Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZİN BAĞIŞIKLIK SİSİTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

BEBEĞİNİZİN BAĞIŞIKLIK SİSİTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

Doğru korunma yöntemlerini uygulayan ve önlem alan aileler, çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyabilirler. Nasıl mı?..


Biz ebeveynler, çocuğumuzun hastalanmasını elbette ki istemeyiz. Ama soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlar yavrumuzun ileride karşılaşabileceği olası hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren rahatsızlıklardır. Her an her yerde korumaya çalışsak da mutlaka karşılaşacağı ve hatta güçlü bir bağışıklık sistemi için karşılaşması gereken virüsler vardır. Peki yavrunuzun bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemleri biliyor musunuz? İşte, bebeğinizi nasıl “daha güçlü, daha sağlıklı” bir çocuk haline getireceğinizin püf noktaları...

EMZİRİN
Yetişkinlerin vücudu çocuklara göre çok daha hızlı antikor üretir. Bebeğiniz henüz antikor üretimi konusunda yeterli olmayabilir. Bu durumda emzirmeniz, antikor geçişini de sağlayacaktır. Doğal bir koruma yöntemi olan emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir.Bu yüzden uzmanlar en az 6 ay bebeğinizi anne sütü ile beslemenizin çok önemli olduğunu söylüyor. 6 ay sonrasında da, ek gıdalara geçişle birlikte, bebeğiniz 2 yaşına gelinceye kadar emzirmeye devam edebilirsiniz.

C VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAPIN
Vitamin C bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli ve etkili bir yoldur. Zararlı bakterileri yok eden beyaz kan hücrelerinin üretimi için de C vitamini gereklidir. Bütün meyve ve sebzeler C vitamini açısından zengindir. Bu yüzden çocuğunuzun yeteri kadar meyve ve sebze tüketip tüketmediğine mutlaka dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi sütten kestiğiniz andan itibaren her gün çocuk doktorunuzun önerdiği bir şekilde bebekler için özel olarak üretilen C vitami destekleri de kullanabilirsiniz.

KALİTELİ UYKU UYUMASINI SAĞLAYIN
Eğer bebeğiniz yeteri kadar kaliteli uyku uyuyamıyorsa, bu onun bağışıklık sistemini etkileyecektir. Genellikle 3 ayın altındaki bebekler bir yetişkine oranla yaklaşık 2 kat daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. 6. aya kadar bebeklerin yaklaşık olarak 12 saatlik uyku uyuması gerekir, günde 2 ya da 3 kere kısa uykulara da ihtiyacı vardır. Uzmanlara göre, bebeğiniz uyurken oda ısısının çok sıcak ya da onun üşüyeceği kadar soğuk bir ısı olmaması gerekiyor. Çünkü yanlış bir oda ısısı onu uyanık tutacak ve uyumasını engelleyecektir. Bebeğinizin odası 17 ila 21 derece arasında olmalıdır. Bebeğiniz fazla uyuyorsa da hemen endişelenmeyin. Küçük bebekler geceleri uyanıkken gündüz uyumaya daha eğilimli olabilirler. Önemli olan onun sakin ve dinlendiği bir zaman geçirmesidir.

BROKOLİ VE SARIMSAĞI İHMAL ETMEYİN
Bir araştırmaya göre, sarımsakta aktif olarak bulunan alicin maddesi soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici bir çözüm olabiliyor. Yine dozunu uzmanınıza danışarak bebeğinizin öğünlerinde kullanabilirsiniz. Brokoli ise aynı anda iki özellik birden gösterir. Birincisi bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ikincisi ise antibiyotik özelliğe sahip olmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı daha güçlü demektir.

MİNERALLERİ UNUTMAYIN
Demir, kırmızı kan hücrelerinin alımı için önemlidir. Bu hücreler oksijeni ve diğer besinleri vücut etrafında dolaştırır. Uzmanlara göre bebeğiniz 6 aylık olduğunda doğuştan vücudunda depoladığı demir artık kullanılmıştır. Bu yüzden onun beslenmesine demiri de eklemelisiniz.

Şunu unutmamalısınız ki mineraller en iyi et tarafından emilir. Bu yüzden bebeğinize her gün bir porsiyon et vermeye başlayabilirsiniz. Birkaç ay sonra vücudundaki demir seviyesi artacaktır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, bezelye gibi besinler de oldukça yüksek oranda demir içerir. Bebeğinizin beyaz kan hücrelerinin gelişiminde, enfeksiyonlarla savaşabilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çinkoya da ihtiyacı vardır. Doktorunuzun önerdiği bir şekilde bebeğiniz destek olarak da kullanabilir. Çinko; anne sütünde, ekmek, yağsız et ve balıkta da bulunuyor.

TEMİZ HAVA ALDIRIN
Serin havalarda içgüdüsel olarak bebeğinizi dışarıya çıkarmak istemeyebilirsiniz. Ancak onu dışarıya çıkarmanız yararına olacaktır. Temiz havanın ve egzersizin etkileri küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemi temiz hava sayesinde daha da güçlenecektir. Uzmanlar keyfi yerinde olan ve çevreyi görerek uyarılan bebeklerin diğer bebeklere oranla hem daha az enfeksiyon kaptıklarını hem de bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu söylüyor. Bu onun rahat bir uyku geçirmesini de sağlar.

ANAOKULU’NA GİTMESİNDE SAKINCA YOK!
Yapılan bir araştırmaya göre, 2 yaş civarında anaokuluna giden çocuklar evde kalanlara oranla 2 kat daha fazla soğuk algınlığına yakalanıyorlar. Ancak ilkokul çağına geldiklerinde “hastalıklar” artık daha büyük bir problem olmaya başlar. İşte tam da bu çağlarda anaokuluna gitmiş çocuklar, gitmemiş arkadaşlarına kıyasla daha az soğuk algınlığına kapılırlar. Bunun nedeni; erken yaşlarda farklı grip virüslerine maruz kalmaları onların gelecek yaşamlarında aynı virüslere karşı bir çeşit koruma geliştirmelerini sağlamasıdır.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.