Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİDEN DOĞUM
Uzm. Psik.  NEŞE KARABEKİR
Hamile ve Doğum Psikoloğu
Yazı Boyutu:
Hamilelikte ağlamak güzeldir

Hamilelikte ağlamak güzeldir, süzülürken yaşlar gözümden, sakın unutma… Sevgili Sezen Aksu’nun şarkı sözleriyle başlamak istedim sözlerime.

Psikoterapi yaptığım tüm yıllar boyunca çok fazla gözyaşı gördüm, çok fazla gözyaşına dokundum, danışanlarımı ağlamaları, içlerine atmamaları için yönlendirdim. Ama gebelerle çalışırken ağlamayla ilgili farklılıklar vardı: Ya evet gebeyim hormonlar, duygular diyerek her şeye ağlıyorlardı ya da aman bebeğim etkilenecek, güçlü olayım, hiç üzülmeyeyim diyerek kendilerini sıkıyorlardı. Bu yazıda daha çok ikinci tarzdan bahsetmek istiyorum. Çünkü bu anlamda kendini, duygularını, gözyaşlarını bırakamayan kadının kendini doğumda da  bırakamayabileceğine dair bir hipotezim var.

GÖZYAŞI ZAYIFLIK DEĞİLDİR!
Bu amazon gebe tipi ya güçlü ve kontrollü olmaya alışmış ve hatta şartlanmış çalışan modern kadın ya da  gözyaşlarının zayıflık olduğunu ve üzüntüyle bağlantılı olduğunu ve bununda bebeğini etkileyeceğini  zanneden takıntılı diyebileceğimiz kadınlar.

Gebelik zaten sağ beynini kullanan kadını duygusal anlamda daha aktif ve daha derinleştiren bir dönem. Tüm eski kayıtları, çağrışımları, anıları canlandıran bir zaman tüneli. Annelik, kadınlık, çocuk olma, çocuk sahibi olma, cinsellik, coşkular, korkular, şaşkınlık, vücut değişimi, gelecek, an, verimlilik, başarılı olma, beceriklilik, kararlar, cesaret, hayır diyebilme, sesini çıkarma, sorgulama, eş olma, sevgi ve aşkı yaşama, güven ve bir sürü kavramın sorgulandığı zaman. Bu kavramlar gebe hangi yaş döneminde olduğuna göre farklılaşmasına rağmen, konu hep aynı yere gelmekte. “Güçlü ol, ağlama bebeğin etkilenmesin.” Diyorum ki,  “Ağlamak güçtür, cesarettir. Gözyaşlarını içine atacağım ağlamayı hissettiğinde ağla asıl içe akanlar en can acıtandırlar.”

Bebek dışarıdan nasıl göründüğünü değil, taa içini hissedendir. Ve anne-bebek arasındaki samimiyet “gerçek” olma hali tamda buradan başlar.

Bu duyguyu  kopamadan yaşama hali bir yandan da aslında bir çeşit duygusal olarak doğuma hazırlığın ta kendisidir. Duyguyu ve gözyaşlarını tutmayan gebe, vücudunu ve kaslarını da sıkmayan olacaktır. Gözyaşlarını bırakabilen vücudunu da rahat bırakabilendir.

Bırakın içiniz boşalıncaya, sümükleriniz akıncaya kadar ağlayınız.

Ağlamak güzeldir…

Gözyaşlarınızın bazen sebebi yoktur zannedebilirsiniz, ama her zaman vardır. Size düşen; hazır olduğunuzda, zamanı geldiğinde, bu nedenlere mümkünse doğumdan önce ulaşmaya çalışmaktır. Ulaştığınız her bir neden gözyaşlarınızı doldurmak için değil, onlara bir anlam katmak içindir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.