Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUKLARDA ZEKANIN GELİŞİMİ
Eğitimci-Yazar  NURAN KANSU
Yazı Boyutu:
Duygusal zeka tüm hayatı etkiliyor!

Duygular, hayatımızın her alanında etkilidir. Sağlığımız, öğrenebilmemiz, davranışlarımız ve ilişkilerimiz duygularımızla çok yakından ilişkilidir.

Duygusal açıdan yeterli, duygularını kontrol edebilen, başkalarının duygularını fark edip onlara etkin bir şekilde karşılık verebilen bireyler (çocuk, genç ya da yetişkinler), aile ve arkadaş ilişkilerinde, okul içi ve okul dışında spor, sosyal faaliyetler ve organizasyonlar gibi hayatın her alanında başarılı olurlar. Duygusal yetenekleri gelişmiş çocukların mutlu ve üretken bir hayatları olur. Yetişkinliklerinde hem özel ve hem iş hayatlarında başarılı olurlar.

Duygusal zekaya IQ kadar değer veren aile ve okullarda, çocuklar, hayal kırıklıklarıyla daha kolay baş edebilmekte, daha az kavga etmekte ve kendilerine zarar verecek şeylerden uzak durmaktadırlar.  Daha sağlıklı, yanlızlık çekmeyen, ani duygusal tepkiler vermeyen ve dikkatlerini kolay toplayabilen çocuklardır. Çevrelerindekilerle olan ilişkileri ve akademik başarıları yüksektir.
    
DUYGUSAL ZEKANIN SAĞLIK ÜZERİNDE ETKİSİ
Yapılan araştırmalara göre, duygularımızın sağlığımızı cok derinden etkilediği, tartışma götürmez bir gerçektir. Çok önceleri, beyin ve sinir sisteminin bağışıklık sisteminden ayrı olduğu düşünülürdü. Artık bu iki sistemin birbiriyle çok yakından ilgili oldukları ve sürekli birbirlerine mesajlar gönderdikleri bilinmektedir. Bunun da ötesinde, beyin ve bağışıklık sisteminin içinde çalışan kimyasal haberciler, duygularımızı denetleyen sinirlerin bulunduğu bölgelerde yoğun bir şekilde odaklanırlar.

Duyguları hakkında konuşmak istemeyen, duygularını bastıran ya da gizleyen insanların sağlık problemlerinin olması kaçınılmazdır. Duyguların engellenmesi ve dışa vurulmaması bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. 

ÖRNEĞİN:
•    Üzüldüğünü söylemeyen ve içine atan insanlar sağlık açısından risk altındadırlar.
•    Kızgınlık ve buna benzer diğer olumsuz duygular vücutta zehir etkisi yaratırlar.
•    Araştırmalar, soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarının genelde yaşanan duygusal tedirginlik ve üzüntülerin hemen ardından ortaya çıktığını göstermektedir.
•    Araştırmalar, olumlu ve destek verici ilişkilerin en iyi ilaç olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, iyileşme sürecini kısaltığını ve ömrü uzattığını gösteriyor.
 

Bir sonraki yazıda duygusal zekanın hayatımızın diğer alanlarına etkisiyle devam edeceğim.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.