeki biberonlara veda ederler ve ertesi gün ağlaya ağlaya biberonunu arayan çocuklarını sakinleştirmeye çalışırlar. Uzmanlar çocuktan habersizce yapılan bu durumun çocuklarda saplantı yaratabileceğini söylüyorlar. Bu işin üstesinden gelmenin en iyi yolu olaya çocuğunuzu da dahil etmek. Önce biberonlarını saklayın ve çocuğunuzdan onları bulmanıza yardım etmesini isteyin. Sonra da biberonları bir torbaya doldurup birlikte en yakın geri dönüşüm kutusuna giderek, biberonları kutulara atın.

Çocuğunuz daha sonra size biberonlarının nerede olduğunu sorduğunda, ona bu olayı hatırlatın. Bu durum, çocuğunuzun kendisini güçsüz hissettiği bu dönemde ona bir parça olsun dizginlerin elinde olduğu hissini verebilir.

 

 

 

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.