Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EMZİREN ANNENİN KABUSU: MEME BAŞI ÇATLAKLARI

EMZİREN ANNENİN KABUSU: MEME BAŞI ÇATLAKLARI

Emziren birçok annenin yüzyüze geldiği emzirme problemlerinin başında meme başı çatlakları geliyor. Bu rahatsızlığın da tedavisi mevcut ama esas önemli olan meme başı çatlaklarını daha oluşmadan engellemek. Bebeğinizi güle güle emzirin diye koruyucu ve tedavi edici birçok öneriyi sizin için araştırdık.


Meme başı çatlakları gebelik sürecinde ve emzirme döneminde annelerin kabusu haline geliyor. Çoğu emziren anne sırf bu nedenle bebeğini emzirmekten bile vazgeçebiliyor. Oysa bu birçok annenin ortak ve dermanı olan bir derdi. Üstelik alınacak bazı önlemlerle bu rahatsızlığı hiç geçirmemeniz de mümkün.

İlk emzirmeye başladığınız dönemde az miktarda acı hissetmeyi doğal karşılamalısınız. Bebeğinizi doğru emzirdiğiniz sürece meme başı çatlakları, veziküller (içi sıvı dolu "baloncuklar”) ve meme başında kanama gibi durumların olmaması gerekir. Bu sorunlarla karşılaşıyorsanız, muhtemelen bebeğinizi yanlış teknikle emziriyorsunuz.

HAMİLELİK VE LOĞUSALIKTA ALINACAK ÖNLEMLER
Gebelikte meme başı çatlak ve yarıklarının oluşmaması için alınacak bazı önlemler şöyle sıralanabilir:

Hamilelikte vücut süt üretimine hazırlanmaya başlar. Gebelikte meme dokusu büyüdükçe memeye gerekli desteği sağlayan ve sıkmayan sütyen kullanılması uygundur. Gebeliğin sekizinci ayından itibaren meme ucu ve çevresine gerekli bakımı sağlamak için bitkisel içerikli pomatlar da önerilir.

Meme başı çatlakları genellikle emzirme ile birlikte baş gösterir. Bunun temel nedenleri; yanlış emzirme tekniği uygulamak, gerekli hijyeni sağlayamamak, yanlış sütyen kullanımı ve bazı enfeksiyonlar geçirmiş olmak (meme başı mantarı gibi)...

Lohusalık döneminde meme başı çatlaklarını önlemek için ise şu önlemeleri alabilirsiniz:
Her şeyden önce doğru emzirme tekniğini bilmek gerekir. Emzirme tekniği düzeltilmeli, emzirmeler kısa süreli, ancak sık aralarla olmalı, farklı pozisyonlarda emzirilmeli, bebek çok acıkmadan emzirilmeli, bebeğe biberon ya da yalancı meme verilmemeli, ek besin verilecekse biberon yerine bardak kullanılmalı, meme başı kuru tutulmalı, sütyenin pamuklu kumaştan olmasına dikkat edilmeli, her emzirmeden sonra az miktarda süt sıkılarak meme başına sürülmeli, kendi kendine kuruması beklenmelidir.

EMZİRİRKEN BUNLARA DİKKAT!
- Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda, düz bir hat üzerinde olmalı.
- Bebeğin burnu meme başının hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı.
- Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalı.
- Anne işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalı ve meme ucu ile bebeğin dudaklarına dokunmalı.
- Bebek ağzını genişçe açtığında bebeğin alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabucak memeye yaklaştırılmalı.
- Bebek ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki areolayı da kavramalı, alt dudak dışa kıvrık olmalı, çenesi memeye dayanmalıdır.
- Beslenme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalı (günde 8-12 kez). İlk emzirmelerde sütün hemen gelmemesi endişelenecek bir durum olmamalı, bebeğe başka besin verilmemeli!
- Her öğünde bebeğin bir memeyi tamamen boşaltması sağlanmalı, yağdan zengin “son süt” tokluk hissine neden olacak bebeğin kendiliğinden ayrılmasına neden olacaktır.
- Diğer öğünde bebeğin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlanmalıdır.


EĞER MEMENİZDE ÇATLAK VARSA...
Meme ucu çatlağı sırasında emzirmeye nasıl devam edebileceğiniz mi düşünüyorsunuz? Hem tedavi etmek hem de emzirmek aynı anda olabiliyor. Meme ucunuzda çatklak varsa öncelikle çatlak meme uçlarına bitkisel yağ ya da lanolin içeren krem sürülmesi gerekir. Bu kremler hasarlı bölge üzerinde kapanmayı sağlayan bir bariyer oluşturur. Bu bariyer ciltte bulunan nemin buharlaşmasını önler ve çatlak yerinin onarması sağlanır. Nemli iyileştirme yoluyla, derinin kuruması önlenir ve kabuk oluşumu görülmez. Her emzirmeden sonra meme ucu ve çevresine yumuşatılarak sürülür. Çatlak tedavisinde göğüslerin sadece ılık suyla temizlenmesi, plastik tabanlı göğüs ucu pedlerinin kullanılmaması, emzirme sonunda meme başlarını birkaç damla süt ile ıslatıp açık havada kurutulması önerilir. Meme başı çatlakları ortalama bir haftada iyileşir, daha geç iyileşen kronik meme başı çatlak ve ağrılarının genel nedeni mantar enfeksiyonudur. Sıklıkla bebekte ağızda kan ve pamukçuk da vardır ve tedavi edilmelidir.

 

ÖNEMLİ UYARILAR
- Meme uçlarının bakımında asla alkol ve sabun gibi tahriş edici maddeler kullanmayın.
- Eğer ağrınız çok şiddetliyse doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirisniz. Ancak bunun için bu ilaçları ağrının başlamasını beklemek yerine ağrı ortaya çıkmadan, yani takriben emzirmeden yarım saat önce kullanmalısınız.
- Meme başının iyişleşmesi sürecinde meme ucu kullanarak bebeğinizi emzirebilirsiniz.
- Meme uçlarınız çatlamışsa ve/veya kanıyorsa doktorunuzun önerdiği lanolin içerikli pomaddan az miktarda sürün. Saf lanolin kullanıyorsanız, bebeği emzirirken ilacı silmek zorunda değilsiniz (prospektüsünü okumalısınız).
- Tüm önlemlere rağmen emziremiyorsanız suçluluk duymayın. Yalnız değilsiniz.


 

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.