Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN “MASTİT” OLMAYIN!

BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN “MASTİT”  OLMAYIN!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Demirağ, memede enfeksiyon anlamına gelen “mastit”in uygun şekilde tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte konuyla ilgili sorular ve Demirağ’ın cvevapları.


- Mastit nedir?
Meme dokusunun ciltle birlikte oluşturduğu enfeksiyona mastit denir.

- Mastitin görülme sıklığı nasıldır?
Meme apsesi en fazla 30 ile 50 yaş arasında çok sık görülüyor. Özellikle, meme enfeksiyonlarına süt veren veya süt vermeyi yeni kesmiş kadınlarda sık rastlanır. Bu enfeksiyonlara genellikle çatlak bir meme başından içeri sızan bakteriler neden olur. Meme hastaları içinde mastit şikayeti olanların oranı yüzde 2–5 arasındadır. Yani sık karşılaştığımız bir konudur. Mastit, genellikle hijyenle ilgili olduğundan sosyoekonomik düzey yükseldikçe görülme oranı azalır.

HORMON DEĞİŞİKLİĞİ VE SİGARA RİSKLİ
- Mastitin risk faktörleri nelerdir?

Mastitin oluşmasında birtakım faktörler vardır. Bunlardan en önemlisi memenin içindeki süt kanallarındaki genişlemedir. Tıp dilinde “duktal ektazi” dediğimiz bu genişleme sonucu kanallar tıkanır ve stafilokok gibi mikroorganizmalarla enfekte olarak meme apsesi meydana gelir.

Araştırmalara göre bir diğer faktör sigaradır. Sigara içenlerde mastitin görülme oranının daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Bir başka neden ise hormonal değişikliklerdir. Östrojen, progesteron, prolaktin gibi hormonların azalıp çoğalması mastite eğilimi artırmaktadır.

Özellikle emziren kadınlarda ise meme çatlaklarının oluşmasıyla içeri sızan bakteriler mastite neden olur.

Ayrıca bazı vitaminlerin de mastit oluşumuna etkisi olabileceği saptanmıştır.

- Neden oluşur?
Mastit apsenin yerleşimine göre iki şekilde meydana geliyor. Birincisi memenin başına yakın olan santral meme apsesidir, diğeri ise memenin dış kadranlarında oluşan periferal apsedir. Periferal olan apseler genellikle gebelikten sonra ortaya çıkar.

- Belirtileri nelerdir?
Mastitin her enfeksiyon gibi evreleri vardır. Kızarıklıkla başlar. Ağrı, o bölgede ateş, bazen yumru da olabilir.

- Tedavisi nasıldır?
Periferal apse erken evrede yakalanmışsa ve altında sıvı toplanmadıysa antibiyotik tedavisiyle ve beraberinde memeye ılık pansumanla ortalama 2 haftada geçer. Apse olduğunda anneye antibiyotik verilecekse anneye ve bebeğe zararı olmayan antibiyotiklerin verilmesi gerekir. Çünkü antibiyotik süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir. Kişideki apsenin durumuna göre apseyi dışarı boşaltıp tedaviyi yapıyoruz. Diğer tür olan santral meme apsesi mastitte ise tanı gibi tedavi de farklıdır. Apseyi boşaltmak, antibiyotik tedavisi yaptıktan sonra bir de araştırma yapmak gerekiyor. Çünkü bu tip mastit tekrar edebiliyor. Ultrason araştırması ile genişleyen kanal varsa o kanalı çıkartıp tekrarlamasını önlemek mümkün olabiliyor.

- Mastitin oluşmaması için neler yapılmalıdır?
* Bebeğini emziren anneler her emzirmeden sonra memesini beyaz sabunla iyice silmeli ve durulamalıdır.
* Renkli sabunlar kullanılmamalıdır.
* Memeyi tahriş eden kumaşlar giyilmemelidir.
* Memeyi rahatlatacak uygun sutyenler kullanılmalıdır.
 

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.