Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SIK ADET GÖRMENİN SEBEPLERİ NELERDİR?

SIK ADET GÖRMENİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Tıpta yer alan polimenore, yani sık adet görme sebepleri ile ilgili Dr. Cem Cengiz ile birlikteyiz.


Regl yani adet döngüsünün kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum genetik kodların sebep olmasıyla birlikte altta yatan herhangi bir sorunun habercisi de olabilir.

Normal süreçte adet kanmasının 1 ila 8 arasında olması gayet normaldir. Ancak 3-5 gün aralığında olması ve normalden daha uzun ya da daha kısa olması adet döneminizde değişiklik yaşadığınıza işaret eder. Ergenlik döneminden bu yana eğer bu şekilde yaşıyorsanız, genetik kodlardan kaynaklı olabilir. Fakat sonradan bu döngünüz değiştiyse mutlaka kadın doğum uzmanları ile görüşmelisiniz.

Sık Adet Görme Ne Demek?
Adet kanaması, yoğunluğu ve süresi kadından kadına farklılık göstermektedir. Normal bir kadının adet dönemindeki yaşadığı kan kaybı 30ml olmalıdır. Adet döngüsünü hafif ya da ağır yaşıyorsanız ve döngüleriniz kısa ise, bu durumun sizde normal olup olmadığını sorgulamanız gerekir.

Sağlık sorunlarına vücudumuz biz istemeden tepki vermektedir. Normal bir adet döngüsü 21 ve 35 gün aralığında görülmektedir. Eğer adet döngünüz 21 günden kısa ise ve bunun yanında daha başka belirtiler de yer alıyorsa mutlaka bir doktora başvurmanız önerilir.

Sık Adet Görme Nedenleri
Kısa ve sık adet görmenin bazı kadınlarda sağlık sorunlarının göstergesi olmaktadır. Doğurganlık ya da başka nedenlerin habercisi ise mutlaka tedavi edilmelidir.

Sık adet görmeye neden olan faktörleri şu şekilde sıralamak mümkün:
Stres ve Kaygı Bozukluğu Döngünüzü Bozar!
Stres vücudumuzun dengesini ele geçiren bir virüs gibidir. Kadınların adet döngüsünün en belirgin belirtisi de strestir. Stres ile baş etmek için, rahatlatma teknikleri uygulayabilir ve adet döngünüzü normale döndürebilirsiniz. Eğer stres ile tek başınıza mücadele edemiyorsanız bir uzman ile görüşerek ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara Dikkat!
Bel soğukluğu ve klamidya adı verilen enfeksiyonlar adet döngünüzün düzensiz olmasına yol açabilir. Bel soğukluğunda vajinal bölgede kaşıntı, idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı görülmektedir. Klamidya enfeksiyonunda ise, karın ağrısı ve vajinal akıntı görülmektedir. Bu sorunlardan kurtulmak için, antibiyotik tedavisine başlanması gerekir.

Menopoz Dönemine Dikkat Etmelisiniz!
Menopoz artık adet döngünüzün bitmesi anlamına gelir. 40’lı yaşların sonu ve 50’li yaşların başındaysanız menopoza giriyor olabilirsiniz. Hormonal değişimler ile birlikte menopoza girip girmediğinizi depresyon, ruh hali değişimleri, çok sıcak olduğunuzu hissetmeniz menopoz dönemine girdiğinizi gösterir.

Ergenlik Çağındaki Kişilere Dikkat!
Erğenlik çağındaki bir kişinin aydan aya hormonal dengesi farklılık göstermektedir. Hormonal dengenin düzene oturması için aradan birkaç yılın geçmesi gerekir. Bir süre adet döngüsünün farklı olması gayet doğaldır.

Aşırı Egzersizde Adet Döngüsüne Dikkat Edin!
Yediğinizde fazla kalori yapmak için fazla egzersiz yapmanız adet döngünüzün düzenini bozabilir. Vücudunuz işlevini yerine getirirken üreme hormonlarının dengesiz çalışmasına sebep olabilirisiniz.

Yeme Bozukluğu Adet Döngünüzü Bozar!
Kalori kısıtlaması veya aşırı yemek yeme gibi durumlar vücudunuzun normal dengesini bozmaktadır. Hormon seviyelerini etkileyerek adet döngünüzün düzensiz olmasına sebep olur.

Hormonlu Doğum Kontrol Yöntemleri
Yumurtlamanın ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğine yön veren hormonlu doğum kontrol yöntemleri adet döngünüzde farklılık yaşayabilirsiniz. Hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanımın hemen ardından birkaç ay içinde adet döngünüzün düzenini bozmaktadır.

Kullandığınız İlaçların Yan Etkisi Olabilir!
Triod hastalıklarında kullanılan ilaçlar, epilepsi ve inflamasyon ilaçları vücudun hormon seviyelerini değiştirmektedir.

Gebelik
Gebelik döneminde bazı lekelenmeler yaşanmaktadır. Bu durumu kadınlar adet kanaması olarak düşünmektedir. Döllenme gerçekleşirken, yumurtanın rahme tutunması sırasında yerleşme kanamasıdır. Adet dönemi ile ilgisi yoktur.

Düşük
Hamile olduğunuzu bilmeden gerçekleştiği için bu durumu fark etmiyor olabilirsiniz. Bir ay içinde iki kez adet gördüyseniz muhtemelen düşük yapmış olabilirsiniz. Düşükte görülen diğer durumlar ise, kanama veya lekelenme, vajinadan sıvı veya dokunun gelmesi ve karın ağrısı şikayetleri de yer almaktadır.

Sık Adet Görmenin Tedavi Yöntemleri
Sık adet görme ve diğer sorunlarınız var ise, farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Sık adet görme sorunu tedavi edildiğinde adet döngünüz normale dönmektedir.

Doğru tedavi yöntemi için, altta yatan diğer bir hastalık var ise bunların tespit edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra, adet görüyor ve hamilelik planlaması düşünmüyorsanız, adet döngülerinizin düzelmesi için doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz.

Kaynak: http://drcemcengiz.com/sik-adet-gormenin-sebepleri-nelerdir/

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.