Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EBEVEYNİN SİGARA İÇMESİ ÇOCUĞU NASIL ETKİLER?

EBEVEYNİN SİGARA İÇMESİ ÇOCUĞU NASIL ETKİLER?

Her geçen gün sigara yüzünden yaşanan hastalıklara bir yenisi daha ekleniyor. Sigaranın zararlarını neredeyse duymayan, bilmeyen kalmadı. Peki bu zararlar, anne karnındaki fetusa, emzikli bebeklere ve çocuklara nasıl yansıyor? Annenin sigara bağımlısı olması durumunda bebek nasıl etkileniyor? Gelişimi sırasında hangi sorunları yaşıyor? Kısacası dünyaya nikotinle gözünü açan bir çocuğun sağlığı hangi tehditler altında? Sigara bağımlısı anne ve babaların konuya bir de bu açıdan bakmasını öneriyoruz.


SİGARA FETUSU NASIL ETKİLİYOR?
Çocuğun sigaradan etkilenmesi daha gebeliğin ilk haftası ile başlıyor. Anne adayı sigara bağımlısı ise hamile olduğunu öğrenir öğrenmez sigarayı bırakması gerekiyor. Hatta anne adayının hamile kalmadan önce sigarayı bırakması düşük riskini azaltıyor ve annenin beden sağlığı ile doğru orantılı olarak sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesini sağlıyor.

Düşük kiloda çocuk doğurma, erken doğum, plasentanın yerinden erken ayrılması, ani çocuk ölümü sendromu ve okul çağında düşük performans sigaranın zararlarından yalnızca bazıları. Sigaranın anne karnındaki bebeğin solunum sisteminin yapısal oluşumunu ve işlevlerini olumsuz etkilediği ve daha dar hava yollarının oluştuğu biliniyor. Bu etkiler özellikle kız bebeklerde daha fazla. Oksijenin yaşama tutunmaya çalışan bir fetus için ne kadar önemli olduğu da tartışma götürmez bir gerçek. Anne karnında sigara ile karşılaşan çocukların doğduklarında wheezing ve astım olma riski de çok yüksek. Bu çocuklarda yaşamlarının ilk yıllarında, bronşiolit ve bronşit gibi hastalıklarla karşılaşmadan bile, akciğer işlevlerinde azalmalar gözlemleniyor.

Sigaranın içindeki 3 binden fazla kimyasalın fetus üzerine etkileri kesin olarak bilinmiyor. Bu kimyasal maddelerin 3 tanesi; nikotin, karbonmonoksit ve siyanid üzerinde daha çok araştırma yapılmış. Nikotin kuvvetli bir damar büzücü ajan olarak tanımlanıyor ve rahme giden kan akımını azaltıyor. Nikotin başta gelişme geriliği olmak üzere kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltması gibi etkiler gösteriyor.

Düşük doğum ağırlığı nedenlerinin yüzde 20-30'unun annenin sigara kullanımına bağlı olduğu düşünülüyor. Genel olarak sigara kullanan annelerin bebekleri 200-250 gram daha düşük ağırlıkta ve 1 cm daha kısa doğuyor. Ayrıca doğum kilosu düşük olan bebeklerin kronik bir hastalığa yakalanma ve doğumdan sonraki ilk 1 ay içerisinde ölüm riski 40 kat artıyor.

ANNE ADAYI SİGARA İÇİYORSA:
- Düşük yapma riski daha fazladır.
- Erken doğum riski daha fazladır.
- Bebeğin karında ölmesi ve hamileliğin sonlanması tehlikesi yükselir.
- Anne karnında yeterli gelişimi gösteremediği için bebeğin doğum ağırlığı ve boyu daha düşüktür.


ANNE KARNINDA SİGARAYA MARUZ KALMIŞ ÇOCUKLARI İLERDE NELER BEKLER?
- Solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit başta olmak üzere kronik solunum yolu ve akciğer rahatsızlıklarına yatkınlık,
- Kalp-damar hastalıklarına yatkınlık,
- Başta akciğer olmak üzere kansere yatkınlık,
- Hiperaktivite, dikkat eksikliği, heceleme ve okuma zorluklarının daha sık yaşanması,
- Entellektüel gelişimde yetersizlik ve bazı davranış bozukluklarının daha sık görülmesi,


ANNESİ SİGARA İÇEN BEBEKLERİN “DAHA”LARI
- Daha az uyurlar,
- Daha sık solurlar,
- Daha sık beslenme sorunu yaşarlar,
- Daha çok terlerler,
- Daha çok ateşlenirler,
- Daha sık hastalanırlar,
- Daha çok huysuzlanır ve ağlarlar.


1’İ DE BİR, BİNİ DE BİR!
Doğum ağırlığındaki düşüş ve sigaranın diğer etkileri ile içilen sigara sayısı arasında direkt bir bağlantı bulunmamaktadır. Yani çok yaygın olan, “5 sigaranın bir zararı yoktur” inancı tamamen asılsızdır. Sigaranın zararları ilk sigaradan başlar.

 

TİRYAKİ ANNELERİN ÇOCUKLARI ŞİŞMAN OLUYOR
Hamileliği sırasında sigara içen annelerin çocuklarının, hayatın ilerleyen safhalarında şişmanlığa (obezite) maruz kalma ihtimalleri diğerlerinden 3 kat daha fazla. Japonya'da bilim adamlarının yaptığı araştırmada, sigara tiryakisi annelerin çocuklarının rahimde yeterli gıda alamadıkları ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca, hamileliği sırasında kahvaltı yapmayan annelerin çocuklarının şişman olma ihtimallerinin de 2.4 kat fazla olduğu tespit edildi.


SİGARANIN EMZİRME DÖNEMİNDEKİ ANNEYE VE BEBEĞE ETKİLERİ
Anne sütü ile beslenen ve anneleri sigara içen bebeklerde idrar kotinin düzeyleri aktif
sigara içenlerle aynı oranda çıkıyor. Bu nedenle emzirme döneminde annenin sigara içmesi, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından riskli. Emzirme döneminde sigaranın başlıca etkileri:
- Nikotin, anne hormonal sistemine ve direkt olarak göğüsleri besleyen kan akımlarına olumsuz etki eder.
- Bebek direkt olarak beslenmeyi reddeder ve ya huzursuz, sürekli ağlayan bir karaktere sahip olur.
- Süt miktarı azalır.

HER 4 ÇOCUKTAN 3’Ü PASİF İÇİCİ!
Pasif içicilikle ilgili yapılan birçok çalışmada sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerin sigara içmeseler bile, sigara içen kişiler kadar etkilendikleri açıklanmıştır. Çocuklar için en büyük tehdit de anne-babasının ve diğer aile büyüklerinin sigara içmesidir. Çocuk hem sağlığı açısından hem de örnek aldığı yetişkin davranışları açısından risk altındadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; her 4 çocuktan 3’ü evde sigara dumanı ile karşı karşıya kalıyor.
Çocuklar, ABD de yüzde 33-70,  İngiltere'de yüzde 50 ve Türkiye'de yüzde 75 oranlarında pasif olarak sigara dumanına maruz kalıyor.

PASİF İÇİCİLİĞİN ÇOCUKLARA ETKİLERİ
- Çocuklarda annenin sigara içmesinin etkileri daha fazla.
- Çevresel sigara dumanına maruz kalan çocuğun akciğer verimi ve fonksiyonu bozulur.
- Çocukluk astımının hem sıklığını hem de verimini arttırır.
- Sigara dumanı sinüzit, nezle, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir.
- Çocukta soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını arttırır.
- 2 yaş altındaki çocuklarda zatürre ve bronşit riskini yükseltir.
- Sigara içilen evlerde büyüyen çocukların ilerleyen yaşlarda akciğer kanserine yakalanma olasılıkları 3 kat artar.

PASİF İÇİCİLİK ÇOCUKLARDA KULAK ENFEKSİYONU RİSKİNİ DE ARTTIRIYOR
Çevresel sigara dumanı, hem kulak enfeksiyonlarının sayısını arttırır, hem de kulak hastalığının süresini uzatır. Sigara dumanını solumak, burun arkasıyla orta kulağı birbirine bağlayan östaki borusunu tahriş eder. Bu da orta kulakta sıvı birikimi ve enfeksiyonla kendini gösterir. Çocuklarda duyma kaybının en önemli nedenlerinden biri, kulak enfeksiyonudur. Eğer ilaçla etkili cevap alınamazsa, cerrahi girişim gerektirir.


BÜYÜMEKLE SİGARA İÇMEK DOĞRU ORANTILI SANIYORLAR
Başta anne ve babası sigara içen ve sürekli sigara içilen ortamlarda bulunan çocuklar sigara içmeyi normal bir davranış ve büyümenin bir simgesi olarak görüyorlar. Bu nedenle çok erken yaşta sigaraya başlıyorlar. Bugün dünyada sigaraya başlama yaşı 11-12’ye kadar düştü. Her gün yaklaşık 5 bin çocuk sigaraya başlıyor.

Sigaranın yol açtığı daha birçok hastalık ve davranış bozukluğu başta çocuklar olmak üzere tüm insanlığı tehdit ediyor. Bu durumda hem kendi hem de çocuğunuzun sağlığını düşünün ve geleceğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeyi yapın: Sigarayı bırakın!

 


 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.