Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZ GRİP OLMASIN...

ÇOCUĞUNUZ GRİP OLMASIN...

Sonbahar mevsimi ile ortalıkta kol gezen grip mikrobundan yavrunuzu korumak mı istiyorsunuz? Çocuğunuz grip olunca ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Grip aşısı, tedavisi ve belirtileri hakkında sorularınız mı var? O halde bu yazıyı mutlaka okuyun.


Grip, influenza virüslerinin neden olduğu, yaygın salgınlara neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Geçtiğimiz yüzyılın başında meydana gelen ve tüm dünyayı etkileyen grip salgını 20 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Hastalığa neden olan virüs çok sık aralıklarla form değiştirdiği için salgınlara neden olur. Grip; burun, boğaz, soluk borusu hatta akciğerlere bile yerleşebilir ve zaatürreye neden olabilir. Soğuk algınlığına neden olan virüslerden farklı olarak solunum sistemini döşeyen epitel tabakasına zarar vererek bakterilerin de olaya karışmasına neden olabilir.

GRİP HASTALIĞI NE KADAR SÜRER?
Grip birçok insanda bir-iki hafta içerisinde kendiliğinden düzelir ancak; bebekler ve 5 yaş altındaki çocuklarda, 65 yaş üzeri kişilerde, diabet ve astım gibi kronik hastalığı olanlarda
daha ağır seyreder.

GRİP SONBAHAR VE KIŞ SEVER
Grip genellikle Ekim ile Nisan ayları arasıda görülmektedir. Hastalık genellikle kış ortasında iki üç haftalık bir dönemde artış gösterir.

GRİP NASIL BULAŞIR?
Damlacık enfeksiyonu şeklinde havadan bulaşır. Virüsü taşıyan kişi hapşırdığında milyonlarca virus havaya karışır ve kişinin göz, burun ve ağızından girerek enfeksiyona neden olur. Virüsu alan kişi bundan sonraki ilk 2 gün civarında en fazla bulaştırıcılığa sahiptir. Yani belirtilerin ilk görüldüğü dönem bulaşıcılığın da en fazla olduğu dönemdir. Eller de hastalığın bulaşmasında etkilidir. Bu nedenle el temizliğine bu aylarda daha da dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle çocukların bir arada bulunduğu okul, kreş gibi ortamlarda birçok çocuğun bir arada oynaması ve uyması hastalığın yaygınlaşmasını tetikler. Bu nedenle ebeveynlerin, hasta çocuklarını belirtileri hafif de olsa hastalıktan şüphelendiklerinde okula yollamamaları diğer çocukların sağlığı açısından son derece önemlidir.

Bulaşmadan bir ya da üç gün sonra belirtiler başlar. Genellikle çocuklar, erişkinlerden daha uzun süre hasta kalır. Virüs her yıl genetik yapısını değiştirdiğinden, hastalığın ağırlığı her sene farklılık gösterir; bazı seneler daha ağır seyreder.

GRİP AİLEDEN ÇOCUĞA MI BULAŞIYOR?
Grip virüsü sıklıkla çocuklardan ailelere bulaşıyor. Çocuklar daha fazla kalabalık yerlerde bulundukları için (okul, kreş, yuva...) gribi kolaylıkla alıp yayabiliyorlar. Aileler bu konuda hem daha özenli oluyor hem de daha az kalabalık ortamlarda bulundukları için gripten korunabiliyorlar.

GRİBİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Grip virüsüne binlerce insan maruz kalsa da bazısı çok hafif atlatmasına rağmen bazılarında ağır seyreder. Tipik olarak grip ateş ve ağrıyla başlar, ateş genellikle yüksektir, daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, yorgunluk, baş ağrısı, öksürük takip eder. Bazı hastalarda bulantı kusma da olabilir.Üç ile altı gün içerisinde belirtiler düzelmeye başlar ancak öksürük ve yorgunluk birkaç hafta daha devam edebilir.

ÇOCUĞUM GRİP OLDUĞUNDA NE YAPMALIYIM?
- Bol bol sıvı tüketmesi çok önemli! Bu nedenle bu dönemde bolca su, çorba, meyve suyu ya da ıhlamur içirin. Gece yatmadan önce süt içirmeyin. Süt, balgam üretimini arttırdığından yatarken verilmemelidir.
- Çocuğunuzun ateşini her 3-4 saatte bir ölçün. Ateşini düşürmek için parasetamol şurubu verin. Ilık süngerle vücudunu silerek ateşini düşürmeye çalışın. Ağrılar ve ateş için ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilir. Ancak unutulmaması gerekir ki, grip olan çocuklara aspirin verildiğinde Reye sendromu denilen ölümcül olabilen bir durum oluşabilir, bu yüzden grip olduğunu düşündüğünüz çocuğunuza aspirin vermekten kaçının.
- Çocuğun evde istirahat etmesi; hastalığı başka çocuklara bulaştırmaması açısından okula veya kreşe gönderilmemesi tavsiye edilir.
- Belirtileri azaltmak için doktor tavsiyesi ile antibiyotik içermeyen soğuk algınlığı ilaçları kullanılabilir.
- Çocuğunuzu ılık ve nemli bir odada yatırın. Kuru bir odanın havasını soluması çocuğunuzu rahatsız eder. Kaloriferin üzerine ıslak bir havla asmak, buhar makineleri ve soba ya da kaloriferin üzerine ağzı açık bir kapla su koymak ortamın havasını nemlendirecektir.
- Çocuğunuz 1 yaşından büyükse yatmadan önce vicks sürebilirsiniz. Mentol kokulu bir mendili baş ucuna koymanız da nefesini açacaktır.
- Uyurken rahat nefes alabilmesi için başının altına yüksek bir yastık koyabilirsiniz.
- Burnunu sürekli sildiğiniz için burun kenarları tahriş olmuş olabilir. Bu bölgeye nemlendirici bir krem sürün. Burnunu silmek için kağıt mendil kullanın ve bunları hemen atın. Aynı mendili tekrar kullanmayın ve ortalıkta tutmayın. Bu mendiller adeta mikrop yuvasıdır ve hastalığın yayılmasına neden olur.
- Yatmadan önce limon suyuna bal katarak vermeniz boğaz ağrısını hafifletip, solumun yolunu rahatlatır.
- Bol bol ıhlamur limon ve bal karışımı verin.
- Evde sigara içmediğiniz gibi başkasının da sigara içmesine izin vermeyin.
- Burnun açık tutulması ve burna yerleşen virüsleri azaltmak açısından serum fizyolojik tedavisi oldukça önemlidir. Piyasada damlılıklar içerisinde veya serum şişesinde satılan formları vardır. Günde üç-dört kere damlalıkla burun pasajını iyice açacak şekilde, özellikle uyku ve beslenme öncesi uygulanması tavsiye edilir. Serum fizyolojik uygulamasından sonra küçük bebeklerde plastik burun temizleyicilerle, büyük çocuklarda hınkırma ile burnun temizlenmesi de faydalı olur. Burnu çok fazla tıkanıksa doktorunuza danışarak bir burun damlası kullanın. Burun damlalarının 3 günden fazla kullanılmasının sakıncalı olduğunu unutmayın.
- Çocuğunuz sık sık grip oluyor ve akciğerlerin etkilenmesi söz konusuysa, doktorunuza danışarak grip aşısı yaptırın.
- Evde hijyene ve kendi hijyeninize özen gösterin.
- Evinizi ve çocuğunuzun odasını havalandırın. Ve uygun sıcaklıkta olmasına özen gösterin.


NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIM?

Konu çocuk olunca akan sular durur. Hele bir de hastalanmışsa... Bu nedenle anne ve babalar hangi durumlarda doktora gitmeleri gerektiğini merak ederler. Aşşağıdaki belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızda fayda var.
- Belirtiler uzun süre geçmesine rağmen düzelmiyorsa (burun akıntısı on günden uzun sürmüş, koyu ve sarı bir renk almışsa)
- 3 günden fazla yüksek ateş devam ediyorsa,
- Solunum sıkıntısı başlamışsa,
- Çocuğun bilinç durumunda değişiklikler görülüyorsa,
- Grip belirtilieri düzeldikten sonra tekrar ateş ve öksürük başlamışsa,
- Çocuk yeterince sıvı alamıyorsa, dehidratasyon denilen vücutta sıvı kaybı bulguları başlamışsa (idrar yapımında azalma, ağladığında gözyaşı olmaması, ağızda kuruluk, uyuklama hali).


GRİP HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR?
Viral enfeksiyonlar, vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürre, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Gribin semptomlarının çok uzun sürmesi lazım. Ateşinin 4-5 günden fazla sürüp, öksürüğünün giderek artması halinde diğer hastalıklardan şüphelenilebiliyor.



ÇOCUKLAR GRİBİ KENDİ KENDİNE YENEBİLİYOR!
Doktorlar, grip tedavisinde çocuklara antibiyotik ve aspirin verilmesini önermiyor: Çocuklar gribi kendi kendine yenebilir. Aileler hemen antibiyotiğe sarılmasın. Çünkü gereksiz antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar! Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında özellikle ülkemizde başvurulan ve başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok fiziksel zararı olan antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Grip sürecinde başka bir bakteriyel enfeksiyon yaşanmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımı toplumdaki antibiyotik direncini arttırarak birçok hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olabilir. Bazı durumlarda gripli hastalarda sonradan ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bu durumlarda antibiyotikler ancak doktor tavsiyesiyle kullanılabilir.


ÇOCUKLARDA GRİP AŞISI İLE İLGİLİ SORULARIN CEVAPLARI
Çocuklara grip aşısı yapılabilir mi?: Grip aşısı sanılanın aksine gribe karşı son derece koruyucudur ve zararı yoktur. Gripten korunmanın en etkin yolu aşılanmadır. 6 aylıktan büyük ve yumurta alerjisi olmayan çocuklara yapılabilir.
Aşı ne zaman yapılmalı?: Aşı için en iyi zaman Ekim ve Kasım aylarıdır.
Aşı gribe neden olur mu?: Aşı, gribe neden olmaz fakat aşıdan sonra birkaç gün hafif ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı hissedilebilir.
Grip aşısının yan etkileri var mıdır?: Grip aşısı, olanların yüzde 1’den azında ateş, kas ağrısı ve halsizlik görülür. Bu yan etkiler daha önce aşılanmamış ve grip enfeksiyonu geçirmemiş olanlarda daha fazladır. Grip aşısı inaktif bir aşıdır, hastalığa yol açmaz.


BEBEKLER VE KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN AŞI UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabilir. Daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara birer ay ara ile 2 doz önerilmektedir. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. 9 yaşını doldurmamış çocuk ilk kez aşılanacaksa 1 ay arayla 2 doz aşı gerekli olacaktır. Tekrar dozu yapılmazsa yeterli koruma sağlanamayabilir. 6 ay-3 yaş arası çocuklarda ilk kez yapılıyorsa; bir ay ara ile 2 yarım doz uygulanır. Daha önce grip aşısı ile aşılanmış çocuklarda 1 yarım doz yapılır. 3-9 yaş arası çocuklarda ilk kez yapılıyorsa, bir ay ara ile 2 tam doz uygulanır. Daha önce girip aşısı ile aşılanmış çocuklarda;1 tam doz yapılır. 10 yaş üstü erişkin ve çocuklara ise her yıl tek doz uygulanmaktadır.

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.