Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Terlemenin de çaresi var!

Aşırı terleme, dünyada her yüz kişiden birinde görülen, iyi huylu bir rahatsızlık olmasına rağmen kişilerin sosyal ve mesleki yaşantılarını son derece olumsuz etkileyen bir hastalıktır.

Tıp dilinde hiperhidroz (hiperhydrosis) olarak adlandırılır. Terleme, vücut ısısını dengede tutmak için kullanılan en önemli yollardan biridir. Ancak hiperhidroz hastaları, vücut ısılarını kontrol etmek için gerekenden çok daha fazla miktarda ter üretirler. Vücudun çeşitli yerlerine dağılmış yaklaşık dört milyon ter bezi bulunur. Ter bezleri “erkin” ve “apokrin” olarak ikiye ayrılır. Vücut sıcaklığını ayarlamak için sempatik sinir sistemi tarafından çalıştırılırlar. Terleme ile sadece ter değil, bazı toksik maddeler ve tuz da atılır. O nedenle terleme vücut için gereklidir. Normal bir insan günde 0,5 litre terler ve 500 cc civarında sıvı kaybeder. Ancak günde, üstelik bir saatte 3 ila 5 litre arasında terleyen insanlar vardır ki, biz bu kişileri “hiperhidroz hastaları (aşırı terleme problemine sahip hastalar ) olarak adlandırırız. Dolayısıyla bu kişiler günde 3000-4000 cc arasında sıvı kaybederler.

GENETİK YATKINLIK
Aşırı terleme, genellikle ergenlik çağında veya 20’’li yaşlarda başlar. Sebebi ise, tam olarak bilinmemektedir. Genel çerçevede hiperhidroz hastaları izlendiğinde, önemli bir kısmının benzer sorunu olan bir akrabası olduğunu görürüz, bu da genetik bir sebep olabileceğini akla getirmektedir. Ter bezleri avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve koltuk altlarında yoğunlaşırlar. Eğer kişi hiperhidroz hastası ise bu bölgelerde koku da oluşur, bunun sebebi ise o bölgede üreyen bakterilerdir. Özellikle çalışan kişileri, son derece rahatsız eden bu hastalık için, elbette tıbbın bize sunduğu alternatifler bulunmaktadır.

TEDAVİ
Aşırı terlemenin tedavisi olarak gösterilen “Botulinum Toxin Tedavisi”, ileri teknoloji ile üretilen bir protein preparatıdır. Terleme problemi olan bölgeye enjekte edilen botulinum toxin ilacı, o bölgedeki aşırı terleme yaratan aktiviteyi normal hale getirerek terleme problemini ortadan kaldırır. Bu tedavi ile ilgili en fazla merak edilen konuların başında terlemenin engellenmesinin metabolizmaya zarar verip vermediği gelir. Şunu özellikle belirtmekte fayda vardır ki, botulinum toxin ile yapılan tedavilerde, terleme tamamen yok edilmez. Bu uygulama sadece terleme oranının normal düzeye gelmesini sağlar. En fazla yarım saat süren uygulamadan hemen sonra, kişi günlük hayatına geri dönebilir. Tedavi sonrası ulaşılan şaşırtıcı sonuçlar hastaların yaşam kalitesini arttırır ve sıkıntılarına son verir. Çoğu hastanın şikâyeti yılda bir veya iki kez Botulinum Toxin ile çözüme kavuşmaktadır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.