Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ATEŞİNİZİN NEDENİ H3N2 OLABİLİR!

ATEŞİNİZİN NEDENİ H3N2 OLABİLİR!

Havaların soğumasıyla birlikte görülen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar bu yıl her zamankinden daha fazla kişiyi etkisi altına aldı. Çevremizdeki birçok kişinin yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı rahatsızlıklarının nedeni H3N2 virüsü olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Soley, virüsün belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.


Çevremizdeki birçok kişiyi etkisi altında alan H3N2 virüsü; kişilerin yaşam kalitesini azaltıyor, iş ve okul hayatını aksatmasına neden oluyor. Basit bir gribal enfeksiyondan farklı olan H3N2 virüsü, çok kolay bir şekilde yayılıyor ve tedavi için bilinçli bir yardım alınmaması halinde kısa sürede iyileşme sağlanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda görülen ve oldukça tehlikeli olduğu bilinen domuz gribinden daha ağır bir şekilde seyreden H3N2 virüsü,  sıklıkla alışveriş merkezi, okul, ofis, toplu taşıma aracı gibi kapalı mekanlarda bulaşıyor.

Boğaz ağrısı, şiddetli öksürük, vücut kırgınlığı, halsizlik ve kas eklem ağrısı gibi belirtileri olan rahatsızlık; yüksek ateş ile seyrediyor. Antibiyotik kullanımı H3N2 virüsünü genellikle tedavi etmiyor. Kişiler basit bir soğuk algınlığı geçirdiklerini düşünerek bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanıyorlar. Ancak bu şekilde hastalığın daha da ilerlemesine neden oluyorlar. Tedavi için doktor kontrolünde ilaç kullanımı ve istirahat esas alınmalıdır. Bu nedenle hasta olan kişi, mümkünse evden bir iki gün çıkmamalı,  bol sıvı almalı ve dinlenmelidir.

Özellikle sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, H3N2 virüsüne karşı risk altında. Bu kişilerin kendilerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.

ÇEVRENİZDEKİLERİ KORUYUN!
Hava yoluyla ve oldukça kolay bir şekilde bulaşan H3N2 virüsüne karşı çevremizdekileri de korumak önemlidir. Bu nedenle grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir. Aynı zamanda grip olanların maske takması (cerrahi maske, standart maske) diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır.

ÖNLEM ALIN:
•    Sık sık ellerinizi sabunlu suyla yıkayın.
•    Ellerinizi ağız ve burun çevrenize götürmemeye özen gösterin.
•    Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durun.
•    Günlük hayatta sık sık kullandığınız cep telefonu, klavye, kumanda gibi cihazları dezenfekte edin.
•    Kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamaya çalışın.
•    Havaya göre giyinin. Çok ince ya da terleyecek kadar çok kalın giyinmeyin.
•    Atkı ve bere ile mutlaka ağzınızı ve başınızı koruyun.
•    Portakal, mandalina gibi C vitamini içeren gıdaları sık sık tüketin.
•    Bol bol su için.
•    Grip aşısı olun. (Özellikle de kronik akciğer hastalığı, yaşlı, immün sistem yetmezliği olanlar.)
•    İstirahat edin.
•    Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
•    Uyku düzeninize dikkat edin.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.