Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
GÜZELLiK, ESTETiK VE SAĞLIKLI BİR CİLT
Dr.  CEYDA MUMCUOĞLU
Dermatolog
Yazı Boyutu:
Hamilelik ve sonrası cilt bakımı

Hamilelik hem çok güzel, hem de yorucu bir süreç. Hayatımızda çoğunlukla bir veya birkaç kez yaşadığımız ve hormonlarımızın etkisiyle gerçek anlamda bizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak etkileyen bir dönem.

Hamilelikte görülen en önemli cilt değişikliklerini, yüzde görülen lekeler, karın ve basen bölgesinde meydana gelen çatlaklar, kuru cilt, örümcek şeklinde damarlanmalarda artış, linea nigra denilen göbek orta hatta görülen çizgilenme olarak sıralayabiliriz.

Doğum sonrası çoğunluğunda gerileme olmakla birlikte özellikle leke ve çatlaklar karşılaşılan en önemli sorunlardır. Hamilelikte oluşan değişikliklerin yanı sıra meme başı çatlakları, vücutta sarkmalar, sezeryan izi, saç dökülmesi ise özellikle doğum sonrası meydana gelebilen problemlerdir.

Peki doğum sonrası cildimiz için neler yapmalıyız?
Öncelikle doğum öncesi alınması gereken önlemlerden bahsetmek gerekir. Özellikle yüzdeki lekeler ve vücutta meydana gelen çatlaklar için hamilelik süresince alınan önlemler, anlamlı olarak bu sorunların oluşmasını engellemektedir.

Hamilelikte güneşten korunmak leke oluşumunu önlemek açısından çok önemlidir.  Güneş koruyucuların aynı şekilde hamilelik sonrası kullanımı önerilmektedir. Tüm önlemlere rağmen sebat eden lekelerde ise tedavi için emzirmenin bitirilmesini beklemek daha doğru olacaktır.

Yine çatlaklar için hamilelikte kullanılabilecek birçok çatlak kremi bulunmaktadır. Bu kremlerin karın bölgesine, basenlere, göğüs çevresine düzenli kullanımı, masaj yaparak sürülmesi çatlak oluşumunu engellemektedir.

Hamilelik süresince spor yapmak, yoga, aşırı kilo almamak vücutta sarkmalar gibi sonradan karşılaşacağımız ve bizi uğraştıracak problemleri önlemek adına önemlidir.

Doğum sonrası özellikle ilk günlerde görülen emzirmeyi anneler için kabusa çeviren meme başı çatlaklarının oluşmasını engellemek için de bazı önlemler almak gerekir. Ben de ilk bebeğimde bu sorunu yaşamıştım. Gerçekten emzirmenin ne kadar acı verebileceğini biliyorum. Benim problemim ilk günlerde tamamen toparladı ve bir daha meme başında çatlak sorunu yaşamadım. İnanın sabırlı olmak, önerilen uygulamalara dikkat etmek ve tabi ki gerekirse tedavi almak bu sorunun önüne geçmeyi sağlıyor. Peki neler yapmalıyız? Öncelikle bebeğin pozisyonu önemlidir. Bebeğin tüm vücudu anneye dönük olacak şekilde memenin areola denilen kahverengi uç bölümünü iyice kavraması ve alt dudağının aşağı doğru bakması gerekir. Emzirme sonrası akan sütün meme üzerine sürülüp kurumasının beklenmesi, nemli kalmasını engellemek için sık ped değiştirilmesi ve tabiki meme başlarının tahriş edilmeden temizlenmesi önerilir. Oluşan çatlakların tedavisinde özellikle lanolinli kremler kullanılabilir.

Sezeryan sonrası ciltte oluşan yara izini en aza indirgemek için doğum sonrası kullanabilecek yara bakım kremleri vardır. Dikişler alındıktan sonra yaklaşık 2 ay süreyle kullanımları önerilmektedir.

Annelerimizin diğer bir sorunu ise saç dökülmesidir. Genellikle tüm saçlarımız dökülecek gibi hissetmemize neden olur ancak kendiliğinden düzelen bir durum olduğunu bilmek gerekir. Sıklıkla 1.ay ile 4.ay arasında başlar ve nadiren 1 yıla kadar uzayabilir.

Doğum sonrası cildimiz hamilelik döneminde olduğu gibi daha hassastır. Bu nedenle günlük cilt temizliği yapılıp cildimizi tahriş etmeyecek doğal yağlar ve besleyici vitaminler içeren nemlendiriciler kullanılmadır. Güneş koruyucu ihmal edilmemelidir. Yağlı ciltlerde ise akne oluşumunu önlemek adına retinoik asit salisilik asit gibi maddeleri içeren kremler bu dönemde tercih edilmemelidir.

Birçok hastalıkta olduğu gibi en önemli tedavi hastalık oluşmadan önlem almaktır. Bu nedenle hamilelik süresince annelerimizin bebeklerine baktıkları gibi kendi vücutlarına da iyi bakmaları en doğru yaklaşım olacaktır.

Bebeklerimizle sağlıklı ve mutlu günler geçirmemiz dileğiyle…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.