Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Zehra Akören, çoğu kişinin zayıflamayla ilgili saplantılı bir hal aldığını vurgulayarak, sağlıklı zayıflama yerine sağlıklı beslenme konusuna geçildiğinde bu kişilerin rahatlayacağını söylüyor.
Akören, kilolara bir problem gibi bakmak ve kaygılanmak yerine, sağlıklı çözüme odaklanmak gerektiğinin altını çizerek “Sağlıklı beslenme farkında olmadan yapılan bir eylem olmalı, bu bilinç kazanılmalıdır. Bu bilinci kazanmak anne karnından başlar” diyor.
Akören, hızlı zayıflama reçetelerinin tamamen “hayal satmak” olduğunu vurgulayarak sağlıklı beslenmede “zihin”in çok önemli rolü olduğunun altını çiziyor. “Beslenme sadece mideyle ilgili bir durum değildir. İnsan yaşam tarzını ve beslenme düzenini rayına oturttuğu zaman zaten kendiliğinden kilo verecektir. Bunun için özel bir çaba sarf etmeye, kronik diyetlere girilmesine hiç gerek yoktur. Bize gelen çoğu kişi tamamen panik halde geliyor. Önce onlara sakinleşmeleri gerektiğini söylüyorum. Çünkü yemek yerken zihnin sadece yemeğe odaklanması gerekir. Başka şeylerle meşgul olması bilinçsizce çok yemesine neden olur. Sağlıklı beslenmenin ağız ile mide arasında değil, ağız ile zihin arasında olduğunu bilirsek zaten bir sorun kalmaz.”
UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ
Diyetisyen Zehra Akören sağlıklı şekilde kilo vermek isteyenlere de şu önerilerde bulundu: “Öncelikle uyku saatimize dikkat edeceğiz. Çünkü vücudumuzdan salgılanan enzimlerin sağlıklı çalışması için uyku çok önemli. İkinci faktör boşaltım. Vücudumuz 37 derecede çalışan bir soba gibidir. Önce sobanın altını temizlersiniz iyi yansın diye. Biz de sabah kalkınca boşaltım yaparsak vücut sistemimizi temizleriz. Üçüncü olarak da günde 6 ya da 8 öğün beslenmeye özen göstereceğiz ve su içeceğiz. Soba örneğinde olduğu gibi sobaya sık sık kaliteli odun atarsanız soba iyi yanar. Yaş ağaç atarsanız soba iyi yanmaz. Yani az az, sık sık metabolizmayı sürekli uyararak yemek yenirse, bol su içilirse, uyku kalitesi ve süresine dikkat edilirse sağlıklı zayıflama olur. Ayrıca 8.30’a kadar kahvaltının mutlaka yapılmış gerekir. Kahvaltı bittikten sonra alınan yiyeceklerin sindirimi yenilen besinin çeşidine göre 2 ile 4 saat arasında değişir. Yani ortalama 3 saat sonra sobaya tekrar bir odun atılmalı. Saat 10 gibi bir ara öğün, sonra 12-13 gibi öğle yemeği, öğleden sonra 3-5 gibi de ara öğün yenmelidir. Akşam yemeğinin ise 19.30 ‘a kadar yenmesi lazım. Çünkü akşam saatlerinde artık metabolizma kendisini uykuya hazırlıyor. Eğer o saatlerde yani geç saatlerde yemek yiyecek olursanız onu vücudunuza yağ olarak depolarsınız.”
|