Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAFIZANIZI EGZERSİZLE KORUYUN

HAFIZANIZI EGZERSİZLE KORUYUN

Yaşlanmayla ortaya çıkan unutkanlık problemi gerek iş yaşamında gerek sosyal yaşamda çeşitli aksaklıklara neden oluyor. Uz. Dr. Abdullah Özkardeş hafıza kaybını önlemek ve beyni genç tutmak için egzersizin önemini anlatıyor.


Ortalama yaşam süresinin giderek artması yaşlı nüfusun giderek çoğalmasını, bu da yaşla birlikte ortaya çıkan hastalıkların artmasını beraberinde getiriyor. Alzheimer başta olmak üzere ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan unutkanlık da sık rastlanılan bir sağlık problemi haline geliyor. Unutkanlıkla başa çıkabilmek için yapılan araştırmalar ise fiziksel aktivitenin olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.

FİZİKSEL AKTİVİTE HAFIZA KAYBINA KARŞI DİRENCİ ARTTIRIYOR
Depresyon ve anksiyeteye iyi geldiği, ayrıca hayat kalitesini de yükselttiği bilinen fiziksel aktivite, yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kaybına karşı da direnci artırıyor. Araştırmalar, egzersiz yapan insanların, yapmayanlara göre hafıza testlerinde daha iyi olduklarını gösteriyor.

Egzersizin beyinsel faaliyetlere etkisi üzerine yapılan son çalışmalara göre egzersiz, hipokampus içerisinde beynin “dentat girus” denilen bölgesini hedef alıyor. Pek çok erişkinde 30 yaş civarında başlayan, yaşla ilgili normal hafıza kaybından sorumlu bölge burası. Yaşayan bir beyin içerisinde sinir hücrelerinin büyümesi (nörogenesis) şimdiye kadar gösterilememiş bir bulguyken; Colombia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde geliştirilmiş MR teknikleri kullanılarak, egzersizi takiben “dentat girus” bölgesi içinde sinir hücrelerinin büyüdüğü ortaya konmuş durumda. Ve bu bulgu ilk gözlem olması nedeni ile çok önemli. Yine aynı kurumda yapılan daha önceki çalışmalarda, normal yaşla ilgili hafıza azalmasında hipokampusun dentat girus bölgesinin sorumluluğu belirlenmişti. Egzersiz de yeni nöronların oluştuğu bu beyin alanını düzenliyor.

HER GÜN 1 SAAT AEROBİK
60 dakikaya kadar artırılabilen yarı eforlu aerobik egzersizlerin faydalı olduğunu söyleyen araştırmacılar, bundan sonraki adımın hangi egzersiz rejiminin hafıza kaybını daha iyi düzelttiğini bulmak olduğunu söylüyorlar. Bununla birlikte uzamış aşırı egzersizlerin su kaybına neden olması ile hafıza kaybına negatif etkisi olabileceği göz önünde bulundurulması gerekiyor. Fiziksel aktivite türünün, hastanın olanaklarına ve tercihine göre farklılaşabileceği de (yürüme, yoga, yüzme vb.) unutulmamalı.

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.