Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİ DOĞAN REFLEKSLERİ

YENİ DOĞAN REFLEKSLERİ

İstem dışı oluşan davranışlara refleks denir. Yeni doğan bebeğinizin ağlaması tipik bir reflekstir ve herhangi bir öğrenme gerektirmez. Çünkü bebeğiniz bazı reflekslerle doğar. Dikkat ederseniz, yanağını okşadığınızda emme hareketi yapar, ani bir ses duyduğunda irkilir.


Refleksler doğal ve koruyucu tepkilerdir. Bebeğinizin etrafında olanlara verdiği etki-tepkiler onun geleceği için bir model yaratır. Doğuştan gelen reflekslerin birçoğu sonradan ortadan kalkar. Henüz gelişimini tamamlamamış bebeğinizin refleksleri daha çok kendini korumaya yöneliktir ve zaman içinde giderek değişir. O büyüdükçe daha karmaşık beceriler edinir. Böylece kendini daha iyi koruyabilir. Bu dönemde bebeğinizin nasıl hareket ettiğini, nelere nasıl tepkiler verdiğini takip edin ve onunla birlikte siz de öğrenin. Bu gelişim dönemi bebeğiniz için olduğu kadar sizin için de bir öğrenme sürecidir. Böylelikle bebeğinizin nelerden hoşlandığını, neler yaptığını daha iyi anlayabilirsiniz.

MORO (SIÇRAMA) REFLEKSİ
Bebeğinizin aniden duyduğu seslere ya da ani hareketlere verdiği tepkidir. Örneğin; bebeğiniz uyurken ani bir ses duyduğunda irkilir ve sıçrar. Ani ve yüksek ses veya düşme hissi bebeğin bacaklarını, kollarını ve parmaklarını aniden germesine, kafasını geriye atmasına, sonra kollarını göğsüne doğru geri çekip yumruklarını sıkmasına neden olur. Bu refleks genellikle bebeğinizin ilk 3 ayında görülür, daha sonra kendiliğinden kaybolur. Süre: 4-6 aydır.

YAKALAMA REFLEKSİ
Bebeğinizin avucuna ya da ayaklarına bir şey dokundurduğunuzda yakalamaya çalışır. Bebeğin yüzü öne bakarken, kolları bükülmüşken ve işaret parmağı avuç içine doğru sıkılmış durumdayken, bebeğin eli parmağınızı tutacak şekilde bükülür. Bebeğinizin bu refleksi tüm vücut ağırlığını destekleyecek kadar güçlü olabilir ve genellikle üçüncü ayında kaybolur. Süre: 3-4 aydır.

YÜRÜME REFLEKSİ
Bebeğinizi koltuk altlarından desteklenmiş bir şekilde düzgün bir yüzey üzerinde ayakta tuttuğunuzda, adım atacakmış gibi, önce bir bacağını, ardından da diğerini kaldırır. Bu refleks dördüncü günden sonra belirginleşir. Süre: Değişkendir, fakat tipik olarak 2 ay sürer. Bu refleksin varlığı bebeğin erken yürüyeceğine işaret etmez.

EMME VE ARAMA REFLEKSİ
Bu refleksler bebeğinizin en önemli reflekslerindendir ve beslenmesi için gereklidir. Örneğin; bebeğinizin yanağına hafifçe dokunduğunuzda yüzünü çevirir, ağzını açar ve emmeye hazır hale geçer. Memenizi verdiğinizde de kuvvetlice emer. Emme refleksi bazı anne karnındaki bebeklerde ve bebeğiniz uyurken de görülebilir. Süre: 3-4 aydır.

BABİNSKİ REFLEKSİ
Bebeğin ayak tabanı topuktan parmağa doğru hat şeklinde çizildiğinde ayak içe kıvrılır ve parmaklar yukarı kalkar. Süre 6 ayla 2 yıl arasında değişir, sonradan parmaklar içe kıvrılmaya başlar.

TONİK ENSE REFLEKSİ
Arka üstü yatırıldığında bebek kafasını bir tarafa yatırır, döndüğü taraftaki kol ve bacağını ileri uzatır ve karşı yöndeki uzuvlarını büker, adeta savunma pozisyonu alır.

Bu refleksler bebeğinizin gelişimi için en önemli reflekslerdir. Bunların yanında bebeğinizin esneme, hıçkırık, hapşırma, gaz çıkarma, öğürme ve yönelme gibi birçok refleksi de vardır. Normal olmayan bir durum gözlemlediğinizde doktorunuza danışmanız gerekir.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.