Meme kanseri, eskiden 40 yaşın üzerindeki kadınlarda sık görülürken artık 20'li ve 30'lu yaşlarda da rastlanılabilen bir hastalık haline geldi. En önemli risk faktörlerinden biri de kişinin ailesinde meme kanseri olması. Eğer kadının annesi, kız kardeşi, teyzesi ve teyze kızlarında meme kanseri varsa, hastalığa yakalanma riski artıyor. Baba tarafında kanser varsa da risk artıyor.
Öte yandan, “Benim ailemde kanser yok, bende de olmaz” diye düşünmek de yanlış. Ailesinde meme kanseri olmaması risk olmadığını göstermiyor; ama olması ciddi bir risk artışı. Ailenin birden fazla ferdinde meme kanseri varsa da risk artıyor. Ancak kişinin ailesinde kanser yoksa risk de ortadan kalkmıyor. Meme kanserli hastaların yüzde 5-10'unun ailesinde meme kanseri var, geri kalanın ailesinde yok.
MEME KANSERİ İLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ:
- Erken adet görmek (11 yaş altında görmek).
- Geç menopoza girmek (50 yaş üzerinde girmek).
- Doğum yapmamak.
- Geç doğum yapmak. 30 yaşından sonra doğum yapmak riski artırıyor.
- Hormonal ilaçlar kullanmak.
- Göğüs bölgesine genç-erişkin dönemde çok radyasyon alınması, çok akciğer filmi çekilmesi.
- Şişmanlık.
- Alkol kullanımı.
- Memesine çeşitli nedenlerle biyopsi yapılması ve parçanın patolojik incelemesinde meme kanseri risk artışını gösteren bulguların saptanması.
RİSK YOKSA DA, İLK MAMOGRAFİ 35'DE YAPILMALI! |
Memesinde kitle (yumru) saptanan kadınlarda ince ya da kalın iğne ile biyopsi yapılabilir. Ancak kitlenin tamamı direkt çıkarılmamalıdır, eğer direkt çıkarılacak ise bu ameliyathane şartlarında bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Ameliyat esnasında patolojik inceleme yapılıp gerekirse işleme devam edilebilir. Erken meme kanseri tanısı koyduran önemli bir bulgu da mamografide görülen kireçlenmelerdir. Bunların da aydınlatılması gerekir. Çeşitli yöntemlerle çıkarılıp tanısı konulabilir. İğne ya da radyoaktif madde ile bu kireçlenmelerin yerleri işaretlenerek çıkarılır. Bu kireçlenmeler grup oluşturuyorsa, şekilleri birbirine benzemiyorsa, sayıları 4-5 taneden fazla ise incelenmesi gerekir.
TÜMÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ AMELİYATI ETKİLER Mİ?
Meme kanserinin tedavisinde birincil tedavi cerrahi yöntemdir. Erken evre meme kanserlerinde (bir ve ikinci evrelerde) öncelikle cerrahi tedavi uygulanır. Ancak ilerlemiş kanserlerde ilk tedavinin cerrahi olmaması gerekir. Önce kemoterapi ile kitle küçültülüp, evresi düşürülmeli, ardından cerrahi yapılmalıdır. Hangi hastaya cerrahi, hangisine kemoterapi yapılacağına hekim karar vermelidir.
Kadınlara meme koruyucu cerrahi yapmayı çok önemsiyoruz. Ancak her kadında bu mümkün olmuyor. Memenin alınıp alınmama kararını etkileyen faktörler memenin büyüklüğü, tümörün çapı ve tümörün memede çok odaklı olup olmamasıdır. Büyük memede tümör büyük olduğu halde meme korunabilirken, küçük memede daha küçük bir tümör memenin alınmasını gerektirebilir. Koruyucu meme cerrahisinde tümör onkolojik prensiplere uygun olarak çıkarılmalıdır ve bu işlemden sonra memenin estetik görünümü de iyi olmalıdır. Erken evredeki bir meme kanseri, memenin içinde birden fazla odakta olduğunda koruyucu meme cerrahisi ile tedavi edilemez. Bu durumda da “mastektomi” denilen memenin tümünün alınması işlemi yapılmalıdır. Bu tür hastalar isterlerse, aynı seansta protez konularak meme rekonstrüksiyonu yapılabilir.
SİLİKON KULLANIMI MEME KANSERİ TEŞHİSİNİ ZORLAŞTIRIR MI? |
Sentinel lenf biyopsisi yönteminde ameliyattan belirli bir süre önce hastaya radyoaktif bir madde ve ameliyattan hemen önce özel bir boya verilir. Gama dedektör ve gama prob ile radyoaktif maddeyi tutan ve boyanmış lenf bezinin yerini belirleyerek bu beze çıkartılır. Ameliyathanede patoloji doktorları ön inceleme ile bu ilk (bekçi) lenf bezinde kanser hücresi olup olmadığını belirliyor. Eğer kanserli hücreye rastlanmazsa, koltukaltındaki lenf bezleri alınmıyor. Bunun aksi söz konusu ise, yani sentinel lenf bezinde kanser hücresi varsa koltukaltındaki lenf bezlerinin tamamı çıkarılıyor. Lenf bezlerinin tamamının çıkarılmaması meme kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastalarda diğer kazançlarının yanı sıra kolda şişmenin ömür boyu önlenmesini sağlıyor.
|