Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELER İÇİN İLK YARDIM

HAMİLELER İÇİN İLK YARDIM

Hamilelikte yaşanan kazalarda doğru ilk yardım uygulanmazsa anne ve-veya bebek kaybedilebiliyor! Hamileler, en çok ev kazalarına, düşmeye ve trafik kazalarına maruz kalıyor. Dr. Barış Mutluer, hamilelikte oluşabilecek olası kaza ve yaralanmalarda ilk yardımın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verdi.


HAMİLELİKTE KANAMALAR
Kanama gebeliğin ilk 8 haftası içinde gerçekleştiyse anne adayı olabildiğince rahat bir ortama götürülmeli. Hijyenik bağ kullandıktan sonra tıbbi müdahale için vakit kaybetmeden doğumu izleyen doktora ulaştırılmalı.

Hamileliğin ilk 8 haftası içindeki kanama şiddetliyse veya kanamanın ardından pıhtı görülürse durum daha ciddi olabilir. Anne adayı sırt üstü yatırıldıktan sonra bacakları açı yapacak şekilde havaya kaldırılmalı. Böyle bir durumda doktora gitmeye vakit olmayabilir, bu nedenle 112 Acil Servis’ten yardım istenmeli.

Hamileliğin 23. haftası içinde görülebilen kanamaların bir başka sebebi de düşüktür. Böyle bir durumda belirtinin şiddetine göre ya doktora ya da sağlık kurumuna gidilmelidir. Bazı durumlarda kanda plasenta ve cenin parçaları bulunmaktadır. Bu tip belirtilerde mutlaka en yakın hastaneye gidilmeli ve rahimdeki tüm parçaların çıktığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde vücut, kalanları atmak için aşırı kanama durumu yaratacaktır.

Hamileliğin sonunda kanama: Hamileliğin 23. haftasından sonra yaşanabilecek ağrılı ya da ağrısız her tür kanama durumunda hemen doktora gidilmelidir. Zira bebeğin yaşamını tehdit eden bir durum söz konusu olabilir.

Hamilelik süresince kanama olması durumunda yapılacaklar ise şöyle:
Hamileliğin başındaysa;
• Hamilenin mümkün olduğunca rahat olmasını sağlayın.
• Mutlaka aynı gün içinde doktora götürün.
• Hamileyi düz yatırın ve bacaklarını yükseğe yerleştirmesini sağlayın.
• Baygınlık durumunda, soluk alışını ve nabzını 2-3 dakikada bir gözlemleyin.
• Acil yardım çağırın.

Hamileliğin 23. haftasından sonra;
• Hamileyi sol yanına yatırın,
• Solunum ve dolaşımını (nabız sayarak) dikkatle takip edin,
• Acil yardım çağırın.

KAZA VE YARALANMALAR
Hamilelilerin ortalama yüzde 10’unda farklı nedenlerle küçük veya büyük travma ve yaralanmalar oluşur. Anne adaylarının en fazla başına gelen travmalar otomobil kazaları, silahlı yaralanmalar, delici, kesici aletle yaralanmalar, emniyet kemerine bağlı yaralanmalar, denge kaybına bağlı düşme gibi kazalarla, saldırı ve dayak olarak sıralanabilir.

İster küçük, ister büyük bir kaza veya travma olsun, anne adayının hiçbir şikayeti olmasa bile mutlaka hemen doktora başvurulması gerekir.

BAYILMALAR
Gebelikte rahimin fazla büyümesine bağlı rahime giden kan miktarı artar ve bundan dolayı beyin gibi diğer organlara anlık olarak kan pompalanmasında bir güçlük oluşabilir, bu da baş dönmesi veya bayılma hissine neden olabilir.

Ayrıca büyüyen rahimin annenin kan damarları üzerine bası yapması da bu duruma sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için çok yavaş ve dikkatli ayağa kalkılmalıdır. Kan şekeri düşünce de baş dönmesi ve baygınlık hissi oluşabilir. Sık aralarla azar azar yemek yiyerek bu durum engellenebilir.

Ayrıca uzun süre susuz kalınmamalıdır. Eğer baş dönmesi, göz kararması, bayılma hissi duyuyorsanız beyninize giden kan dolaşımını arttırmak için hemen mümkünse bir yere uzanın ve bacaklarınızın altına yastık koyarak yüksekte tutun. Bu sırada başınız yerde düz şekilde olmalı, yastık konulmamalıdır. Sol tarafa doğru yatmak da rahimin damarlara basınç yapmasını azaltır ve sizi rahatlatır. Sırt üstü veya sağ tarafınıza doğru yatmak ise tersine rahmin yaptığı basıncı arttırabilir. Tam bir bayılma durumu olmuşsa acilen doktorunuza başvurmalısınız.

BEBEĞİN KALBİ MUTLAKA DİNLENMELİ
Travmayla karşılaşıldığında bebeğin kalp sesinin dinlenmesi en büyük kriterlerden biri. Bebeğin kalp atım sıklığının 150-160 olması lazım. Eğer 90’lar seviyesindeyse birtakım soru işaretleri olabilir. Ultrasonla bebeğin yapısına mutlaka bakılmalı, hareketleri incelenmeli, travma sonrası bebekte hareketsizlik hissediliyorsa, annede herhangi bir anormallik bulantı hissi, karında şiddetli bir ağrı hissediliyorsa bir de kanama eklendiyse, mutlaka jineokolog tarafından takip edilmesi gerekir.

 

EMNİYET KEMERİ NASIL TAKILMALI?
Göbeğin yani karnın tam üzerinden geçen emniyet kemeri, ani frenlerde karın bölgesinde basınç ve travma riskine neden olabilir. Emniyet kemeri karının alt bölgesinden ve omuzlardan göğüsün ortasından geçecek şekilde takılmalıdır.

 

KAZALARIN YOL AÇABİLECEĞİ RİSKLER
- Düşük.
- Erken doğum.
- Bebeğin ölümü, plasentanın erken ayrılması.
- Rahmin delici travmalarla yaralanması ve delinmesi.
- Ender vakalarda bebeğin yaralanması.
- Anneyle ilgili birçok organda yaralanma, dalak yaralanmasına bağlı karın içi kanama olabilir.


Bazı travma vakalarında bebeğin kanı annenin kan dolaşımına geçebilir. Hamilede kan uyuşmazlığı söz konusuysa anneye koruyucu iğne yapılır.

Bunun dışında gerekli görülen durumlarda tetanoz toksoidi ve aşısı yapılabilir.



HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.