Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZİN DİŞ GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN!

BEBEĞİNİZİN DİŞ GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN!

Bebeğinizin gelişimi ile ilgili her şeyi büyük bir titizlikle takip ediyorsunuz. İlk gülüşü, ilk adımı ve tabi ki dişlerini de... Diş çıkarma süreci oldukça sıkıntılı geçerken, bebeğinizin diş bakımına dair ve yakınmalarını azaltacak türden önlemlere ihtiyacınız olacak. “İlk dişi ne zaman çıkacak?”, “Önce hangi dişleri çıkıyor?”, “Süt dişleri ne zaman tamamlanıyor?” gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.


Süt dişleri üzerine genel bir kanı vardır. Bu dişler zaten döküleceği için temizliğinin önemsiz olduğu düşünülür. Bu yanlış bilgi nedeniyle bebeklerde diş çürüklerine bağlı pek çok rahatsızlık meydana gelebilir. Bebeğinizin ilk dişlerine iyi bakmanız, onun gelecek yaşamındaki ağız sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Daha ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren gazlı bez ve pamuk yardımı ile temizlemeye başlamanız hem onun sağlığı hem de diş temizleme alışkanlığı için önemli bir adımdır. Anne sütünün de şekerli olması sebebiyle gece bebeğinizi emzirdikten sonra dişlerini temizlemelisiniz.

İlk dişlerin, besinlerin çiğnenmesi ve sindirme üzerindeki etkisinin yanında, bebeğinizin büyümesinde, konuşma yeteneğinin gelişiminde de önemli rol oynar. Süt dişlerinin altında gelişmekte olan sürekli dişlerin doğru yerlerinde konumlanabilmesi için, süt dişlerinin onlar gelene kadar bu yerleri sağlıklı bir şekilde koruması gerekir.

İLK DİŞLERİ 6. AYINDA ÇIKIYOR
Genellikle bebekler 6 aylıkken ilk süt dişleri çıkar ve 2,5 yaşında, alt ve üst çenede 10’ar tane, yani toplamda 20 tane dişle tamamlanır. Çocuğunuz 6 yaşına kadar bu dişlerle yaşar. 6 yaşından itibaren ise kalıcı dişleri çıkmaya başlar.

 

DİŞ ÇIKARMA SIRALAMASI
Bebekler 6. aylarını doldurduklarında iki alt orta kesici dişten biri (santral kesici) çıkar ve bir süre sonra onun yanındaki alt orta kesici dişe merhaba denir. Bunlardan sonra, üstteki dört orta kesici dişlerle öbür iki alt yan kesici (laternal kesici) dişler boy gösterir. 1 yaşına doğru ya da 1 yaşını biraz geçtikten sonra, dört küçük azı dişi çıkar. 18. ve 20. aylar arasında köpek dişleri, 2 yaşına doğru da ikinci küçük azı dişleri çıkar. Böylece toplamda yirmi dişi olur. İlk sekiz diş için, bu düzen değişebilir. Örneğin, çoğu çocuklarda, ilk çıkan dişler iki üst orta kesici diş olur. İki dişin çıkması arasında geçen zaman süresi de büyük ölçüde değişebilir. Böylece, ilk dişi geç çıkmış olan çocukların öbür dişleri daha hızlı bir biçimde çıkabilir. 



Araştırmalara göre, 6 yaş dişleri olarak tanımlanan ilk sürekli dişler, en yüksek çürük sıklığına sahipler. Bu yüzden bakımı ve sağlığı için daha büyük özen gösterilmesi gerekir. İlk dişinin çıktığı 6-9 aylık dönemde veya çocuğunuzun ilk doğum gününden önce mutlaka diş hekimi muayenesini yaptırın. Bu muayene sırasında bebeğinizin diş bakımı konusunda da bilgi edinebilirsiniz.;

SÜT DİŞİ ÇÜRÜRSE...
Çocuğumuzun süt dişlerine gerekli bakımı yapmalı ve aynı kendi diş sağlığımızda özden gösterdiğimiz gibi yemeklerden sonra mutlaka temizlemeliyiz. Ve çocukların diş temizliği 7 yaşına kadar ebeveynlerden birinin yardımında gerçekleşmeli… Ancak emzirme ve biberonla uyuma sonrasında sıklıkla oluşan biberon çürükleri çoğu zaman kaçınılmaz olabiliyor. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek biberon çürüklerine yol açabilir. Ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilen emzikler ve biberonlar da bebeğin diş sağlığı için olumsuz etkilerdir. Süt dişlerinin zorunlu çekimi halinde, çekim boşluklarının kesinlikle bir yer tutucu yardımı ile sürekli diş çıkana kadar korunması gerekir. Bebeklerin dişlerinde bazen çıkar çıkmaz kahverengi lekeler oluşabilir ya da kırılıp dökülebilirler. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Özellikle gece beslenmesi sonrası bebeğin dişlerinin temizliğine özen göstermek gerekir. Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi güç olduğundan, koruyucu önlemler almanız gerekir.

BUNLARA DİKKAT!

• Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin ya da emziğini şekerli bir gıdaya bulayıp vermeyin!
• Bebeğinizi beslendikten sonra mutlaka su içirin!
• İlk dişleri çıkmaya başladığından itibaren sabah akşam beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin! Bebeğinizi biraz büyüttükten sonra da diş macunu olmaksızın dişlerini fırçalayabilirsiniz.
• Bebeğin biberon ağzındayken uyumasını önleyin!

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.