İnorganik kök boyaların iğne yardımıyla epidermis'e (üst deri) zekredilmesi ve renk oluşmasını sağlaması olan kalıcı makyaj tekniği; özellikle dudak, göz çevresi ve kaşlara uygulanıyor.
Özellikle iş yaşamında makyajın önemi büyük. Her sabah makyaja vakit ayırmak da kolay iş değil. Çoğu zaman uykunuzdan feragat etmeniz ve makyajınız için en az 15-20 dakika daha az uymuzanız gerekiyor. Hayatlarını kolaylaştırmak isteyen kadınlar da kalıcı makyajdan faydalanıyorlar. Dünyada yaklaşık 15 yıldır yapılan bu işlem, Türkiye'de 5 yıldır uygulanıyor.
BİR TÜR GEÇİCİ DÖVME
Kalıcı makyaj aslında geçici dövme olarak da tanımlanabilir. Kullanılan materyaller ve boyalar dövmeyle aynıdır. Ancak “mikro pigmentasyon”olarak adlandırılan kalıcı makyaj, dövmeden çok önemli bir farkla ayrılıyor. Dövme esnasında kullanılan kök boyalar kaslara kadar zikrediliyor, fakat mikro pigmentasyonda üst derinin alt tabakasında bu işlem son buluyor.
NASIL UYGULANIYOR?
Önce kişinin cilt analizi yapılıyor. Hangi renklerle daha uyumlu olabileceği araştırılıyor. Bu işlem, kişinin saç, göz ve cilt renklerinin baz alınmasından daha büyük önem taşıyor. Zira ciltte mavi, sarı, kırmızı gibi ana renkler mevcut. Kök boyalar bu renklere göre değişikliğe uğruyor. Bu aşamadan sonra anestezi ile mikro pigmentasyon yapılacak bölge uyuşturuluyor. Çoğunlukla kremlerle anestezi yapılıyor. Doğal pigmentlerle, inorganik maddelerden hazırlanmış pigment boyaları bir kapsülde karıştırılıyor ve istenilen renk elde ediliyor.
Daha sonra iğne yardımıyla, örneğin, dudak kontörü yapılacaksa dudağın çevresi küçük vuruşlarla boyanıyor. Boyanın epidermise zekredilmesi yaklaşık 3,5 saat sürüyor. İstenirse, dudak içi de doldurabiliyor. Tabii o zaman bu süre uzuyor. Birinci seans sonrasında ilk iki gün içinde kontürler kayboluyor. Sonra tekrar geri geliyor. Estetik olmayan tek aşama bu. Çünkü boyalar tekrar geri geldiğinde kontürün yapıldığı bölgelerde bir kabuklaşma meydana geliyor. Fakat bir hafta içinde bu kabuklaşma kayboluyor. Bir ay kadar bir süre sonra da ikinci kontür yapılıyor ve işlem bitiyor. Yeni yüzünüzün ömrü, eğer cildiniz yağlı değilse, beş yıl. Aşırı yağ salgılayan bir cilde sahipseniz, ömrü 2,5 yıla düşüyor.
Alerjik bir cilde sahip olanlara ve kemoterapi tedavisi görenlere kalıcı makyaj uygulanmıyor. Uygulamadan sonraki komplikasyonları en aza indirmek için solaryum ve güneş ışığından bir müddet uzak durmak, uygulama sırasında yapılan bölgeyi su ile temas ettirmemek büyük önem taşıyor.
“Peki ama pahalı mı?” diyorsanız hemen aydınlatalım; ödeyeceğiniz ücret, beş yıl boyunca makyaj malzemelerine vereceğiniz paradan daha az.
|